TÉMA

Novičok

Rodina dostane Navalného tělo až po „volbách“, ale možná nikdy, zvažují ruské úřady. Jeho pohřeb by mohl přerůst v protesty
Ruské úřady podle médií uvažují o tom, že by tělo předáka ruské opozice Alexeje Navalného vydaly rodině až po březnových prezidentských „volbách“, nebo vůbec. Důvodem může být snaha zamezit vlně pietních akcí u příležitosti pohřbu, které by uškodily současnému vládci Kremlu Vladimiru Putinovi ve volbách. Ty v Rusku nejsou svobodné, skutečná opozice se jich účastnit nesmí. Odmítání vydat tělo zároveň budí podezření, že Navalnyj mohl být znovu otráven nervově paralytickou látkou novičok. Navalného matka Ljudmila přímo Putina vyzvala, aby jí nechal tělo jejího syna vydat, totéž požaduje i jeho manželka Julija Navalná.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 17:41|ČTK
Julija Navalná převezme roli svého manžela v ruské opozici, míní zahraniční média
Julija Navalná po smrti svého manžela vystoupila z pozadí událostí a v internetovém projevu vyzvala Rusy k činům. Se svým mužem dlouhodobě sdílela odpor k režimu Vladimira Putina a podílela se na chodu Fondu boje proti korupci. Její charakter se naplno projevil, když Navalnyj čelil otravě nervově paralytickou látkou novičok v roce 2020. Tehdy dokázala vyburcovat zájem mezinárodní veřejnosti a dostat ho na léčení do Německa. Její postavení v ruské opozici však přináší řadu otázek.
20. 2. 2024|Václav Podlešák
Norská policie vyslýchá zběha od wagnerovců. Podle aktivistů může sloužit jako svědek válečných zločinů
Norská policie začala vyslýchat zadrženého příslušníka ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, který do země nedávno uprchl. Podle právníků je ochotný svědčit o zvěrstvech, které wagnerovci na Ukrajině páchají. V Rusku by mu za jeho slova nejspíš hrozila smrt, norské úřady ale deportaci neplánují. Z bezpečnostních důvodů ho přesunuly do věznice nedaleko Osla.
25. 1. 2023|
Rusko může použít jaderné zbraně, Ukrajina nemá sílu vytlačit ho z jihu, popsal pro ČT brigádní generál Ryan
Americký brigádní generál Kevin Ryan pokládá možnost, že Rusko na Ukrajině použije taktické jaderné zbraně, za realistickou. V rozhovoru, který poskytl České televizi, popsal, jak se podle něj může tento konflikt dál vyvíjet.
9. 4. 2022|
Navalnyj žaloval mluvčího Kremlu kvůli nactiutrhání. Soud věc zamítl
Moskevský soud podle očekávání zamítl žalobu uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného na mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova kvůli nactiutrhání. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na sdělení tiskové služby soudu. Peskov se k žalobě odmítl vyjádřit.
10. 8. 2021|
Navalnyj označil Putina za patologického lháře. O opozičníkovi mluvil i Biden
Za patologického lháře označil vězněný Alexej Navalnyj ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten prohlásil, že kritik Kremlu vědomě porušil zákon, když se během své léčby v Německu neohlásil kvůli podmíněnému trestu ruským úřadům. V Berlíně se Navalnyj léčil z otravy novičokem, ze které obvinil přímo Putina a tajnou službu FSB. Kreml to popřel, incident ale odmítl vyšetřit.
18. 6. 2021|
Omští lékaři zfalšovali Navalného záznamy, tvrdí jeho tým. Původní prý prokazovaly otravu
Fond boje proti korupci ruského opozičního předáka Alexeje Navalného zveřejnil novou vyšetřovací zprávu, která se týká loňské otravy prominentního kritika Kremlu. Navalného tým v ní mimo jiné tvrdí, že lékaři na Sibiři zfalšovali opozičníkovy zdravotní záznamy – ty původní prý dokazovaly otravu nervově paralytickou látkou a stačily pro zahájení trestního řízení.
10. 6. 2021|
Rakouský prezident Van der Bellen podpořil Česko v roztržce s Ruskem
Rakouský prezident Alexander Van der Bellen při návštěvě českého prezidenta Miloše Zemana ve Vídni podpořil Česko v jeho diplomatické roztržce s Ruskem. Vztahy Prahy a Moskvy ochladly v souvislosti s výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014, věc vedla k vzájemnému vyhoštění pracovníků ambasád. Kromě jednání s Van der Bellenem se Zeman ještě sešel s někdejším rakouským kancléřem Franzem Vranitzkym a bývalým prezidentem Heinzem Fischerem.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 19:10|
Navalného léčí jen infuzí, upozorňuje právník. Opozičník se přirovnal ke kostlivci
Veškerá léčba, kterou zatím v nemocnici dostal vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj, spočívá v nitrožilní infuzi s glukózou, říká jeho právník Vadim Kobzev. Sám Navalnyj v úterý pozdravil na sociálních sítích, přirovnal se k chodící kostře a poděkoval za podporu v Rusku i v zahraničí. Příznivci opozičního politika plánují ve středu rozsáhlou demonstraci v Moskvě.
