TÉMA

Aleš Opata

NATO se vždy připravovalo na potenciálního nepřítele, což bylo Rusko, míní Šedivý

Pokud by Rusové začali skutečně nějaký rozsáhlý vojenský konflikt, tak nemohou počítat s tím, že ho vyhrají, řekl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý. Aleš Opata, který funkci rovněž zastával, navíc poukázal na to, že v případě střetu je Severoatlantická aliance „neporazitelná“. Debatě o stavu tuzemské i alianční armády se u příležitosti 25. výročí vstupu Česka do NATO věnoval pořad Události, komentáře speciál.
13. 3. 2024|

Speciální vydání pořadu Události, komentáře se věnovalo pětadvacátému výročí Česka v NATO

Pětadvacet let od vstupu České republiky do NATO si v úterý připomněla v pořadu Události, komentáře Speciál řada hostů, od bývalých prezidentů Václava Klause a Miloše Zemana přes premiéra Petra Fialu (ODS) po náčelníka generálního štábu Karla Řehku.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 23:31|

Česko rotuje diplomaty, poprvé bude mít velvyslance v Kosovu

Česko bude mít poprvé velvyslance v Kosovu. Stane se jím Bohumil Mazánek, bývalý velvyslanec v Litvě, generální konzul v Šanghaji a Katovicích a chargé d'affaires v Thajsku. Ministerstvo zahraničí to uvedlo v tiskové zprávě. Celkem vláda schválila a prezident Petr Pavel pověřil 26 diplomatů a diplomatek vedením českých zastupitelských úřadů v zahraničí.
25. 7. 2023|

Bývalý náčelník generálního štábu Opata bude velvyslancem v Litvě, píše Aktuálně.cz

Bývalý náčelník generálního štábu Aleš Opata se stane velvyslancem v Litvě. Informoval o tom ve čtvrtek portál Aktuálně.cz, kterému to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Opata podle něj už obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády vystřídá Víta Korselta, který ve Vilniusu působí od roku 2018.
23. 3. 2023|

Pomocník generála měl vazbu na zbrojaře. Armáda nyní jeho místo zrušila

Náčelník generálního štábu nemá poprvé od roku 2015 poradce pro aktivní zálohy. Nové velení ozbrojených sil tuto pozici zrušilo. Místo přitom celou dobu zastával bývalý voják Ludvík Cimburek, který zároveň spolupracoval i se zbrojní skupinou Czechoslovak Group.
15. 2. 2023|

„Úklid“ na obraně pokračuje. Na ministerstvu skončil Metnarův známý

Agentura hospodaření s nemovitým majetkem spravuje českou vojenskou infrastrukturu v celkové hodnotě 62,7 miliardy korun. Jak nyní zjistili Reportéři ČT, ministerstvo obrany odvolalo jejího ředitele, který agenturu vedl od roku 2020 a je známým bývalého ministra Lubomíra Metnara (za ANO).
7. 11. 2022|

Kontakty Mlejnka s Redlem se bude zabývat sněmovní komise, pozvala si i Rakušana

Sněmovní komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů jeho šéfa Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), řekla šéfka komise Taťána Malá (ANO). Server Seznam Zprávy ve středu uvedl, že Mlejnek měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Rakušan řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 23:24|

Vojáci slaví Den ozbrojených sil, Opata předal Řehkovi post šéfa armády

Na pražském Vítkově oslavují ve čtvrtek vojáci Den ozbrojených sil. Na čestném dvoře národního památníku se uskutečnil slavnostní nástup, během kterého náčelník generálního štábu Aleš Opata předal funkci svému nástupci Karlu Řehkovi. Součástí programu bylo také předání funkce náčelníka Vojenské policie.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 16:56|

Prezident povýšil budoucího náčelníka generálního štábu Řehku na generálmajora

Prezident Miloš Zeman povýšil budoucího náčelníka generálního štábu Karla Řehku na generálmajora. Hodnost pro něj navrhla vláda. Dosud byl Řehka brigádním generálem. Do funkce ho prezident jmenoval minulou středu, od července tak v čele české armády vystřídá Aleše Opatu.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 15:28|

