TÉMA

Emil Boček

Lidé se v Brně rozloučili s válečným veteránem Emilem Bočkem. Pohřeb byl s vojenskými poctami
Rodina a blízcí, armádní činitelé i váleční veteráni se na brněnském Ústředním hřbitově rozloučili s válečným veteránem Emilem Bočkem. Pohřeb byl s vojenskými poctami, obřad začal průletem letounů JAS-39 Gripen. Do obřadní síně mohli na přání rodiny jen zvaní hosté, před ní ale veřejnost sledovala rozloučení na velkoplošné obrazovce. Poslední český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) zemřel 25. března krátce po svých stých narozeninách. Byl držitelem mnoha vyznamenání, blahopřejný dopis k výročí mu poslal i britský král Karel III.
4. 4. 2023Aktualizováno4. 4. 2023, 23:43|
Zemřel válečný veterán Emil Boček
Zemřel válečný veterán a bývalý český stíhací pilot britského Královského letectva (RAF) Emil Boček. Bylo mu sto let. O úmrtí Bočka informovalo na Facebooku Komunitní centrum pro válečné veterány Brno. Jeho skon potvrdil také vedoucí oddělení komunikace generálního štábu Ivo Zelinka s odkazem na informace od Bočkovy rodiny. Boček byl rodák z Brna-Tuřan, v poslední době žil v jednom z brněnských domovů pro seniory. Sté narozeniny oslavil v únoru, v dopise mu gratuloval i britský král Karel III.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 20:06|
Poslední žijící český válečný pilot Emil Boček předal ocenění a oslavil stovku
Emil Boček, poslední žijící český válečný pilot, slaví sté narozeniny. Absolvoval téměř tři desítky operačních letů. Po válce se pro komunisty stal nepohodlným. Rehabilitace se dočkal až po roce 1989. Aktivní je dodnes. Vybraným lidem a institucím tento týden předal ocenění Morální autorita – za podporu a péči o válečné veterány a za odvážné a spravedlivé skutky.
25. 2. 2023|
Dny NATO navštívilo během víkendu v Mošnově dohromady zhruba šedesát tisíc lidí
Na letišti v Mošnově na Novojičínsku pokračovaly Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Během dvou dnů je navštívilo dohromady zhruba šedesát tisíc lidí. V sobotu bylo diváků okolo třiatřiceti tisíc, v neděli o něco méně, sdělil za pořadatele Jaromír Krišica. Další stovky lidí sledovaly letecké ukázky v okolí letiště.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 18:09|
Válečný veterán Emil Boček oslavil 98. narozeniny. Proletěl se letadlem, se kterým sám bojoval
Dodatečný dárek k 98. narozeninám, které oslavil v únoru, dostal armádní generál ve výslužbě Emil Boček. Sběratelé letadel z Podhořan na Chrudimsku a základny armádního letectva v Čáslavi pro něj uspořádali výlet letadlem. A ne ledajakým –⁠ právě takovým, jakým Emil Boček sám za druhé světové války létal v Británii.
9. 6. 2021|
Na Velký knižní čtvrtek Jakub Szántó vzpomíná na Izrastinu a Dan Brown vypráví o zvířátkách
Nakladatelé poosmnácté upozorňují na knižní tituly, které by podle jejich názoru čtenáři neměli minout. Na pulty je uvádějí na Velký knižní čtvrtek 15. října. Mezi šestnáctkou knih různých žánrů tentokrát převažují čeští autoři. S novinkami přicházejí David Zábranský, Evžen Boček nebo reportér Jakub Szántó. Zahraniční nabídka představuje vedle kritikou oceňovaných autorů Lawrence Wrighta a Sally Rooneyové také třeba Dana Browna, který napsal svou první knihu pro děti.
15. 10. 2020|
Před 75 lety se začali vracet českoslovenští letci, mezi nimi i Emil Boček
V polovině srpna 1945 se do vlasti z Velké Británie začali vracet piloti československých perutí RAF. Na pražském ruzyňském letišti tehdy své krajany vítaly tisíce lidí včetně příbuzných. Dřív se vrátili jen dva letci –⁠ Josef Stříbrný a Josef Horák. V červnu 1945 se totiž účastnili piety ve vyhlazených Lidicích, odkud oba pocházeli.
