TÉMA

Fantasy

Ve fantasy dobro zvítězí, to ve světě není pravidlem, říká herec z Hobita a Rodu draka

Hrál trpaslíka ve filmovém Hobitovi, objevil se v seriálech Rod draka nebo Zaklínač. Skotský herec Graham McTavish nedávno navštívil pražský Comic-Con. V rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že je sám velkým fanouškem fantasy a že by si rád zahrál v dystopickém sci-fi příběhu. „Možná je to zákon vzájemné přitažlivosti,“ poznamenal k typům rolí, do nichž ho režiséři obsazují.
25. 4. 2023|

Zeměmoří se na český trh dostává v souborném vydání s novými ilustracemi

Americká spisovatelka Ursula K. Le Guinová je označována za královnu světové fantastiky. Proslavila se především fantasy sérií z fiktivního Zeměmoří. Ta se teď na český trh dostává poprvé v souborném vydání i s novými ilustracemi.
14. 3. 2023|

Tolkien psal základy fantasy „krví svého srdce“. Narodil se před 130 lety

Na lingvistických základech postavil rozsáhlý fantaskní svět, který si za dekády jeho existence zamilovaly miliony fanoušků po celém světě. Oxfordský profesor John Ronald Reuel Tolkien představil okouzlující Středozemi pohádkovým románem Hobit, na nějž později navázal trilogií Pán prstenů a také kronikou Silmarillion. Britský spisovatel se narodil před 130 lety – 3. ledna 1892.
3. 1. 2022|

Je mu téměř devadesát let. V českém překladu vychází počátky Barbara Conana

I po téměř devadesáti letech patří k vládcům fantastické literatury. Úvodní romány o Barbaru Conanovi teď vychází v revidovaném českém překladu, postava vytvořená v 30. letech Robertem E. Howardem žije ale také v komiksových adaptacích. Proč je legendární válečník tak populární?
2. 8. 2021|

Zemřel kurátor Středozemě Christopher Tolkien. Postaral se o vydání Silmarillionu a dalších kultovních děl

Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, který se několik posledních desetiletí věnoval literárnímu odkazu svého otce Johna R. R. Tolkiena. Christopher Tolkien připravil k vydání texty jako Silmarillion, Nedokončené příběhy či Pád Gondolinu, který vyšel v roce 2019.
17. 1. 2020|

Hra o trůny je dohrána. Ohlédněte se za fenoménem, který se stal králem seriálového světa

Kultovní fantasy série, která se stala triumfem seriálové tvorby, skončila. Televize HBO v noci z neděle na pondělí středoevropského času odvysílala poslední, šestou epizodu závěrečné osmé řady příběhu soupeřících šlechtických rodů na fiktivním kontinentě Západozemí. Text neobsahuje konkrétní spoilery ze závěrečné osmé řady seriálu.
20. 5. 2019|

Přežije Zimohrad příchod Nočního krále? Ze Hry o trůny je nejdražší seriál všech dob

Z výpravného fantasy seriálu Hra o trůny se stal fenomén, který poutá diváky politickým pletichařením, nečekanými krveprolitími, nahotou a samozřejmě draky. Nyní se příběh po osmi letech vysílání konečně završuje a fanoušci budou moci zhlédnout první díl závěrečné osmé série; americká stanice HBO ho odvysílá v noci z neděle na pondělí středoevropského času. Série bude mít dílů šest a poběží každou neděli až do velkého finále 19. května.
14. 4. 2019|

Sci-fi a fantasy v Bílovci: Bez překladu to nejde a bez fanoušků také ne

Zámek v Bílovci je v obležení hrdinů science fiction, fantasy a hororů. Od pátku se tu koná Parcon, tedy setkání fanoušků těchto literárních a filmových žánrů. Nechybí mezi nimi spisovatelé a překladatelé. Mottem letošního, už sedmatřicátého, ročníku je totiž věta Bez překladu to nejde.
4. 8. 2018|

Co bylo před Pánem prstenů? Prozradí „nová“ Tolkienova kniha Pád Gondolinu

V srpnu vyjde nová kniha J. R. R. Tolkiena Pád Gondolinu. Rukopis připravil autorův syn Christopher. Zpráva o vydání dalšího rukopisu britského spisovatele je překvapením i pro znalce jeho díla. Dosud se domnívali, že poslední knihou byl spis Beren a Lúthien. Tolkien napsal Pád Gondolinu, když se uzdravoval po svém nasazení v bitvě na Sommě během první světové války.
17. 4. 2018|