Poslanci projednali jmenování Řehky do čela generálního štábu a Foltýna náčelníkem Vojenské policie

Nic již nebrání tomu, aby Karel Řehka nastoupil do čela generálního štábu české armády ani tomu, aby se Otakar Foltýn ujal velení Vojenské policie. Jmenování obou projednal branný výbor Poslanecké sněmovny, což byl poslední zbývající krok poté, co nominace schválila vláda, přičemž na jméně Karla Řehky se předtím shodli ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a prezident Miloš Zeman.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 12:58|

Dění na Ukrajině překonalo hrůzy, které jsme viděli na Balkáně, říká generál Opata

Generál Aleš Opata stojí v čele české armády od roku 2018 jako náčelník generálního štábu, letos ve funkci končí. Působil v několika důležitých zahraničních misích a například za záchranu francouzských vojáků ze základny Karin v bývalé Jugoslávii si vysloužil francouzský válečný kříž. V Interview ČT24 Speciál vzpomínal nejen na nasazení v Afghánistánu a v bývalé Jugoslávii, ale okomentoval i současnou válku na Ukrajině.
29. 5. 2022|

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy, chystáme další dodávky, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:12|

V Česku si lidé připomněli 77. výročí konce 2. světové války. Akt na Vítkově proběhl v obvyklé podobě

Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem, vojáci a další lidé si v neděli připomněli v Praze u Národního památníku na Vítkově 77. výročí konce druhé světové války v Evropě. Na tradiční kladení věnců u hrobu Neznámého vojína se přišli podívat také váleční veteráni. Den, kdy nacistické Německo v roce 1945 kapitulovalo, slaví Česko společně s většinou evropských států jako státní svátek. Pietní akty se konaly i na dalších místech.
8. 5. 2022Aktualizováno8. 5. 2022, 15:27|

Součástí konfliktu jsme už teď. O mírové misi by mělo rozhodnout Valné shromáždění OSN, míní Černochová

Česko podle ministryně obrany Jany Černochové nemá jako členský stát Severoatlantické aliance v úmyslu aktivně vstoupit do rusko-ukrajinského konfliktu. O podobě případné mírové mise, kterou chce kolegům z NATO navrhnout Polsko, je ale Praha připravena diskutovat. „V tuto chvíli musíme apelovat jak na Radu bezpečnosti OSN, tak na Valné shromáždění,“ uvedla Černochová v pořadu Interview ČT24.
21. 3. 2022|

Putin se přepočítal, řekl Fiala na bezpečnostní konferenci. Zeman varoval před jadernou válkou

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) vyzval k sankcím a mezinárodní izolaci Ruska v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká solidarita s Ukrajinou musí zůstat neochvějná, řekl na úvod konference Naše bezpečnost není samozřejmost. Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém projevu slíbil, že Česko nepřestane pomáhat Ukrajině. Dodal, že sankce Západu mají viditelný účinek. Prezident Miloš Zeman upozornil na nebezpečí hrozby jaderné války. Uvedl to ve zdravici, kterou na konferenci přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:26|

Uznání povstaleckých republik na východě Ukrajiny je podle Fialy akt agrese. Česko žádá tvrdou odpověď

Uznání samozvaných povstaleckých republik na východě Ukrajiny je podle premiéra Petra Fialy (ODS) aktem agrese Ruska vůči suverénnímu státu a porušením mezinárodního práva. Senát podle předsedy Miloše Vystrčila (ODS) zřejmě doporučí co nejtvrdší sankce proti Moskvě. Krizový štáb ministerstva zahraničí se shodl, že ruské kroky jsou bezprecedentní agresí vůči nezávislému státu, na kterou musí přijít tvrdá a jednotná odpověď. Ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij má podle náměstka ministra zahraničí Martina Dvořáka (STAN) podat ve středu dopoledne vysvětlení aktuální situace na východě Ukrajiny.
22. 2. 2022Aktualizováno22. 2. 2022, 21:58|