20. 4. 2021|
Alexej Navalnyj je v nemocnici. Stěžoval si na zvýšenou teplotu a silný kašel
Vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj byl přesunut do nemocnice kvůli možnému onemocnění dýchacího ústrojí a podstoupil test na koronavirus. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na list Izvestija. Navalnyj předtím na svém instagramovém účtu napsal, že má teplotu 38,1 stupně Celsia a ošklivý kašel. Uvedl rovněž, že tři z patnácti vězňů v jeho vězeňském oddělení byli hospitalizováni s podezřením na tuberkulózu.
5. 4. 2021|
Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj ohlásil hladovku
Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj oznámil, že zahájil hladovku. Snaží se tak přimět správu věznice, aby mu umožnila adekvátní lékařskou péči. Vězeňská správa reagovala prohlášením, že se odsouzenému dostává potřebné lékařské péče.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:28|
Vojenský soud zamítl Navalného stížnost, pro vyšetřování jeho otravy prý nejsou důkazy
Vojenský soud zamítl stížnosti opozičního politika Alexeje Navalného na odmítnutí vyšetřovatelů začít trestně stíhat pracovníky ruské tajné služby FSB, kterým Navalnyj připisuje loňský pokus otrávit jej jedem ze skupiny novičok. Podle soudu se nenašly pro zahájení vyšetřování důkazy. Navalného právníci se hodlají proti rozhodnutí vojenské justice odvolat.
22. 3. 2021|
Navalného eskortovali z vazby do věznice, nastoupí zde výkon trestu
Ruský opoziční představitel Alexej Navalnyj byl převezen z vazební věznice Kolčugino do jiné věznice k výkonu trestu odnětí svobody. Informovala o tom vládní agentura TASS nedlouho poté, co vzrušení vyvolala informace Navalného obhájce, že jeho mandant byl z Kolčugina odvezen neznámo kam. Podle ruské agentury se jedná o vězení nedaleko vazební věznice, sto kilometrů na východ od Moskvy – ve městě Pokrov.
12. 3. 2021|
Navalnyj se strefuje do nejslabšího místa Putinova režimu: rozkrádání veřejného majetku
Opoziční politik, provokativní bloger nebo kritik Putinova režimu. Čtyřiačtyřicetiletý Alexej Navalnyj je přinejmenším posledních deset let nepopiratelně nejvýznamnějším odpůrcem ruského režimu. V rámci svého boje proti korupci a autoritářství natočil několik kritických dokumentárních filmů, přežil pokus o otravu nebo byl vyzván na souboj šéfem ruské Národní gardy. V sobotu moskevský soud zamítl jeho odvolání a potvrdil mu trest vězení za porušení pravidel podmínečného trestu v rámci kauzy ohledně firmy Yves Rocher. Dobu odnětí svobody mu oproti původní verzi mírně zkrátil na zhruba 2,5 roku.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 17:46|
Navalného zadrželi přímo na letišti krátce po příletu do Moskvy
Policie zadržela ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Stalo se to na letišti při průchodu pasovou kontrolou krátce po jeho příletu z Berlína do Moskvy. Informaci potvrdila agentuře Interfax ruská vězeňská služba. Navalnyj přistál v Moskvě na letišti Šeremetěvo poté, co ruské úřady pro přílety uzavřely letiště Vnukovo. Tam policie zadržela několik desítek lidí včetně Navalného spolupracovníků. Aktivista se vrátil z Německa poté, co se tam od konce srpna léčil z následků otravy.
17. 1. 2021Aktualizováno17. 1. 2021, 23:13|
Navalnyj se v neděli vrátí do Ruska. Jsem skoro zdráv, tvrdí
Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj oznámil, že se v neděli vrátí do Ruska. Jeden z nejznámějších kritiků Kremlu je v současné době v Německu, kde se od srpna loňského roku zotavuje z pokusu o otravu jedovatou látkou ze skupiny novičok. Na svém instagramovém účtu napsal, že se už pravděpodobně zcela uzdravil. V Rusku ho čeká několik právních hrozeb.
