TÉMA

Grammy

Grammy za album roku má počtvrté Taylor Swiftová, je to rekord

Albem roku se na hudebních cenách Grammy stala deska Midnights od Taylor Swiftové, která tuto kategorii opanovala už počtvrté, což je nový rekord. V dalších z celkem 94 kategorií cenu převzaly například Billie Eilish za píseň roku, Miley Cyrusová za nahrávku roku či Victoria Monét za objev roku. Během slavnostního ceremoniálu v Los Angeles policie v poutech odvedla rappera Killera Mikea, který předtím stačil vyhrát tři zlaté gramofonky.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 12:04|

Elton John dosáhl na EGOT. Elitní klub cen zpochybňují „lovci“ a čestná ocenění

Jako vyhrát grand slam v showbyznysu, říká se o dosažení mety EGOT. Tedy získání čtyř prestižních uměleckých cen, z jejichž názvů je složen tento akronym: televizní Emmy, hudební Grammy, filmový Oscar a divadelní Tony. Nejnovějším členem tohoto klubu se stal britský zpěvák a skladatel Elton John. Počet umělců, kteří na EGOT dosáhli, nepřesahuje dvě desítky, kritici ale varují před možnou devalvací.
16. 1. 2024|

Zemřel skladatel Rjúiči Sakamoto. Získal Oscara za hudbu k filmu Poslední císař

Ve věku 71 let zemřel japonský hudebník Rjúiči Sakamoto, který získal Oscara za hudbu k filmu Poslední císař. Oznámila to japonská nahrávací společnost Avex, podle které Sakamoto zemřel již 28. března.
2. 4. 2023|

Zemřel popový skladatel Burt Bacharach, držitel Oscarů i Grammy. Učil se i u Martinů

Ve věku 94 let zemřel americký popový skladatel Burt Bacharach, který psal hity pro Arethu Franklinovou nebo Toma Jonese. Informovala o tom s odvoláním na jeho asistentku agentura AP. Mezi nejznámější skladby zesnulého umělce patří I Say a Little Prayer nebo Raindrops Keep Fallin' on my Head z oscarového filmu Butch Cassidy a Sundance Kid. Kromě tří cen americké filmové akademie měl Bacharach na kontě také řadu dalších trofejí včetně osmi ocenění Grammy.
9. 2. 2023|

Grammy ovládla Beyoncé, pokořila rekord v historii udílení cen

Beyoncé se stala rekordmankou v historii cen Grammy, na letošním slavnostním udílení obdržela svůj dvaatřicátý zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala bilanci britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který za celou svou kariéru získal 31 sošek.
6. 2. 2023Aktualizováno6. 2. 2023, 14:42|

Beyoncé, Adele nebo Kendrick Lamar vévodí nominacím na Grammy. Překvapila znovuobnovená ABBA

Americká Národní akademie hudebního umění a věd vyhlásila nominace pro 65. ročník cen Grammy, které bude udílet na počátku února příštího roku v Los Angeles. Nejvíce nominací patří zpěvačce Beyoncé. Ta je také nejčastěji nominovanou umělkyní na Grammy v její více než šedesátileté historii.
16. 11. 2022|

V devadesáti letech zemřela Loretta Lynnová označovaná za královnu country

Zemřela americká zpěvačka Loretta Lynnová, bylo jí devadesát let. S odkazem na její rodinu o tom informovala agentura AP. Držitelka mnoha cen Grammy byla označovaná za královnu country a dominovala hudebním žebříčkům zejména v šedesátých a sedmdesátých letech dvacátého století. Nazpívala desítky hitů včetně písní Coal Miner's Daughter nebo You Ain't Woman Enough.
4. 10. 2022|

Zemřela herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová, známá jako Sandy z Pomády

Ve věku 73 let zemřela herečka a zpěvačka Olivia Newtonová-Johnová. Oznámila to její rodina na sociálních sítích. Svůj největší úspěch zaznamenala na konci 70. let, kdy okouzlila svět jako Sandy po boku Johna Travolty v americké filmové verzi muzikálu Pomáda. V minulosti se několikrát potýkala s rakovinou.
8. 8. 2022Aktualizováno8. 8. 2022, 23:31|

Joni Mitchellová vystoupila živě poprvé po dvaceti letech. Zaznělo i Both Sides Now

Písničkářka Joni Mitchellová poprvé od roku 2002 živě vystoupila na víkendovém Newport Folk Festivalu. Kanadsko-americká zpěvačka patří mezi nejvýraznější osobnosti světové kulturní scény, získala deset cen Grammy. Kvůli zdravotním problémům se osmasedmdesátiletá umělkyně objevuje na veřejnosti jen výjimečně.
26. 7. 2022|

Paulu McCartneymu je osmdesát, za sebou má Beatles, před sebou koncerty

Paul McCartney oslavil 18. června osmdesáté narozeniny. Hromadnou gratulaci přijal už o pár dní dříve v New Jersey, kde zakončil americké turné. K narozeninám mu zazpívalo šedesát tisíc fanoušků a také Jon Bon Jovi nebo Bruce Springsteen.
18. 6. 2022|

