TÉMA

Veřejný prostor

Stíhačky s motýlími křídly na pražském Máji. Černý záměr konzultoval s autory stavby, kurátorka nevidí souvislost místa s NATO

Dvě několikametrové sochy složené z trupů stíhaček Spitfire a motýlích křídel mají už za necelé dva měsíce zdobit fasádu obchodního domu Máj na pražské Národní třídě. Památkářům se návrh sochaře Davida Černého nelíbí. Autor soch o připravovaném díle diskutoval v pořadu Události, komentáře s kurátorkou umění ve veřejném prostoru Marií Foltýnovou, která zkritizovala nejasnost záměru – nevidí souvislost místa s NATO a českým členstvím v této organizaci, k čemuž mají sochy odkazovat.
20. 4. 2024|

Radnice bojují proti vizuálnímu smogu. V Praze naopak chystají zmírnění vyhlášky, která reklamu reguluje

Stále více měst a obcí bojuje s venkovní reklamou. Radnice ale mohou narazit na stávající legislativu. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) už kvůli omezování reklamy vede správní řízení s Prahou. Metropole na to reaguje tím, že chystá zmírnění současné vyhlášky.
26. 1. 2024|

Taliban vládne už dva roky celému Afghánistánu. Situace je těžká hlavně pro ženy

Na konci srpna uběhnou dva roky od chvíle, kdy Afghánistán opustil poslední americký voják. Stalo se tak poté, co hnutí Taliban překvapivou a bleskovou ofenzivou obsazovalo jedno město za druhým, až  získalo i metropoli Kábul. Dvacetiletá válka skončila, ale Afghánce dnes trápí hlad a špatná ekonomická situace. Zvlášť těžkou situaci zažívají ženy a dívky.
2. 8. 2023|

Ostrava chce na výstaviště Černá louka přitáhnout více lidí, přibude zeleně

Ostrava chce výstaviště Černá louka proměnit v prostor, kam budou lidé chodit raději a častěji než doposud. V areálu o šesti hektarech v samém centru města by se tak mělo mimo jiné bourat a přibýt zeleně. Revitalizace potrvá roky, zatím není jasné, kolik bude stát.
29. 6. 2023|
Doporučujeme

„S čím byste srovnal současné rusko? Se zemí.“ Ukrajinský veřejný prostor zaplnily vzkazy a memy

Ukrajinci, kteří již více než rok houževnatě vzdorují ruské agresi na bitevním poli i globální politické scéně, se s nepřítelem vypořádávají také tvorbou ve veřejném prostoru. Na směrových tabulích se objevily vzkazy okupantům, na zdech měst memy o armádě či vlastenecká hesla, na náměstích projevy umění symbolizující odpor k válce i agresorovi, a to třeba i záměrnými gramatickými chybami. Některá z děl během monitorovacích misí Team4Ukraine v zimě a na jaře 2023 zachytil Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Univerzity Karlovy.
1. 6. 2023Aktualizováno3. 6. 2023, 12:25|

Sociální sítě přesunuly hospodskou debatu do veřejného prostoru, myslí si moderátor Václav Moravec

Vulgarita, agresivita a zkratkovitost. To se podle novináře, moderátora a vysokoškolského učitele Václava Moravce stává součástí veřejného prostoru. „Hůř rozlišujeme diskuzi v hospodě a ve veřejném světě,“ říká v podcastu Background ČT24. Jako hlavního viníka vidí sociální sítě. Sám na nich prý není příliš aktivní.
1. 12. 2022|
Doporučujeme

Oteplení planety můžeme maximálně zpomalit, říká klimatolog Halenka

Oteplování planety se v nejbližších desetiletích zřejmě zastavit nepodaří. V Interview ČT24 to řekl klimatolog z katedry fyziky atmosféry na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy Tomáš Halenka. Míní však, že každý člověk může přispět k tomu, aby se globální oteplování alespoň zpomalilo. Myslí si také, že i města při plánu budování veřejného prostoru by na vyšší teploty měla pamatovat a vysazovat více zeleně či se zbavit tmavých ploch.
4. 8. 2022|

Kuchařka na hezké město. Architekti radí, jak z Brna udělat lepší místo k žití

Zbavit se nevzhledných míst v Brně má pomoci nová kniha týmu městských architektů. V příručce popisují, jak správně tvořit ulice, náměstí nebo parky, aby se lidé cítili příjemně a bezpečně. Zároveň publikaci doplnili o konkrétní příklady, jak by město nemělo vypadat. Sloužit by měla především samotnému městu, městským částem i úředníkům.
27. 11. 2019|

Praha má ráda divočinu. Zkrotila by ji zelená trasa od Štvanice na Žižkov

Objevte pražskou divočinu, vyzývá Galerie Jaroslava Fragnera názvem své aktuální výstavy. Upozorňuje na zanedbané lokality metropole, které mají potenciál být významnými rekreačními zónami a ostrovy zeleně.
12. 3. 2018|