14. 8. 2020Aktualizováno14. 8. 2020, 16:41|
Podle Babiše je ve hře další žádost o prodloužení nouzového stavu
Z nemoci covid-19 se v Česku vyléčila už víc než polovina nakažených. Od rána přibylo vyléčených 183 na 3999, nakažených 37 na 7878. Úmrtí je 254. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) připustil, že vláda možná bude znovu žádat o prodloužení nouzového stavu. Poslanci jednali o koronavirových zákonech, schválili prodloužení vyplácení příspěvků pro živnostníky. Do sněmovny přinesli vládě petici pendleři, ve které se staví proti systému testování na hranicích. Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze opustil první pacient léčený experimentálním lékem remdesivir.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 22:10|mkk
Dominik Duka či Lenka Bradáčová se stali Morálními autoritami. Převzali cenu Emila Bočka
Poslední žijící pilot československých perutí ve Velké Británii Emil Boček předal devíti osobnostem z České republiky a ze Slovenska ocenění Morální autorita. Učinil tak vůbec poprvé. Udílení vyznamenání se uskutečnilo během vánočního koncertu, který pořádali veteráni z druhé světové války.
14. 12. 2019|
Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. Příběh československého pilota RAF Kurta Taussiga byl výjimečný
Čechoslovák, ale ne Čech, ani Slovák. Pro Němce Žid, pro Čechy Němec. A radši nakonec Brit. Nedávno zesnulý pilot a důstojník RAF Kurt Taussig, oceněný medailí Za hrdinství v boji in memoriam, byl již odmalička neobyčejným rodákem z Teplic. Jeho životní příběh nyní představuje v dokumentu redaktor ČT Jan Beránek.
1. 11. 2019|Jan Beránek, Kristina Nováková
Prezident ocenil 42 lidí. Řád bílého lva dostal letec Boček, prezident Klaus či Jan A. Baťa
Karel Kryl měl podle prezidenta Miloše Zemana „v mnohém pravdu“, když říkal, že je Česko zemí závisti. Bylo by proto potřeba nenávisti a závisti se zbavit, popřála hlava státu republice k jejímu 101. výročí. V projevu ve Vladislavském sále se zmínil o některých z 42 osobností, které poté ocenil, vyzdvihl odkaz Václava Havla a zkritizoval senátory, že odmítli jeho kandidátku do Rady ÚSTR Lenku Procházkovou.
28. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 06:29|
Profily oceněných: Šéf kontrolorů Kala, byznysmen Plašil, malíř Lhoták či onkolog Petruželka
Řády a medaile udělil nebo propůjčil prezident Miloš Zeman v den 101. výročí vzniku Československa 42 osobnostem. Nejvyšší vyznamenání – Řád bílého lva – dostalo osm lidí: válečný stíhač Emil Boček, bývalý prezident Václav Klaus, bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster, in memoriam potom válečný letec Josef Ocelka, odbojář Jaroslav Selner, právník Bohuslav Ečer, podnikatel Jan Antonín Baťa a bývalý vídeňský starosta Helmut Zilk.
28. 10. 2019|
Muzeum v Ivančicích připomíná československé letce RAF. Nese jméno generála Bočka
Příběhy letců Britského královského letectva a zejména armádního generála Emila Bočka představí nové muzeum. Za účasti osobností z armádního, duchovního i politického života se ve čtvrtek slavnostně otevřelo v Ivančicích na Brněnsku. Nechyběl ani sám válečný veterán.
17. 10. 2019|
Klaus, Jágr i Saudek. Zeman už má připraven seznam ocenění pro 28. říjen
Premiér Andrej Babiš zatím nedostal k podpisu seznam vyznamenaných, kteří mají za tři týdny přebrat ocenění z rukou prezidenta Miloše Zemana, podle hradního mluvčího je už ale seznam „v zásadě hotový“. Prezident zmínil, že vyznamená svého předchůdce v úřadu Václava Klause, a odtajněna jsou i další jména: válečný veterán Emil Boček, sportovní legenda Jaromír Jágr nebo fotograf Jan Saudek.
