TÉMA

Registrované partnerství

Senát umožnil přijetí pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na schůzi

Senát umožnil přijetí nových pravidel pro partnerství stejnopohlavních párů bez projednání na své schůzi. Rozhodl o tom na návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry přes odpor KDU-ČSL tím, že novelu občanského zákoníku vyřadil z programu jednání. Předlohu tak dostane k podpisu prezident Petr Pavel po uplynutí měsíční lhůty, kterou horní parlamentní komora na projednávání zákonů má. V případě novely tato lhůta končí ve čtvrtek 18. dubna. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková uvedla, že posílení práv partnerů je krok potřebným směrem, nejlepším krokem k úplnému zrovnoprávnění gayů a leseb v Česku by ale podle ní bylo přijetí manželství pro všechny.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 20:25|

Rozumný kompromis i ohromné zklamání, zaznívá o novele pro stejnopohlavní svazky

Mnoho politiků vnímá novelu o svazcích stejnopohlavních párů, která prošla ve středu Poslaneckou sněmovnou, jako dobrý kompromis mezi příznivci a odpůrci duhových manželství. Především členové LGBTQ+ komunity a lidskoprávní aktivisté ale přijatou verzi pokládají za velké zklamání. Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová za Piráty přislíbila, že se budou nadále snažit v Česku prosadit plnohodnotné manželství i pro homosexuální páry. „Politika nejde vždycky tak rychle, jako jde veřejnost,“ podotkla.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 22:57|

Migrační pakt je posun správným směrem, řekl Rakušan. Podle Okamury pětikoalice zradila zájmy občanů

Opozici se nepodařilo prosadit mimořádnou schůzi sněmovny k migračnímu paktu EU. Koaliční většina neumožnila schválení programu. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) není podoba migračního paktu ideální, ale jde o posun správným směrem. Představitelé opozice vládu obviňovali například ze „zrazení zájmů českých občanů“.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:58|

Sněmovna souhlasila s rozšířením práv stejnopohlavních párů

Páry stejného pohlaví zřejmě budou moci vstupovat do partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Omezení by se mělo týkat práv k dětem. V novele občanského zákoníku to schválila sněmovna. Předloha skupiny poslanců měla původně uzákonit pro stejnopohlavní dvojice možnost uzavírání manželství. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 17:45|

Česko získá možnost danit zisky nadnárodních firem, Senát to schválil

Stát zřejmě získá možnost danit zisky velkých nadnárodních firem, které sídlí v zahraničí, ale působí i v Česku. Státní rozpočet by tím mohl podle předpokladů vlády získat asi dvě miliardy korun ročně. Umožní to nový zákon o dorovnávací dani, který ve čtvrtek schválil Senát. Norma, která vychází z unijní směrnice, má vstoupit v účinnost k poslednímu dni letošního roku. Ještě ji dostane k podpisu prezident. Senát ze zabýval i dalšími zákony.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 19:06|

Festival v Bratislavě volá po rovných právech pro LGBT+. Účastníci akce Hrdí na rodinu to odmítají

Dav lidí přišel do centra Bratislavy na festival Dúhový pride, jehož cílem je vyjádřit podporu komunitě LGBT+. U příležitosti konání akce se obyvatel jiné než heterosexuální orientace, kteří v zemi například nemohou uzavírat registrovaná partnerství, zastali diplomaté i prezidentka Zuzana Čaputová. Konzervativní občanští aktivisté zase na jiné místo ve slovenské metropoli svolali průvod za tradiční rodinu.
22. 7. 2023|

Nešlo o strategii. Poslankyně Pastuchová vysvětluje, proč navrhla projednat stejnopohlavní sňatky

Předloha novely, která by měla umožnit manželství stejnopohlavních párů, leží už rok ve sněmovně. Návrh, aby se novela dostala na program jednání, přednesla v úterý poslankyně za ANO Jana Pastuchová, což koalice odmítla. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že Pastuchová navrhla projednání tohoto bodu jenom proto, aby zamezila odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To Pastuchová v Událostech, komentářích odmítla. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) si ale myslí, že ANO nemá ve skutečnosti zájem, aby byl tento zákon úspěšně projednán.
20. 5. 2023|

Do registrovaného partnerství by mohlo být možné vstoupit na každé matrice, vláda souhlasí

