TÉMA

Lady Gaga

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, při poslechu Mozarta pohupovaly hlavou

Krysy mají vrozený smysl pro rytmus. Podle listu The Guardian to zjistili vědci z Tokijské univerzity v Japonsku, když pouštěli hudbu od Wolfganga Amadea Mozarta a tito hlodavci začali instinktivně pohupovat hlavou v jejím rytmu.
16. 11. 2022|

Grammy za album roku získal Jon Batiste, na ceremoniálu promluvil Zelenskyj

Zpěvák Jon Batiste, který byl nominovaný na jedenáct cen Grammy, si z nedělního ceremoniálu odnáší pět sošek včetně prestižního Alba roku za desku We Are. Ta je poctou jeho rodnému městu New Orleans. Písní roku se stala skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic, což je společný projekt zpěváka Bruna Marse a rappera Andersona Paaka. Objevem roku je zpěvačka Olivia Rodrigová, v jedné z kategorií uspěl i Český národní symfonický orchestr. Na ceremoniálu promluvil v předtočeném videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 12:18|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Oscaři s pandemií zapomněli, jak se dělá show. Ceny bojují se sledovaností i diverzitou

Nejlepším snímkem loňského roku se na Oscarech stala favorizovaná Země nomádů, nejslavnější filmové ceny na světě ale v posledních letech hledají lesk i tvář. Letos za to částečně může slabá sezona, která filmy odehnala na stream, kde nedokázaly tolik zazářit. Oscaři ale s odlivem diváků bojují každoročně.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 20:41|

Biden a Harrisová složili přísahu. Funkcí se ujali i noví senátoři, což zajistilo demokratům většinu

Joe Biden složil slavnostní přísahu a stal se šestačtyřicátým prezidentem Spojených států. Na tribuně Kapitolu se funkce viceprezidentky ujala také Kamala Harrisová. Biden jmenoval úřadující ministry zahraničí, spravedlnosti a financí, Harrisová přijala přísahy nových senátorů. Obavy z nepokojů v metropoli se zatím nepotvrdily. Donald Trump se s úřadem rozloučil na vojenské letecké základně Andrews v Marylandu a odletěl na Floridu.
20. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 13:14|

Joe Biden se před Kapitolem ujal úřadu. S Obamou si ťukli pěstí, hymnu zazpívala Lady Gaga

20. 1. 2021|

Na cenách MTV za videoklipy zvítězila odvaha. Předvedla ji Lady Gaga i tancující doktor

Ceny za nejlepší videoklipy udělované americkou televizí MTV ovládla Lady Gaga. Sošek získala pět, mimo jiné v kategorii umělec roku. Ocenění se předávala v noci z neděle na pondělí středoevropského času na několika místech New Yorku.
31. 8. 2020|

„You Are The Champions“. Kapela Queen zahrála pro zdravotníky v první linii

Kapela Queen vydala novou verzi slavného hitu „We Are The Champions“. Píseň s upraveným textem adresuje všem, kteří bojují s koronavirem v první linii. Výtěžek poputuje do nadace Světové zdravotnické organizace (WHO) pro potírání nemoci COVID-19. Už dříve boj proti šíření nákazy podpořili Paul McCartney, Elton John, Lady Gaga, Billie Eilish nebo Rolling Stones.
2. 5. 2020|

Grammy omládly. Osmnáctiletá Billie Eilish ceny sotva pobrala

Udílení amerických hudebních cen Grammy ovládla osmnáctiletá americká zpěvačka a skladatelka Billie Eilish. Zvítězila ve všech čtyřech hlavních kategoriích: cenu si odnesla za nejlepší album roku, nejlepší píseň, nejlepší nahrávku i za objev roku. Udílení prestižních ocenění poznamenalo úmrtí slavného basketbalisty Kobeho Bryanta, který v neděli společně se svou dcerou zahynul při havárii vrtulníku v Kalifornii.
27. 1. 2020|