7. 10. 2019|mkk
V čele legionářské obce zůstane Budinský. Jsme jednotní a posilujeme, obhajoval svou práci
Předsedou Československé obce legionářské (ČsOL) se stal Pavel Budinský, který obhájil svůj mandát. Rozhodli o tom členové ČsOL na pravidelném sněmu; zvolili rovněž širší vedení organizace. Akce na pražském Vítkově se v sobotu zúčastnili mimo jiných i místopředseda sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti), poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS) nebo generálmajor Jan Kaše. ČsOL vznikla v roce 1921.
28. 9. 2019Aktualizováno28. 9. 2019, 18:26|
Senát ocenil dvanáct osobností. Stříbrnou medaili dostal generál Boček i cestovatel Zikmund
Armádní generál Emil Boček, cestovatel Miroslav Zikmund, publicisté Jefim Fištejn a Karel Steigerwald nebo rocker a někdejší ministr Michael Kocáb patří k dvanácti osobnostem, které Senát ocenil svými stříbrnými pamětními medailemi ke Dni české státnosti. Ocenění bylo udělováno už poosmé, poprvé jej předával nynější předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).
27. 9. 2019|
Generace československých pilotů RAF odchází. Zemřel Kurt Taussig
Ve věku 96 let zemřel v Londýně Kurt Taussig. České televizi to sdělila jeho rodina. Taussig byl vedle Emila Bočka jedním ze dvou posledních žijících československých pilotů RAF. Patřil také mezi takzvané Wintonovy děti.
19. 9. 2019Aktualizováno19. 9. 2019, 22:47|
Osobní statečnost je naší povinností i dnes, řekl při pietním aktu Jan Píka
Váleční veteráni, zástupci armády i politici si připomněli 70. výročí smrti generála Heliodora Píky. Za údajnou špionáž a zradu byl v roce 1949 odsouzen k smrti oběšením. „Slibujeme, že na vás nezapomeneme. Čest vaší památce,“ vzdal válečný veterán, generál Emil Boček hold generálu Píkovi i jeho nedávno zesnulému synovi Milanovi.
21. 6. 2019|
Česko má nové generály, Koudelka mezi nimi není. Nejvyšší hodnost získal válečný letec Boček
Ani napotřetí nevyhověl prezident republiky vládě, která navrhovala povýšení ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelky na generála. V Den vítězství však povýšil jiné uchazeče včetně policejního prezidenta Jana Švejdara. České armádě přibyl i jeden armádní generál v záloze, do nejvyšší hodnosti jmenoval prezident posledního žijícího druhoválečného letce Emila Bočka.
8. 5. 2019|
Senát i sněmovna shromaždují návrhy na státní vyznamenání. Zeman letos ocení třeba Piťhu nebo Emila Bočka
Senátní podvýbor ve čtvrtek projednával nominace na státní vyznamenání. Letos by mohla horní komora stejně jako loni vybírat kandidáty na vyznamenání z 25 kandidátů. Definitivní seznam i jména adeptů však budou známá až po projednání organizačním výborem horní komory a také poté, až o své nominaci budou kandidáti informováni. Podle tiskové tajemnice Evy Davidové by měl Senát návrhy schvalovat zřejmě počátkem léta.
11. 4. 2019|
Mír a bezpečí, tak hodnotí čeští veteráni členství v NATO
Za dvacet let českého členství v NATO prošly aliančními misemi stovky zdejších vojáků. Někteří – jako Lukáš Hirka – utrpěli zranění, jiní se z mise vrátili ve zdraví. Členství v NATO podle nich představují záruku míru a bezpečí.
12. 3. 2019|
Veterán Boček obdrží nejvyšší státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman propůjčí 28. října veteránu druhé světové války Emilu Bočkovi Řád bílého lva nejvyšší třídy. Boček, který se v československé peruti britského královského letectva zúčastnil bojů druhé světové války, už v minulosti obdržel Řád bílého lva nižší třídy.
26. 2. 2019Aktualizováno26. 2. 2019, 12:50|
Emil Boček oslavil 95 let u Spitfiru. Poprvé bez kamaráda Klemeše
Poslední žijící československý stíhač, který během druhé světové války létal ve Velké Británii, se v neděli dožívá 95 let. Emil Boček už v pátek slavil v Národním technickém muzeu, kam ho přišli pozdravit přátelé a váleční veteráni. Kromě kamarádů zavzpomínal i na jeden z nebezpečných okamžiků, které v kokpitu zažil. Při poruše motoru dokonce uvažoval, zda se katapultovat.
23. 2. 2018|