Grammy za album roku získal Jon Batiste, na ceremoniálu promluvil Zelenskyj

Zpěvák Jon Batiste, který byl nominovaný na jedenáct cen Grammy, si z nedělního ceremoniálu odnáší pět sošek včetně prestižního Alba roku za desku We Are. Ta je poctou jeho rodnému městu New Orleans. Písní roku se stala skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic, což je společný projekt zpěváka Bruna Marse a rappera Andersona Paaka. Objevem roku je zpěvačka Olivia Rodrigová, v jedné z kategorií uspěl i Český národní symfonický orchestr. Na ceremoniálu promluvil v předtočeném videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 12:18|

Ceny Grammy se neuskuteční kvůli covidu, Zlaté glóby se ve stínu bojkotu uskromní

Pořadatelé Grammy odložili udílení cen za rok 2021 na neurčito. Důvodem jsou obavy ze sílící pandemie ve Spojených státech. Jen v omezené podobě se uskuteční Zlaté glóby. Hlavním důvodem, proč se filmové ceny obejdou bez publika, červeného koberce i celebrit, ale není ochrana před šířením koronaviru. K bojkotu už dříve vyzvaly filmové hvězdy.
6. 1. 2022|

Cenám Grammy dominovaly ženy. Nahrávku roku si odnesla Billie Eilish, rekord pokořily Beyoncé a Swiftová

Letošnímu udílení amerických hudebních cen Grammy dominovaly ženy, které zvítězily ve všech ostře sledovaných kategoriích. Ocenění za nahrávku roku získala stejně jako loni Billie Eilish. Píseň roku připadla zpěvačce H.E.R. se skladbou volající po ukončení rasové diskriminace. R&B hvězda Beyoncé na ceremonii pokořila rekord v počtu získaných ocenění u žen, Taylor Swiftová se v kategorii album roku za desku Folklore stala první ženou, která toto ocenění získala již potřetí.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 10:31|

Grammy se kvůli koronaviru odkládají, nově by se mohly udílet v březnu

Slavnostní udílení hudebních cen Grammy v Los Angeles se kvůli pandemii covidu-19 odsouvá z původně plánovaného 31. ledna na 14. březen. Ve společném prohlášení to oznámily americká Národní akademie hudebního umění a věd (NARAS) a televize CBS, které akci spolupořádají. Na největší kalifornské město dolehla koronavirová krize zvlášť silně.
6. 1. 2021|

I česká jména mají na Grammy váhu. Nominace získali Ondřej Pivec a Jakub Hrůša

Nejvíce šancí na zisk cen Grammy za rok 2020 má zpěvačka Beyoncé, s prázdnou by ale nemuseli odejít ani čeští hudebníci. Hráč na hammondky Ondřej Pivec může prestižní ocenění získat dokonce ve dvou kategoriích: za nejlepší R&B album a R&B performance. První nahrál s Gregorym Porterem, druhou s uskupením The Baylor Project. A za nejlepší sólo v klasické hudbě je nominována nahrávka Bohemian Tales, která je úspěchem dirigenta Jakuba Hrůši.
26. 11. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, kdo vyhrál vůbec první Grammy za album?

To, co je pro filmovou branži Oscar, jsou pro hudební svět Grammy. Cena v podobě gramofonku své držitele poprvé potěšila 4. května 1959. Oceňovány byly počiny za předcházející rok. Tušíte, kdo tehdy nahrál nejlepší album?
4. 5. 2020|

Ceny Grammy si odnesla country zpěvačka i rapper kritizující prodej zbraní

Kritika volného prodeje zbraní a rasové diskriminace od rappera Childish Gambino i country nahrávka Kacey Musgraves jsou vítězi hudebních cen Grammy. Oba interpreti si odnesli čtyři sošky. Ocenění pro rapperův song navíc přepsalo historii: jde o první nahrávku rapu, která se stala písní roku.
11. 2. 2019Aktualizováno11. 2. 2019, 09:00|

Zemřel Norman Gimbel, autor hitu Killing Me Softly. Během své kariéry obdržel Oscara i Grammy

Ve věku 91 let zemřel ve svém domě v Kalifornii americký textař, držitel cen Oscar a Grammy, Norman Gimbel. Podle serveru BBC to oznámil jeho syn Tony Gimbel s tím, že textař zesnul před Vánoci.
29. 12. 2018|

Pop porazil rap, ale jen o gramofon. Nejvíce cen Grammy získal Bruno Mars

Americký zpěvák Bruno Mars opanoval jubilejní 60. ročník předávání cen Grammy. V New Yorku získal šest zlatých gramofonů, mimo jiné za nejlepší nahrávku, desku i píseň roku. O jednu sošku méně si odnesl rapper Kendrick Lamar, který získal sledované žánrové ocenění za nejlepší rapové album.
29. 1. 2018Aktualizováno29. 1. 2018, 12:00|
Česká televize

Bruno Mars, Elton John a Despacito živě z New Yorku. ČT odvysílá v neděli v noci Grammy 2018

Blíží se udílení hudebních cen Grammy a Česká televize opět poskytne svým divákům jedinečnou možnost být při tom. V přímém přenosu z Madison Square Garden na obrazovky ČT art zazpívá Bruno Mars, Lady Gaga, Pink či Elton John v duetu s Miley Cyrus.
25. 1. 2018|