Do registrovaného partnerství by mohlo být možné vstoupit na každém matřičním úřadu. Návrh, který má takovou změnu přinést, schválila vláda. Nyní zamíří do parlamentu. Novela matričního zákona také počítá s elektronizací matrik pomocí jednotného informačního systému, který by měl začít fungovat od roku 2027. Kabinet na středečním jednání také schválil poskytnutí osmi set milionů korun na podporu výstavby nájemního bydlení. Vláda odsouhlasila i snížení minimálního počtu poboček České pošty. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání sdělil, že výpadky některých druhů antibiotik v českých lékárnách budou pokračovat do poloviny května.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 19:58|

Úřad nechtěl registrovaným partnerům povolit zdvojené příjmení, soud nakonec rozhodl v jejich prospěch

Tomáš a Ondřej před téměř dvěma lety uzavřeli registrované partnerství. Stejně dlouhou dobu usilovali o to, aby oba mohli mít zdvojené příjmení – svoje i svého partnera. Případ partnerů z Ústeckého kraje nakonec řešil krajský soud. Zastal se jich a mohou se tak jmenovat stejně.
23. 10. 2022|

Slovensko uvázlo v konspiračním pekle, míní sociolog Vašečka

Slovenská společnost je tímto činem velmi zaskočená, popsal v pořadu Události, komentáře sociolog z Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti Michal Vašečka reakci na vraždu dvou členů slovenské LGBT+ komunity před bratislavským klubem Tepláreň. Pachatelem byl podle slovenského Denníku N devatenáctiletý Juraj K., který před střelbou vyjadřoval na internetu nenávist vůči Židům a LGBT+. Podle Vašečky odborníci podobný incident na Slovensku očekávali.
14. 10. 2022|

Manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí, uvedli autoři novely občanského zákoníku

Uzákonění možnosti manželství i pro lidi stejného pohlaví nikoho neomezí a nikomu neublíží, zdůraznili předkladatelé příslušné novely občanského zákoníku na tiskové konferenci. O šancích na její přijetí ale nechtěli příliš spekulovat. Stejnopohlavní páry by podle předlohy měly v manželství stejná práva, jako je mají páry heterosexuální. V minulém volebním období sněmovna o uzákonění manželství pro lidi stejného pohlaví nerozhodla.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 23:26|

Zeman by vetoval zákon o sňatcích lidí stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval novelu občanského zákoníku, podle které by stejnopohlavní páry od poloviny příštího roku měly mít možnost uzavírat manželství. To přitom předpokládá ohlášená novela, kterou v úterý obdržela Poslanecká sněmovna. Pod návrh nepřipojili své podpisy poslanci z KDU-ČSL a SPD.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 19:26|

Ústavní soud odmítl škrtat v zákonech, osvojení dítěte registrovaného partnera zůstává nemožné

Ústavní soud (ÚS) odmítl návrh Obvodního soudu pro Prahu 5, který mohl přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Pražský soud navrhoval zrušit pasáž občanského zákoníku, jež obecně stanovuje, které okruhy práv a povinností spojených s manželstvím se vztahují také na registrované partnerství – a chybí mezi nimi osvojení dítěte registrovaného partnera. Podle ústavních soudců měl návrh mířit spíše na jinou, konkrétnější část občanského zákoníku, vyplývá z usnesení zpřístupněného v databázi soudu.
26. 7. 2021|

Sňatky mezi páry stejného pohlaví by mohly postavení rodiny posílit, říká socioložka

Poslanci po třech letech odkladů a hodinách vášnivých diskusí dali ve čtvrtek šanci manželství gayů a leseb. Návrh půjde do druhého čtení, stejně jako další návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. V některých zemích světa jsou stejnopohlavní sňatky běžné, jinde zase naprostým tabu. U nás je manželství homosexuálů dalším tématem, které rozděluje společnost. Sňatky mezi gayi a lesbami by mohly postavení této instituce i posílit, řekla v pořadu Interview ČT24 socioložka z katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Nedbálková.
1. 5. 2021|

Ateista s židovkou si řekli ano. Od první pražské civilní svatby uplynulo 150 let

