TÉMA

Tomáš Dianiška

„Lidé jsou schopni všeho, záleží na rozhodnutí.“ Politický vězeň Pravomil se mstí prokurátorovi Vašovi i na divadle

Tragický příběh válečného hrdiny a politického vězně Pravomila Raichla je pro tvůrce přitažlivý. Inspiroval Českým lvem oceněný film Staříci a také román Petra Stančíka. Podle jeho knihy Pravomil aneb Ohlušující promlčení vznikla hra pro pražské Divadlo v Dlouhé. Dramatizace – spolu s Pavlem Baďurou – a režie se ujal Tomáš Dianiška, který s nadhledem, a přitom bez zlehčování pro jeviště zpracoval už například atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, dobu padesátých let či příběh zpěvačky Věry Špinarové.
23. 3. 2023|

Největší tragédií pro Romea a Julii v roce 2022 je nedostat za lásku dost lajků

Kdyby se nejslavnější Shakespearův romantický příběh odehrával v současnosti, těžko by v něm chyběly mobilní telefony, aplikace, lajky a sdílení. Tak alespoň tragickou lovestory vidí inscenace romeo&julie2022 v pražském Divadle pod Palmovkou. Rumunští tvůrci tu příběh Romea a Julie vypráví jako „emocionální digitální thriller“.
12. 4. 2022|

Zajděte na spolek Jedl, ukazují Ceny divadelní kritiky. Líbila se jim i Špinarka či Vassa Železnovová

Za divadlo roku 2021 označily Ceny divadelní kritiky spolek Jedl. Soubor získal ocenění i v dalších kategoriích. Inscenací roku se stala Vassa Železnovová z Národního divadla. Za herecké výkony si ceny odnáší David Prachař, který působí ve spolku Jedl, Joachim Bäckström a Markéta Matulová.
14. 3. 2022|

Milovníci osmdesátkových bijců se propadnou do komunismu. Inscenace propojila akční hrdiny s českou historií

Chuck Norris, který zpívá Ivanu Martinu Jirousovi, nebo Lara Croft coby přemožitelka agentů StB. K nečekaným historickým setkáním dochází v nové inscenaci s názvem Encyklopedie akčního filmu. Sci-fi komedii o svobodných lidech v nesvobodné době uvádí v premiéře pražské Divadlo pod Palmovkou.
20. 12. 2021|

Špinarka je na divadle obyčejná superhrdinka. Jinde svůj osud vypráví Němcová, Lauda či Hácha

Věra Špinarová je vnímána jako ostravská hudební ikona, novinka Divadla Petra Bezruče ji ale jako modlu oslavovat nechce. Špinarka je podle autora a zároveň režiséra Tomáše Dianišky příběhem „obyčejné ženské s velkým talentem“. Její příběh vypráví jako superhrdinský film. Tuzemská divadla mají na aktuálním repertoáru i další hry inspirované skutečnými osudy. Některé z nich napsal také Dianiška.
3. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 10:33|

Ceny divadelní kritiky si získal Zahradníček, malý Kafka i 294 statečných

Inscenací roku 2020 podle Cen divadelní kritiky je hra Zahradníček, kterou ke 115. výročí narození katolického básníka připravil Divadelní spolek Jedl. Lucie Trmíková, jež ztvárnila Zahradníčkovu ženu, získala ocenění za ženský herecký výkon, nejlepším hercem je podle kritiků Karel Dobrý. Ten se loni představil jako Franz Kafka. Divadlem roku se za aktivity v pandemické době stal Cirk La Putyka.
3. 3. 2021|

Divadelní Gabčík a Kubiš jsou jako Rambové, ale bez pomoci 294 statečných se neobejdou

O operaci Anthropoid, jejímž cílem byla likvidace zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, se už mnoho napsalo i natočilo. Divadelník Tomáš Dianiška se „největšího hrdinského činu našich dějin“ rozhodl zhostit akčním béčkem. V inscenaci 294 statečných mísí humor, dojetí, drama i fantazii. Novinku má na repertoáru pražské Divadlo pod Palmovkou, které stojí nedaleko místa atentátu.
29. 9. 2020|

Vyhrát může každý. Divadelní kritici ocenili Transky, Lazara i Bezrukého Frantíka

Režisér a dramatik Tomáš Dianiška patří k nejtalentovanějším současným divadelníkům, potvrdily Ceny divadelní kritiky. Ocenění za rok 2019 patří dvěma hrám, na nichž se podílel. Nejlepším hercem loňského roku byl vyhlášen Jakub Albrecht, herečkou Erika Stárková.
17. 3. 2020|

Erben i transky. Ceny divadelní kritiky za rok 2019 zveřejnily nominace

Divadlem roku 2019 se může stát ostravské Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo Brno nebo Městská divadla pražská. Ceny divadelní kritiky vybírají také nejlepší inscenace, herce a další divadelní umělce. Vítěze pořadatelé oznámí 16. března v divadle Komedie a v přímém přenosu na webu České televize.
11. 2. 2020|

Když nemáš ruce, dej tam vůli. Příběh Bezrukého Frantíka vypráví černá komedie

Nohama se naučil psát, kreslit, šít, řezat pilou, psát na stroji i řídit auto. Mimo jiné procestoval svět, učil a úspěšně podnikal. Jmenoval se František Filip, ale známý byl jako Bezruký Frantík. Stejně se jmenuje i inscenace pražského Divadla pod Palmovkou.
18. 6. 2019|

Jaromír Soukup a chlebíčky můžou být poslední důvod, proč se nezabít

Spánek, řízky od matky, vesnický fotbal nebo Vetřelec 2. Poslední důvod, proč se nezabít, hledal nejprve blog a po něm nyní i stejnojmenná kniha a divadelní představení. Bizarní kabaret o tom, že život škodí vám i lidem ve vašem okolí, vychází z fejetonů trojice autorů: Anny Vodrážkové, Jiřího Vaňka a Petra Cífky.
25. 6. 2018|

Chceš si o tom promluvit? Donnu nechtějí pustit k maturitě, ale do Česka 90. let ano

Láska, sex a něžnosti na 90210 způsobů. Studio Palm OFF přináší popkulturní epizodu z dospívání v devadesátých letech, ve které se prolínají problémy postav oblíbeného seriálu z Beverly Hills i porevolučního Česka. Inscenace Pusťte Donnu k maturitě! je autorským představením Tomáše Dianišky.
2. 3. 2018|