TÉMA

Vladimír Dbalý

Soud podmíněně propustil lékaře Toběrného z korupční kauzy na Homolce

Na svobodě je Michal Toběrný, který byl odsouzen v korupční kauze okolo ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Upozornily na to Seznam Zprávy. Z vězení Toběrný mohl odejít poté, co pražský městský soud potvrdil rozhodnutí obvodního soudu. Ten ho podmíněně propustil po uplynutí více než třetiny z šestiletého trestu odnětí svobody a po zaplacení pětimilionového peněžitého trestu.
10. 4. 2024|

Podnikatel Janiga přijal milionový trest za podplácení exšéfa pražské nemocnice Dbalého

Podnikatel Ladislav Janiga se dohodl se státním zástupcem na milionovém peněžitém trestu a podmínce v délce osmnácti měsíců za to, že podplácel bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Dohodu ve středu pravomocně schválil soud, a uzavřel tak třetí větev korupční kauzy nemocnice. Součástí Janigova trestu je i rok a půl zákazu působení ve vedení firem. Podnikatel dlouhodobě žádal o zastavení stíhání s ohledem na svůj zdravotní stav, podle soudu ale simuloval.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 10:55|

Soud zastavil stíhání exředitele Homolky Dbalého ve třetí části korupční kauzy

Soud ve čtvrtek zastavil trestní stíhání bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého ve třetí části jeho korupční kauzy. Lékař si za braní úplatků odpykává deset let ve vězení, celkově by mohl dostat nanejvýš o dva roky vyšší trest. Toto navýšení by již podle předsedy senátu pražského městského soudu Lukáše Slavíka nemělo jakýkoli pozitivní efekt. Stíhání soud zastavil i u někdejšího Dbalého náměstka Michala Toběrného, proti čemuž si však státní zástupce podal stížnost.
2. 6. 2022|

Nejmenované zdroje mi nestačí, někdy je za nimi lenost, říká novinář Kedroň

V několika kauzách se dostal dál dřív on než policie. Jako jeden z prvních popisoval korupci ve Středočeském kraji za Davida Ratha i praní špinavých peněz v Nemocnici Na Homolce. Radek Kedroň přitom pracuje trochu jinak než jiní investigativní reportéři – vychází z veřejných zdrojů, nejrůznějších rejstříků a databází. Jak totiž sám říká, nejmenované zdroje mu k napsání článku nestačí. Kedroň byl hostem podcastu Background ČT24 a je prvním novinářem, který v něm otevírá novou kapitolu nultých let.
16. 3. 2022|

Vladimír Dbalý půjde kvůli zakázkám Nemocnice Na Homolce znovu před soud

Státní zástupce znovu obžaloval někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a další tři lidi v takzvané třetí větvi kauzy zakázek tohoto zdravotnického zařízení. Obžaloba se týká i Dbalého bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, který figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník lobbisty Iva Rittiga. Již dříve chtěl soud stíhání zastavit, státní zástupce ale nesouhlasil.
17. 9. 2021|

Kriminalisté znovu navrhli obžalovat Vladimíra Dbalého v jedné z větví kauzy Nemocnice Na Homolce

Policie znovu navrhla obžalovat lékaře Vladimíra Dbalého v takzvané třetí větvi kauzy zakázek Nemocnice Na Homolce. Dozorový státní zástupce Zdeněk Matula uvedl, že mu policisté předložili počátkem července spis s návrhem na podání obžaloby vůči čtyřem lidem. Z dřívějších informací je zjevné, že návrh se vedle někdejšího ředitele nemocnice Dbalého týká jeho bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, jenž figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník lobbisty Iva Rittiga.
14. 7. 2021|

Zapisoval si, jak „sněží“ kokain i jak bere úplatky. Vlastní deník usvědčil exšéfa nemocnice Dbalého

Sněžím a jsem down, to je nejspíš nejznámější zápisek z deníku někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Víc než zápisky o jeho závislosti na kokainu byly důležité ty o milionových úplatcích. Deník i s Dbalého počítačem zabavili policisté, později se k němu dostali novináři. Příběh dříve uznávaného neurochirurga a ředitele pražské nemocnice, ze kterého se stal alkoholik a drogově závislý, který skončil za mřížemi, rozplétal na stránkách Lidových novin i v knize reportér Radek Kedroň. Případ s ním v pravidelné rubrice Kauzy připomene pořad Newsroom ČT24.
27. 6. 2021|

Dbalý si za manipulování zakázek odpyká 10 let. Soud potvrdil i propadnutí jeho majetku