13. 1. 2021Aktualizováno13. 1. 2021, 22:08|
Navalnyj dostal ultimátum, v úterý ráno se musí přihlásit v Moskvě. Jinak mu hrozí vězení místo podmínky
Ruská vězeňská služba dala v pondělí přednímu opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému ultimátum. Buď se vrátí z Německa do vlasti a přihlásí se na moskevské správě vězeňské služby do úterního rána, anebo jej prohlásí za odsouzence, který se v podmínce úmyslně vyhýbá povinné kontrole. Kvůli tomu se může podmíněný trest změnit v reálný, uvedla agentura Reuters. Podmínka má Navalnému skončit 30. prosince. Navalnyj se v Německu zotavuje z otravy látkou ze skupiny novičok.
28. 12. 2020|
Navalného spolupracovnici po razii obvinili z vloupání
Ruská policie provedla razii v bytě Ljubov Sobolové, spolupracovnice opozičního politika Alexeje Navalného. Po celodenním výslechu vyšetřovací výbor nařídil ji na 48 hodin zadržet, uvedl tým Navalného na Twitteru. Výbor oznámil, že proti Sobolové bylo zahájeno trestní stíhání kvůli podezření, že s použitím násilí nedovoleně vnikla do bytu cizí osoby. Incident podle Navalného souvisí s pokusem o jeho zabití nervově paralytickou látkou z letošního léta.
25. 12. 2020Aktualizováno25. 12. 2020, 22:25|
Rusko rozšířilo seznam představitelů zemí Evropské unie, kteří nesmí na jeho území
Rusko oznámilo reciproční rozšíření seznamu představitelů členských zemí Evropské unie, kterým zakázalo vstup na ruské území v odvetě za unijní sankce, přijaté po otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Rozšíření sankcí podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo zahraničí, které si předvolalo velvyslance Francie, Německa a Švédska.
22. 12. 2020|
Napálený ruský agent prozradil Navalnému, jak byl otráven, píší Bellingcat a CNN
Ruský agent nevědomky vyzradil v telefonickém rozhovoru s Alexejem Navalným, jak byl kritik Kremlu otráven. Agent, který nepoznal, že mluví s Navalným, politikovi řekl, že toxická látka novičok mu byla nastražena do spodního prádla. Informovaly o tom investigativní web Bellingcat a americká televizní stanice CNN s odvoláním na záznam rozhovoru Navalného s agentem, který se údajně účastnil sledování ruského opozičního předáka, operace jeho otrávení a následného zahlazování stop. Ruská tajná služba FSB informaci označila za podvrh.
21. 12. 2020Aktualizováno21. 12. 2020, 20:36|
Navalného podle investigativního webu otrávili agenti FSB. Kreml se vyhýbá otázkám novinářů
Ruského opozičního předáka Alexeje Navalného otrávil tým pracující pro ruskou tajnou službu FSB, vyplývá z výsledků neformálního vyšetřování, které zveřejnil investigativní server Bellingcat. Portál na základě telekomunikačních a cestovních dat došel k závěru, že speciální tým Navalného sledoval již od roku 2017 a pohyboval se ve stejných destinacích jako opoziční politik. Kreml k informacím mlčí, jeho mluvčí zrušil pravidelné brífinky.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:12|
Navalnyj žádá po Rusku své oblečení a kamerové záznamy z hotelu
Ruský opozičník Alexander Navalnyj žádá Moskvu, aby mu vydala důkazy, které mají potvrzovat jeho otravu. Jde o oblečení a zabavené kamerové záznamy z tomského hotelu, které zadržela ruská tajná služba. Pro Reportéry ČT natáčela Tereza Engelová.
20. 10. 2020|
EU uvalí sankce na šest až sedm osob a jednu firmu kvůli otravě Navalného. Odpovíme zrcadlově, řekl Lavrov
Evropská unie uvalí sankce na šest či sedm lidí a jednu firmu, které shledala zodpovědnými za otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Informovaly o tom ve středu s odvoláním na unijní zdroje agentury AFP a Reuters. Opatření začne platit ve čtvrtek. Agentura Reuters uvedla, že se sankce týkají mimo jiné důvěrníka prezidenta Vladimira Putina Jevgenije Prigožina. Rusko slíbilo symetrickou odpověď.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 20:01|
Státy EU se shodly na sankcích za otravu Navalného, na seznamu bude zhruba desítka Rusů
Státy Evropské unie se shodly na přijetí sankcí proti skupině Rusů za otravu opozičního předáka Alexeje Navalného. Ministři zahraničí na jednání v Lucemburku podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) jednomyslně podpořili návrh Německa a Francie, který počítá s potrestáním skupiny lidí odpovědných za použití nervově paralytické látky novičok. Právě tou byl podle Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Navalnyj v Rusku otráven.
12. 10. 2020Aktualizováno12. 10. 2020, 20:23|