TÉMA

Stephen Hawking

Přišel o dvacet kilo svalů a samostatnost. Pacient s ALS stále věří, že se může uzdravit

21. červen je Světovým dnem amyotrofické laterální sklerózy –⁠ neurologického onemocnění, při kterém pacientům postupně ochabují končetiny, ztrácí řeč a nakonec zůstávají jen pohyby očí. Na chorobu neexistuje léčba. Nejznámějším pacientem s takzvanou ALS byl fyzik Stephen Hawking.
21. 6. 2023|

„Hledáme evoluci, která vytvořila fyzikální zákony,“ popisuje Hawkingův spolupracovník

Fyzik Thomas Hertog patří mezi špičku světových kosmologů. Díky tomu, že úzce spolupracoval se Stephenem Hawkingem, pokračuje i nyní v rozvoji a vylepšování jeho myšlenek. V rozhovoru pro Českou televizi vzpomínal na to, jak jejich společný výzkum začal – a kam pokročil pět let po Hawkingově smrti.
1. 6. 2023|

Vědci ukázali první snímek supermasivní černé díry v srdci Mléčné dráhy

Vědci z mezinárodního projektu Event Horizon Telescope (EHT) představili první fotografii černé díry, která leží v jádru Mléčné dráhy. Navázali v tom na starší výzkum, v němž dokázali vůbec poprvé pořídit snímek černé díry.
12. 5. 2022|

Mezihvězdné cestování je daleko, nabírá ale obrysy. K Proximě Centauri by mohly zamířit želvušky

Možnost mezihvězdného cestování je sice stále jen vizí vzdálené budoucnosti, ale už to není jen science fiction. V současné době totiž už existují konkrétní plány na to, jak dostat lidmi vyrobené technologie ke hvězdám. A teď skupina vědců uvažuje dokonce o tom, jak mimo Sluneční soustavu vyslat živé tvory.
9. 1. 2022|

Před rokem Martin sportoval, nyní chce zemřít. Kvůli ALS ho tlačí čas

Martina Přecechtěla tlačí čas. Muž trpí zákeřnou chorobou ALS a rozhodl se kvůli tomu ukončit vlastní život. Ještě před rokem sportoval, dnes už se nepostaví na nohy a nemůže mluvit. Chce být desátým Čechem, který využije možnosti takzvané asistované sebevraždy ve Švýcarsku. Pokud ale nezvládne sám vypít smrtící koktejl, jeho přání nebude možné splnit. Případu, na nějž upozornil magazín Reportér, se věnoval pořad 168 hodin.
14. 6. 2021|

Člověk by se zbláznil, kdyby svět neviděl optimisticky, říká teoretický fyzik Bičák, který rozesmál Hawkinga

Teorie obecné relativity se ověřuje například v tom, jak jezdíme auty, poukázal teoretický fyzik Jiří Bičák. Během své kariéry spolupracoval mimo jiné s nobelisty Rogerem Penrosem a Kipem Thornem. Přednášel také pro Stephena Hawkinga. Bičák byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
3. 5. 2021|

Vědci hledající mimozemské civilizace zkoumají podezřelý signál, přišel od Proximy Centauri

Astronomové z projektu Breakthrough Listen, který ve vesmíru pátrá po mimozemském životě, podle deníku Guardian studují zatím nejzajímavější signál, jaký zaznamenali. Pochází ze směru Proximy Centauri, což je po Slunci druhá nejbližší hvězda.
18. 12. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Vzhůru do oblak. Balonem letí Eddie Redmayne a Felicity Jonesová

Touha po poznání hnala lidstvo vstříc obloze, jedním z prvních nástrojů se stal balon. Ten sehrává důležitou roli i v historickém snímku The Aeronauts (Vzduchoplavci), v němž se ale vědecké bádání změní v boj o život.
2. 11. 2019|

Stephen Hawking vymyslel, jak se dostat k Proximě Centauri. Miliardový projekt teď hledá rady v Praze

Spolupracovníci zesnulého fyzika Stephena Hawkinga z programu Breakthrough Initiative, jehož byl duchovním otcem, diskutují tento týden v Praze o výzkumu a vývoji supersilného laseru pro mezihvězdné cestování. Projekt Starshot má pomocí laseru umožnit vyslání nanosond k hvězdě Proxima Centauri, což je nejbližší hvězda sluneční soustavě, uvedl výkonný ředitel BI Pete Worden.
24. 9. 2019|

Prvním snímkem černé díry žije svět vědy i vtipálků na sítích

Ve středu zveřejněný první snímek černé díry zasáhl mediální svět nečekanou silou. Memy, odkazy a koláže zaplavily internet.
11. 4. 2019|

Před rokem zemřel fyzik Stephen Hawking. Připomíná ho speciální mince s černou dírou

Britský astrofyzik Stephen Hawking, který zemřel loni 14. března ve věku 76 let, byl jedním z nejznámějším vědců současnosti. Proslul poznatky o vzniku vesmíru, velkém třesku a černých dírách a někdy býval označován za nástupce Newtona a Einsteina. Hawking též fascinoval vůlí, se kterou překonával svůj tělesný handicap. V posledních letech varoval, že „vědecký pokrok přivede lidstvo do záhuby“ nebo že „do 100 let roboti takřka ve všem nahradí a překonají lidi“.
14. 3. 2019|

Hawkingovo kolečkové křeslo koupil zájemce v dražbě za 8,8 milionu korun

Kolečkové křeslo fyzika Stephena Hawkinga bylo vydraženi prostřednictvím on-line aukce za 296 750 liber (8,8 milionu korun) a strojopis jeho dizertační práce za 585 000 liber (17,4 milionu korun). Informovala o tom v pátek agentura aukční síň Christie's.
9. 11. 2018|

Hawkingův hlas poletí k černé díře s hudbou Vangelise. Jeho popel uloží ve Westminsteru

Popel jednoho z nejznámějších vědců světa Stephena Hawkinga v pátek uloží v místě posledního odpočinku králů a významných osobností britské historie – do Westminsterského opatství. Hawkingova slova zakomponovaná do Vangelisovy skladby budou vysílána do vesmíru směrem k nejbližší černé díře.
15. 6. 2018|

Šestasedmdesát úderů zvonů. S Hawkingem se v Cambridge rozloučily stovky jeho blízkých

V univerzitním městě Cambridge proběhl pohřeb světoznámého fyzika Stevena Hawkinga. Soukromého obřadu se účastnilo pět set smutečních hostů, stovky lidí obklopily katedrálu. V polovině června bude popel slavného astrofyzika uložen do Westminsterského opatství v Londýně vedle hrobu fyzika Isaaka Newtona a poblíž přírodovědce Charlese Darwina.
31. 3. 2018Aktualizováno31. 3. 2018, 19:18|

Ve věku 76 let zemřel světově známý fyzik Stephen Hawking

Světoznámý britský fyzik Stephen Hawking, od mládí ochrnutý kvůli neurodegenerativní chorobě, zemřel ve věku šestasedmdesáti let. Oznámila to Hawkingova rodina. Hawking, který byl považován za nástupce Isaaka Newtona a Alberta Einsteina, svými poznatky o vzniku vesmíru, o velkém třesku a černých dírách výrazně přispěl k rozvoji lidského poznání. Své znalosti předával i široké veřejnosti, vysoce ceněná je především jeho populárně-vědecká publikace Stručná historie času.
14. 3. 2018Aktualizováno14. 3. 2018, 07:23|