Pražský vrchní soud ve čtvrtek uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu také trest propadnutí majetku. Lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože zamítl. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:08|

Odvolací soud řeší další korupční kauzu exředitele Dbalého, žalobce trvá na devítiletém vězení

Státní zástupce trvá u někdejšího ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého na devítiletém vězení a na propadnutí majetku. Lékařova obhájkyně žádá pro muže zproštění viny, případně zrušení rozsudku a vrácení věci k dalšímu projednání. Obžalobou ze zmanipulování nemocničních zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože se začal zabývat odvolací Vrchní soud v Praze.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 17:47|

Exředitel Homolky Dbalý nastoupil do vězení v Ruzyni

Bývalý ředitel Nemocnice na Homolce Vladimír Dbalý nastoupil do ruzyňské věznice. Odpykat si má sedmiletý trest za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků. Kauza se týká nemocničních zakázek z let 2008 až 2011. Za jejich uzavření přijal Dbalý podle obžaloby milionové úplatky.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 13:50|

Dbalý se dovolal proti rozsudku, který mu uložil sedm let za korupci

Někdejší ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý podal dovolání proti rozsudku, podle nějž si má odpykat sedm let vězení za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků. Dovolali se rovněž zbylí dva odsouzení, bývalá účetní nemocnice Emilie Bialešová a advokát David Michal. Uvedl to mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Doplnil, že v neprospěch jednoho z obžalovaných podalo dovolání také Nejvyšší státní zastupitelství.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 13:13|

Tajit, nebo zveřejnit zdroj z kauzy Faltýnkova diáře? Investigativní reportéři se v tomto případě neshodnou

Jména, sumy, informace o dotacích a vlastnících firem. Útržky z diáře šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka od úterý zveřejňuje a analyzuje na serveru Seznam zpráv tým investigativního reportéra Janka Kroupy. Obsah zápisků už řešila Poslanecká sněmovna a zajímá se o něj i policie, kdo je od Faltýnka získal a předal novinářům, je ale tajné. Redakce Seznam zpráv se zdroj rozhodla utajit. Proč? A proč by ho naopak veřejnost znát měla? To zjišťoval pořad Newsroom ČT24.
12. 4. 2021|

Žalobce stáhl obžalobu Dbalého týkající se nemocničních zakázek

Státní zástupce Zdeněk Matula stáhl obžalobu na někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého ve třetí větvi jeho kauzy. Týká se nemocničních zakázek, potvrdil na dotaz ČT mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Důvody stažení obžaloby Matula zatím nechce komentovat. Obžaloba tvrdí, že měl Dbalý kvůli úplatkům od dodavatelů připravit nemocnici společně s dalšími obviněnými nejméně o 17,8 milionu korun.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 17:20|

Za korupci při ovlivňování zakázek si lékař Dbalý odpyká sedm let

Někdejší ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý si za ovlivňování zakázek a přijímání úplatků odpyká sedm let vězení. Ve středu o tom rozhodl pražský vrchní soud. Součástí verdiktu je peněžitý trest 10,9 milionu a povinnost nahradit nemocnici škodu 49,5 milionu korun. Lékař se ze zasedání omluvil, svou vinu od počátku stíhání odmítá. Rozsudek je prvním pravomocným rozhodnutím v Dbalého korupčních kauzách. Muž čelí ještě dalším dvěma obžalobám.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 18:17|

Soud chce Dbalému vrátit pas a zrušit dohled, žalobce se obává útěku do ciziny

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý by mohl získat zpět cestovní doklady a kauci, kterou zaplatil za propuštění z vazby. Pražský městský soud mu také chce podle informací České televize zrušit dohled probačního úředníka. Dozorující státní zástupce Zdeněk Matula proti rozhodnutí soudu podal stížnost. Obává se, že by Dbalý mohl situace využít a uprchnout do ciziny. Exředitel Homolky již byl nepravomocně odsouzen v kauze údajného ovlivňování tendrů nemocnice a kvůli smlouvám na poskytování právnických služeb. Hrozí mu několik let za mřížemi.
17. 7. 2020|

Touha po moci a luxusu, sběratelská vášeň. Bývalý šéf Homolky Dbalý dostal rozsudek

Městský soud v Praze rozeslal po 18 měsících od vyhlášení rozsudek v kauze bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Má 525 stran a mimo jiné konstatuje, že hlavním motivem trestné činnosti byla touha po moci a luxusu.
4. 5. 2020|

