TÉMA

Státní opera

Silná bouře v Praze zaplavila i Státní operu, škody budou značné

Silný déšť, vítr a kroupy zaměstnaly ve středu večer hasiče v hlavním městě a ve středních i východních Čechách. Do přibližně 22. hodiny celkem vyjeli k 170 případům, hlavně k popadaným stromům, uvolněným plechům a zatopeným sklepům. Voda v Praze zaplavila suterény Státní opery a hlavního nádraží. Počasí zkomplikovalo vlakovou dopravu.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 23:59|

Ve Státní opeře je slyšet po sto letech Vzdálený zvuk. „Jsme proti válce,“ prohlásil ruský režisér

Ruský režisér Timofej Kuljabin poprvé režíruje v Česku. Opera Vzdálený zvuk od avantgardního skladatele Franze Schrekera se ve Státní opeře hrála naposledy před 102 lety. Nové nastudování se nechalo inspirovat mimo jiné filmem Stanleyho Kubricka. Inscenační tým částečně tvoří i ruští tvůrci a umělci, ti odsoudili Putinovu agresi na Ukrajině.
29. 3. 2022|

30 let zpět: Anarchisté a Levá alternativa proti elitám

V Praze byla po desetiletích obnovena Vídní inspirovaná tradice Plesů v Opeře. Do tehdejšího Smetanova divadla (dnešní Státní opery) byla pozvána tisícovka hostů z řad domácích i mezinárodních obchodních, politických, kulturních a šlechtických kruhů. Proti konání akce protestovali členové Československého anarchistického sdružení a Levé alternativy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 2. 2022|

Bludný Holanďan vyplul ze Státní opery

Státní opera v Praze připravila nové nastudování Bludného Holanďana. Romantickou operu o lásce, sebeobětování a vykoupení napsal klasik německého romantismu Richard Wagner a do jejího pražského nastudování se pustil norský režisér Ole Anders Tandberg. Nechal pro ni vytvořit jednu z nejnáročnějších scénických staveb, jakou Státní opera pamatuje.
24. 1. 2022|

Bludný Holanďan, Káťa Kabanová i nová „Prodanka“ jsou operními premiérami Národního divadla

Tři premiéry nastudované třemi operními režiséry chystá na leden Opera Národního divadla a Státní opera. Na diváky čeká Mozartův titul Così fan tutte, na wagnerovskou tradici divadla naváže Bludný Holanďan a trojici novinek doplní Janáčkova Káťa Kabanová. Milovníci tradičních repertoárových titulů se dočkají Carmen a Prodané nevěsty. Vedení Národního divadla věří, že program na příští měsíce už neomezí pandemické restrikce.
5. 1. 2022|

Studenti AMU kritizují šéfa zlaté kapličky kvůli vítání Orbána. Burian výtky odmítá

Studenti Akademie múzických umění v Praze kritizují ředitele Národního divadla Jana Buriana. V otevřeném dopise mu vyčítají uvítání Viktora Orbána na slavnostním otevření budovy Státní opery. Pozvání maďarského premiéra označují za „krajně nevhodné“. Podle studentů je maďarské svobodné divadlo v ohrožení právě kvůli Orbánově krajně pravicové straně Fidesz-MPS, která ovládá tamní parlament.
18. 1. 2020|

Čas oponou trhnout. Státní opera čeká na slavnostní otevření po rekonstrukci

Jeviště Státní opery zdobí staronová opona – je replikou té původní, která se záhadně ztratila. Poprvé se zdvihne 5. ledna, kdy bude slavnostně zahájen provoz rekonstruované budovy. Rozsáhlé opravy trvaly bezmála tři roky.
19. 12. 2019|

Oprava Státní opery je u konce. Brzy se začnou stěhovat umělci, otevře se v lednu

Generální rekonstrukce budovy Státní opery v Praze, která stála 1,3 miliardy korun a trvala necelé tři roky, je u konce. Po kolaudaci, která začala 5. prosince, nyní Národní divadlo oficiálně převezme stavbu od firmy Hochtief CZ a do nových prostor se začnou stěhovat umělci. Státní opera se otevře na začátku ledna.
15. 12. 2019|

Operní odbory chtějí konkurs na ředitele Národního divadla. Současný šéf takovou možnost odmítá

Část odborářů Národního divadla zastupující především operu chce výběrové řízení na ředitele první české scény. Stávajícího šéfa Jana Buriana vyzývají, aby požádal ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) o vyhlášení konkursu. Burian podle svých slov o nic takového žádat nehodlá a krok odborářů vnímá jako snahu poškodit Národní divadlo, nikoliv řešit problémy. Zaorálek v reakce na výzvu přislíbil, že si vyslechne názory všech stran, o výběrovém řízení v tuto chvíli neuvažuje. Odborové organizace Opery ND a Státní opery jsou od konce června ve stávkové pohotovosti.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 15:37|

Operní odbory v Národním divadle mluví o stávce. Chtějí nové ředitele

Odborové organizace Opery Národního divadla (ND) a Státní opery (SO) vyhlásily stávkovou pohotovost. Důvodem je podle jejich zástupců netransparentní a nekoncepční řízení. Požadují nejen nové obsazení pozice uměleckého ředitele Opery ND a SO i hudebního ředitele Státní opery, ale i výběrové řízení na ředitele celého Národního divadla. Stávající šéf Jan Burian k situaci podotýká, že je třeba vést korektní dialog uvnitř instituce a že žádné „rozvrácení“ divadla nehrozí.
26. 6. 2019Aktualizováno26. 6. 2019, 12:08|
Požár Notre-Dame

V Česku jsou kontroly historických objektů pravidelné a povinné. Mimořádné kroky nejsou třeba

Požár katedrály Notre-Dame v Paříži vzbudil velkou pozornost i v Česku. Vyvolal například otázky, jak je to v tuzemsku s pojištěním historických objektů. Zároveň se ozvali odborníci, kteří jsou připraveni Francouzům pomoci při obnově katedrály.
18. 4. 2019|

Národní divadlo znovu otevře Státní operu. V příští sezoně chystá Idiota i Lolitu

Král Oidipús, Dostojevského Idiot, Švanda dudák, Lolita nebo Oběd u Wittgensteina. Národní divadlo v Praze pro příští sezonu nachystalo hned dvě desítky premiér. Po generální rekonstrukci se navíc v lednu 2020 znovu otevře Státní opera. Vedení první scény dále oznámilo, že prodloužilo Danielu Špinarovi mandát uměleckého šéfa činohry. Soubor divadla pak posílí herečka Zuzana Stivínová.
28. 2. 2019|

Ministr kultury navštívil s premiérem „své“ budovy. Investovat do nich chtějí miliardy

Rekonstruovaná historická budova Národního muzea, stejně jako opravená Státní opera se veřejnosti plně otevřou během příštího roku. Potvrdil to premiér v demisi Andrej Babiš, který se v pondělí vydal na kontrolní den v příspěvkových organizacích ministerstva kultury. Kromě Národního muzea a Státní opery společně se šéfem resortu Iljou Šmídem navštívil i Novou scénu Národního divadla. Tu rekonstrukce teprve čeká. Oba politici zjišťovali také plány Národní galerie a Národního památkového ústavu, do jehož užívání nově přejde opuštěný komplex Invalidovny.  Podle Babiše není s investicemi do těchto kulturních institucí důvod otálet.
12. 3. 2018|