Hudebník obvinil Lady Gaga, že ukradla oscarovou píseň Shallow

Oscarový duet Shallow Lady Gagy a Bradleyho Coopera z úspěšného filmu Zrodila se hvězda je údajně ukradený. Dosud nepříliš známý hudebník Steve Ronsen tvrdí, že skladba vznikla podle jeho písně z roku 2012, která využívá stejný základ not G, A, B.
13. 8. 2019|

Časopis Time zařadil Jourovou do stovky nejvlivnějších osobností světa

Eurokomisařka Věra Jourová pronikla do žebříčku sta nejvlivnějších osobností světa, který vytváří časopis Time. Ocitla se tak mimo jiné po boku zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga či golfisty Tigera Woodse.
17. 4. 2019|

O Oscara po čase usiluje remake, obliba předělávek je přitom v Americe spíš na ústupu

Hudební drama Zrodila se hvězda si získalo diváky i kritiky. V neděli 24. února bude bojovat o osm Oscarů včetně ceny pro nejlepší film. Zatímco v hudební kategorii má velké šance, v hlavní soutěži je konkurence větší. I tak je to pro snímek, který vznikl jako remake, úspěch. Předělávky se totiž většinou rodí jako součást studiového plánu, který ve známém jméně vidí kasovní jistotu. Ovšem data ukazují, že remake není zárukou komerčního trumfu.
21. 2. 2019|

Oscar v nominacích preferuje dravou Favoritku a černobílé dětství

Se shodným a nejvyšším ziskem deseti nominací vyhlížejí 24. únor, kdy ve Spojených státech vyhlásí vítěze Oscarů za rok 2018, hned dva snímky. Jak mexické autobiografické drama Roma, tak historický snímek z britského královského dvora Favoritka jsou nominovány i v kategorii nejlepší film.
22. 1. 2019|

Nominace cen BAFTA: Opět se zrodila hvězda, favoritkou je ale Favoritka

Britská akademie filmového a televizního umění vyhlásila nominace na výroční ceny. Trofej BAFTA je, podobně jako nedávno udělené Zlaté glóby, považována za předzvěst Oscarů. V britských nominacích je často skloňovaným filmem hudební příběh Zrodila se hvězda. Nejvíce – hned dvanáct – nominací ale obdrželo historické komediální drama Favoritka. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 10. února.
9. 1. 2019|

Dva Zlaté glóby pro Bohemian Rhapsody. Lady Gaga získala sošku „jen“ za nejlepší píseň

Nejlepším dramatem loňského roku je podle zahraničních novinářů v Hollywoodu životopisný snímek Bohemian Rhapsody o kapele Queen. Cenu Zlatý glóbus si odnesl i představitel zpěváka Freddieho Mercuryho Rami Malek. Nejlepší komedií byl zvolen film Green Book. A bodoval rovněž mexický černobílý film Roma, který získal cenu pro nejlepší zahraniční film. Sošku si odnesl i jeho režisér Alfonso Cuarón.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 12:14|

Recenze: Zrodila se staronová hvězda. Civilní Lady Gaga prozařuje předělávku hudebního filmu

Drama Zrodila se hvězda jde do kin s příslibem hned několika výjimečných aspektů. Lesk snímku dodává populární zpěvačka Lady Gaga, která se poprvé objevuje v hlavní roli celovečerního filmu. Jde také o režijní debut herce Bradleyho Coopera, kterého proslavila Pařba ve Vegas a její pokračování. A pozornost budí i to, jak se dokázal vymezit vůči stejnojmennému filmu ze sedmdesátých let. I když Cooper ve své nové funkci nepohořel, vlastní režijní jazyk také nenašel.
4. 10. 2018|

Zrodila se hvězda, už počtvrté. Lady Gaga zastíní Bradleyho Coopera

Námět filmu Zrodila se hvězda se už počtvrté vrací na filmová plátna. Nejnověji se do zpracování příběhu o lásce a slávě pustil jako režisér Bradley Cooper, který si také zahrál jednu s hlavních rolí. Jeho filmovou partnerkou je zpěvačka Lady Gaga.
27. 6. 2018|