Manželství nebylo v historii pro všechny. Tradičně se obřad odehrával před Bohem, a tak sňatku mohlo zabránit třeba netolerované vyznání nebo úplná absence víry snoubenců. Překážku ale překonaly civilní obřady, v Praze byl ten první uzavřen pátého března 1871. Za uplynulých 150 let se svatby přesouvaly z kostelů na úřady a zase zpět, lidé do manželství vstupovali kvůli ekonomickým důvodům, které zmizely po sametové revoluci, kdy se počet sňatků zásadně snížil. A o tom, že manželství není pro každého, se znovu mluví i dnes v souvislosti s homosexuálními páry. Úpravou zákonů se zabývá hned několik poslaneckých návrhů.
5. 3. 2021|

Cizozemská osvojení u homosexuálů se v Česku nadále neuznávají, rozhodl Ústavní soud

Česká justice nadále nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení několika slov v zákoně o mezinárodním právu soukromém. Návrh podal Krajský soud v Praze, nález je dostupný na webových stránkách ÚS.
11. 1. 2021|

Ústavní soud musí zvážit možnost osvojení dítěte registrovaného partnera

Ústavní soud (ÚS) obdržel návrh, který by v případě úspěchu mohl přiblížit registrované partnerství na úroveň manželství. Okresní soud Plzeň-jih navrhl vypustit z občanského zákoníku několik slov, kvůli kterým si homosexuálové nemohou osvojit děti svých registrovaných partnerů.
10. 12. 2020|

„Jsou to děti boží, na rodinu mají právo.“ Papež podpořil registrovaná partnerství homosexuálů

Papež František poprvé veřejně podpořil zákony, které umožňují homosexuálům vstoupit do registrovaného partnerství. Prohlásil to v biografickém dokumentárním filmu Francesco rusko-amerického režiséra Jevgenije Afinejevského, který byl ve středu představen na filmovém festivalu v Římě. Mluvil v něm i s párem, který adoptoval děti. Je to vůbec poprvé, co se hlava katolické církve vyjádřila ve prospěch civilních sňatků pro homosexuály. Vatikán na vyjádření papeže ve filmu zatím nereagoval.
21. 10. 2020|

Registrované partnerství uzavřelo nejvíc párů za čtyři roky. Zájem o „doklad“ stoupá i mezi ženami

Nejvíce párů od roku 2016 uzavřelo loni registrované partnerství. Z počtu 345 párů, které se tak rozhodly, 178 tvořili muži a 167 ženy. Vyplývá to ze statistik sociologa Zdeňka Slobody, zakladatele sdružení Proud.
30. 6. 2020|

Registrované partnerství, adopce homosexuály? Pro Slováky jsou některá témata stále příliš citlivá

Témata jako registrovaná partnerství gayů a leseb nebo adopce dětí homosexuálními páry hrají na Slovensku důležitou roli při rozhodování voličů, které ze stran dají svůj hlas. Většina slovenské společnosti zastává konzervativní hodnoty, proto se ani liberální strany do řešení těchto záležitostí zatím nepouští.
28. 2. 2020|
Události komentáře

Bělobrádek: Podporu státu si zaslouží jen manželství muže a ženy. Je výjimečné a nejlepší

Podporu státu si zaslouží jen svazek muže a ženy, protože představuje nejstabilnější prostor pro výchovu dětí. V souvislosti se sněmovní debatou o možném uzákonění sňatků stejnopohlavních párů to prohlásil šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podle sociálního demokrata Jiřího Dienstbiera ovšem současná nemožnost stejnopohlavních párů vstoupit do manželství nezaručuje „rovnost v důstojnosti“.
27. 3. 2019|

Manželství místo partnerství. Skupina poslanců navrhuje sňatky pro osoby stejného pohlaví

Skupina poslanců předložila sněmovně návrh na změnu občanského zákoníku, která umožní sňatky homosexuálům a zruší registrované partnerství, do něhož mohou vstupovat nyní. Pod návrh se podepsalo 46 zákonodárců z řad ANO, Pirátů, ČSSD, STAN, TOP 09 a KSČM. Vláda by se k němu měla vyjádřit do 30 dnů.
13. 6. 2018|

Řeknou si ano? Hnutí ANO projedná sňatky homosexuálů, názory sněmovny se různí

Nejen sestavování druhé Babišovy vlády zaměstnává v těchto dnech české politiky. Nejpočetnější poslanecký klub – hnutí ANO – se už za pár dní bude zabývat novým zákonem, který by párům stejného pohlaví umožnil sňatky i adopci partnerových dětí. Sněmovna je zatím obecně v názoru na posílení práv gayů a leseb rozdělená.
11. 2. 2018|