Další trest pro bývalého šéfa Homolky. Kvůli úplatkům dostal 8,5 roku vězení a pokutu přes deset milionů

Soud uznal někdejšího šéfa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého i ostatních pět obžalovaných vinnými ve druhé části kauzy nemocničních tendrů. Bývalému řediteli uložil trest 8,5 roku vězení a pokutu 10,9 milionu korun. Rozsudek není pravomocný.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 16:20|

Vrchní soud nesouhlasí se zastavením třetí větve kauzy kolem bývalého ředitele Homolky

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o zastavení stíhání lékaře Vladimíra Dbalého a dalších obžalovaných ve třetí větvi zakázek Nemocnice Na Homolce. Vyplývá to z justiční databáze Infosoud. Případ se tak vrací před Městský soud v Praze. Ten původně uvedl, že už u Dbalého není „téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu“. V první větvi korupční kauzy dostal Dbalý devítiletý trest a propadnutí veškerého majetku, ve druhé pro něj žalobce požaduje také devítiletý trest.
24. 9. 2019|

Žalobce chce pro exředitele Homolky Dbalého devět let vězení a trest 15 milionů korun

Státní zástupce Zdeněk Matula požaduje pro exředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého devět let vězení a peněžitý trest 15 milionů korun. Uvedl to při závěrečné řeči v druhé Dbalého korupční kauze, která se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011. Soud už Dbalému v první větvi kauzy uložil devítileté vězení a propadnutí majetku, avšak tento verdikt není pravomocný, takže ho Matula nemohl zohlednit.
25. 6. 2019|

Soud poslal Dbalého na devět let za mříže, majetek mu nechal propadnout

Pražský městský soud odsoudil bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého k devítiletému vězení a propadnutí majetku. Vinnými uznal i dalších šest obžalovaných, kteří spolu s Dbalým čelili obžalobě za zmanipulování dvou nemocničních zakázek z roku 2009 – nákupu gama nože a tendru na digitalizaci chorobopisů. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce požadoval pro Dbalého, který na úplatcích údajně získal přes 27 milionů korun, desetiletý žalář.
26. 9. 2018Aktualizováno26. 9. 2018, 20:07|

Dbalý popřel, že by Na Homolce vládla korupce. Stěžoval si na „zombie život“

Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý ve svém závěrečném projevu u Městského soudu v Praze prohlásil, že pod jeho vedením v nemocnici nedocházelo ke korupci ani žádné jiné trestné činnosti. Bylo podle něj „zhola nemožné“, aby vedení nemocnice rozhodovalo o projektech proti vůli dalších orgánů. Kdy padne verdikt, zatím není jasné. V nejbližších dnech budou pokračovat závěrečné řeči dalších obžalovaných.
12. 6. 2018Aktualizováno12. 6. 2018, 16:30|

Dárky i zaplacená útrata v restauracích. Soud řeší další kauzu kolem Dbalého

Pražský městský soud začal projednávat druhou kauzu bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Případ se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011. Lékaři hrozí až dvanáctileté vězení za přijímání úplatků. Spolu s ním čelí obžalobě dalších pět lidí. Před stejným soudem stojí Dbalý i kvůli tendru na nákup gama nože. Policie navíc v pondělí navrhla Dbalého obžalovat kvůli uzavírání dalších údajně nevýhodných smluv a za korupci.
23. 4. 2018Aktualizováno23. 4. 2018, 14:23|

Bývalý šéf Homolky Dbalý nařkl soudkyni z podjatosti. Poté, co jej poslala na psychiatrii

U soudu končí dokazování v kauze údajného tunelování Nemocnice na Homolce. Bývalý ředitel Vladimír Dbalý a další obžalovaní ovlivnili podle žalobců za úplatky tendr na digitalizaci chorobopisů a nákup Leksellova gama nože. Závěr líčení však zkomplikovala námitka podjatosti proti soudkyni Slepičkové. Dbalý si stěžuje, že je proti němu zaujatá.
5. 4. 2018|

Nemocnice Na Homolce ukončila kritizované nákupy přes dceřiné společnosti

Pražská Nemocnice Na Homolce ke konci února ukončila nákupy zdravotnického materiálu přes dceřinou společnost Holte Medical. Poslední objednávky mají firmy dodat do konce března. Do tohoto data musela nemocnice podle nařízení ministerstva zdravotnictví nákupy přes prostředníka ukončit. Hospodařením nemocnice a zadáváním veřejných zakázek se v minulosti zabýval finanční úřad, Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) i soudy.
28. 2. 2018|