Opata skončí v čele české armády, řekla Černochová Radiožurnálu

Náčelník generálního štábu Aleš Opata skončí v čele české armády. Českému rozhlasu Radiožurnálu to v pondělí řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní nemá o funkci dále zájem a odejít by mohl v červnu. Šéfka resortu již oslovila dva až tři možné nástupce, kterých se ptá na jejich vize. Opata vede českou armádu od května 2018.
21. 2. 2022|

Litevská základna NATO funguje pět let. Z Česka tam působí pluk pozemní protiletadlové obrany

Ministři obrany členských států NATO mají příští týden jednat o dalším posilování východního křídla Aliance. Následně se podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty rozhodne i o postupu Česka. Armáda už teď působí v Litvě v bojové skupině, která ve středu shodou okolností slaví pět let své existence. Celkem tam členské země nasadily víc než dvanáct set mužů a žen.
9. 2. 2022|

Připravujeme se na riziko ruské agrese na Ukrajině, řekl Fiala. Ukrajinský generál podepsal v Praze dvě smlouvy

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj a náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec podepsali smlouvu o daru dělostřelecké munice Ukrajině. Česká vláda jej schválila koncem ledna. Podepsali také dlouhodobě připravovanou dohodu, podle které bude možné v Česku léčit zraněné ukrajinské vojáky. O ruském hromadění jednotek u hranic jednala také Bezpečnostní rada státu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) sice Česko doufá v diplomatické řešení, ale připravuje se i na riziko ruské agrese na Ukrajině.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 17:55|

Vojenští chemici z Liberce převzali průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby

Liberečtí vojenští chemici jako první převzali nová průzkumná lehká obrněná vozidla české výroby. Vojákům z elitního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče bude pět párů vozidel s označením S-LOV-CBRN a LOV-CBRN II sloužit k pozorování a odběru vzorků. Každá souprava obsahuje dvě vozidla, která tvoří celek. Dohromady tak jde o deset nových vozidel. Chemici by měli postupně získat 20 těchto souprav, tedy polovinu vozů, které armáda objednala, řekl velitel pluku Martin Fokt.
26. 1. 2022|

O nákupu bojových vozidel rozhodne Černochová počátkem ledna. Vyzdvihla roli armády při zvládání pandemie

Nová ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v úterý navštívila generální štáb české armády. Vyzdvihla význam armády při zvládání covidové pandemie a zopakovala, že cílem nové vlády je dostat se do roku 2025 s armádním rozpočtem na dvě procenta HDP. Nerozhodla však ještě, jaký bude osud zakázky na nová bojová vozidla pěchoty. Chce tak učinit počátkem ledna.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 16:56|

Armádní rozpočet se vyvíjí dobře, míní Metnar a Opata. Končící ministr ocenil vojáky za pomoc při pandemii

Hrdost nad tím, jak ozbrojené síly zvládly pandemii, vyjádřil na úterním velitelském shromáždění české armády končící ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vojáky ocenil i za pomoc při tornádu na jižní Moravě. Vyzdvihl navýšení armádního rozpočtu z posledních let. Vznikající kabinet pochválil za plánovaný nárůst rozpočtu náčelník generálního štábu Aleš Opata. Znepokojen ale je kvůli stavu projektu pásových bojových vozidel pěchoty (BVP). Označil ho za záležitost národní bezpečnosti.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 16:10|

Svět vzdává hold válečným veteránům. Jejich den se v Česku oficiálně připomíná od roku 2004

Na čtvrtek 11. listopadu připadá Den válečných veteránů, který se slaví už od roku 1918, kdy skončila první světová válka. Lidé si tento den připomínají v řadě zemí po celém světě včetně České republiky. Například na náměstí Míru v Praze je po celý den připraven program, mimo jiné je tam vystavena historická i současná vojenská technika české armády. Pietní akce proběhla i na pražském Vítkově. Premiér Andrej Babiš (ANO) tam připomněl legionáře, bojovníky z války i novodobých misí. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) ocenil zapojení armády do boje s koronavirem.
11. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 14:27|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku samostatné republiky

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si ve čtvrtek u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zúčastnit se nemohl prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný. Zastoupil ho náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:16|