TÉMA

Jitka Čvančarová

Nabarvené ptáče čeká premiéra ve Francii, část štábu zatím bojuje na Ukrajině

Snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče našel po dvou letech distributora, který umožní opožděnou premiéru ve Francii. Jedním z důvodů je i to, že válkou na Ukrajině získal film nový rozměr. Část herců i členů štábu momentálně proti ruským agresorům bojuje.
23. 11. 2022|

Jan Žižka vtrhl do kin. Víc než fakta ho zajímají emoce

Velkofilm Jan Žižka vypráví o vzestupu slavného vojevůdce. Podle tvůrců nejde ale o jeho biografii, husitský hejtman byl jen inspirací pro historický snímek s mezinárodním hereckých obsazením. Režisér Petr Jákl ho natočil v Česku s americkým hercem Benem Fosterem v titulní roli a hollywoodskými ambicemi. Rozpočet téměř půl miliardy korun dělá z Jana Žižky dosud nejdražší tuzemský film.
9. 9. 2022|

Skončil Zlín Film Festival. Ocenil Heřmánka i příběh ukrajinské gymnastky Olgy

Sedmým dnem skončil program 62. ročníku Zlín Film Festivalu. Do jeho soutěží bylo letos zařazeno 122 filmů. Jako nejlepší z nich poroty vybraly a Zlatými střevíčky ocenily indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život, francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga a český animovaný film Zuza v zahradách. Závěrečný ceremoniál byl k vidění na ČT art.
1. 6. 2022|

„Podívejte se, já zázraky nedělám.“ Z Betlémského světla od tria Svěrákových zatím svítí trailer

Nový film otce, syna a také vnuka Svěrákových se představuje trailerem. Snímek Betlémské světlo režíruje a také napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce, jako střihače přivzal svého syna Františka. Příběh o spisovateli, jehož pronásledující jeho postavy, by kina měla uvést na jaře příštího roku.
6. 12. 2021|

Z Hlavy medúzy jde strach, ukáže detektivní minisérie ČT

Jitka Čvančarová jako nekompromisní policejní vyšetřovatelka a Jiří Dvořák coby její parťák, to je nová detektivka Hlava medúzy, inspirovaná slavným obrazem Paula Rubense. Režisér Filip Renč chtěl dle svých slov připomenout atmosféru detektivek z 60. let a dbal na psychologické motivy. Tomu pomáhá i detektiv David, který toho příliš nenamluví: „Nejsem přítelem ukecaných věcí,“ tvrdí Jiří Dvořák, který postavu ztvárnil. Renč s Dvořákem byli hosty Studia 6.
9. 1. 2021|

Vánoční pohádky vystřídají na ČT zaměněné děti, Němcová i nové časosběry Heleny Třeštíkové

Česká televize chystá novinky na blížící se svátky i začátek roku 2021. Vánoční program by měl slovy generálního ředitele Petra Dvořáka divákům dopřát, aby „si odpočinuli od šílené doby“. Třeba u nových pohádek. V lednu na ně čeká hraný příběh o spisovatelce Boženě Němcové nebo nové časosběrné dokumenty v režii Heleny Třeštíkové. Oblíbené kriminální seriály ukážou vyšetřování v současném Brně i prvorepublikové Praze.
15. 12. 2020|

Pět Adventních koncertů České televize pomůže handicapovaným i neúplným rodinám

Adventní koncerty České televize za třicet let podpořily na sto dvacet neziskových organizací a rozdělily přes dvě stě sedmnáct milionů korun. Letošní, jubilejní ročník dobročinné sbírky doplní mimořádný, pátý koncert na podporu neúplných rodin. Přímý přenos z pražských sakrálních prostor vysílá ČT vždy o adventních nedělích od 17:30, bonusový koncert zazní poslední sobotu před Štědrým dnem.
29. 11. 2020Aktualizováno29. 11. 2020, 18:31|

Nabarvené ptáče vyletělo v Benátkách z hnízda. Provázel ho potlesk i odchody z kina

První diváci viděli  filmovou adaptaci ceněného románu Jerzyho Kosińského. Černobílé drama Nabarvené ptáče natočil podle vlastního scénáře Václav Marhoul a uvedl v hlavní soutěži slavného festivalu v Benátkách. Jak snímek hodnotí porota, ukáže až vyhlášení cen 7. září. Přijetí krutého příběhu ale přece jen trochu naznačily bezprostřední reakce po novinářské projekci v pondělí i úterní slavnostní premiéře.
3. 9. 2019Aktualizováno3. 9. 2019, 19:41|

Co had, to zločin. Filip Renč začal na jihu Moravy natáčet nový krimiseriál Hlava Medúzy

Nový seriál s názvem Hlava Medúzy začal v brněnském studiu České televize natáčet režisér Filip Renč. Jde o kriminální sérii, jejímž symbolem se stal stejnojmenný Rubensův obraz. Diváci se můžou těšit na osm epizod, které budou kombinací skutečných kriminálních případů a fikce.
22. 8. 2019|

Dokud dýchám, doufám. Nabarvené ptáče utíká před krutostí v první ukázce

Režisér a scenárista Václav Marhoul představuje první ukázku z chystaného dramatu Nabarvené ptáče. Černobílý snímek těží ze stejnojmenného dramatického příběhu od židovského spisovatele Jerzyho Kosińského. Film se premiéry dočká v září tohoto roku.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 17:25|

Recenze: Není všechno zlato, co se třpytí. Ani muži, obává se Kleopatra

Pražská La Fabrika uvádí novinku Petra Kolečka Kleopatra. Jitku Čvančarovou coby smyslnou vládkyni a Michala Malátného v trojroli odlišných partnerů zrežíroval Ondřej Pavelka, který využil pěveckého potenciálu obou protagonistů. Společně připravili zábavnou hru se zpěvy a pitím plechovkového piva.
11. 2. 2018|