TÉMA

OPCW

Spojené státy zlikvidovaly poslední zásoby svých chemických zbraní

Spojené státy dokončily likvidaci svých posledních zásob chemických zbraní, uvedl v pátek večer americký prezident Joe Biden. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) to posléze potvrdila.
8. 7. 2023|

V Dúmě vraždila chlorem elitní syrská Tygří jednotka, tvrdí experti

Za útokem plynným chlorem v roce 2018 v Dúmě stály syrské vzdušné síly, konkrétně obávaná Tygří jednotka. V závěrečné zprávě z vyšetřování to uvedli odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Útok si vyžádal desítky obětí, Damašek vinu dosud popíral. Používání chloru jako zbraně zakazuje Úmluva o chemických zbraních, kterou podepsala i Sýrie.
27. 1. 2023|

Syrské letectvo patrně použilo bombu s chlorem, uvedla Organizace pro zákaz chemických zbraní

Syrské letectvo v únoru 2018 na povstalci kontrolovanou oblast v provincii Idlib patrně shodilo bombu s chlorem. Uvedla to Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ve své nově zveřejněné zprávě. Organizace zdůraznila, že pro své závěry má dostatečné důvody. Syrská vláda se k věci zatím nevyjádřila.
12. 4. 2021|

Rusko rozšířilo seznam představitelů zemí Evropské unie, kteří nesmí na jeho území

Rusko oznámilo reciproční rozšíření seznamu představitelů členských zemí Evropské unie, kterým zakázalo vstup na ruské území v odvetě za unijní sankce, přijaté po otravě ruského opozičního politika Alexeje Navalného. Rozšíření sankcí podle agentury TASS oznámilo ruské ministerstvo zahraničí, které si předvolalo velvyslance Francie, Německa a Švédska.
22. 12. 2020|

Přítomnost novičoku v těle Navalného potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) potvrdila, že v krvi ruského opozičníka Alexeje Navalného byla nalezena látka typu novičok. Navalnyj byl v srpnu s příznaky otravy a v bezvědomí převezen na kliniku v Berlíně. O přezkoumání Navalného vzorků požádalo Organizaci pro zákaz chemických zbraní Německo.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 19:01|

Češka v čele OPCW straní Západu, tvrdí Rusko. Nesmysl, reaguje česká diplomacie

Rusko obvinilo českou diplomatku Janu Reinišovou z vedení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), že straní Západu. Ruské ministerstvo zahraničí to uvedlo v prohlášení na webu, na které upozornil server Deník N. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michal Bucháček serveru řekl, že prohlášení Ruska jsou nepravdivá. Reinišová podle něj vykonává funkci předsedkyně výkonného výboru OPCW nestranně a spolehlivě.
27. 3. 2019|

V syrské Dúmě se útočilo látkou s chlorem, potvrdila Organizace pro zákaz chemických zbraní

Toxická látka obsahující chlor byla použita jako zbraň při útoku na syrské město Dúmá loni v dubnu, uvádí ve své konečné zprávě o incidentu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Mandát vyšetřování této mezinárodní organizace však na rozdíl od jiných případů nezahrnoval připsání viny kterékoli straně konfliktu, napsala agentura AP.
1. 3. 2019|
Válka v Sýrii

Ve vzorcích ze syrské Dúmy byl chlor, ukázala předběžná zpráva

Ve vzorcích z místa dubnového útoku na syrské město Dúmá se neprokázala nervově paralytická látka, jakou je například sarin. Ve dvou vzorcích ale byly zbytky po chloru. Tvrdí to předběžná zpráva expertů Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kterou organizace zveřejnila na svých internetových stránkách.
6. 7. 2018|

Pozor na každý nádech: Instruktoři z celého světa nacvičovali v Česku, jak zneškodnit chemický útok

Rok 1998 se zapsal do kronik hokejovým zázrakem na olympiádě v Naganu. Česko však zabodovalo i v jiné disciplíně: Hasiči-chemici z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdaneč ve zmíněném roce vedli první mezinárodní kurz ochrany před únikem bojových chemických látek. Stali jsme se tak premiantem v Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Jak takové cvičení vypadá v současnosti, 20 let po prvním výcviku, sledovala na místě redaktorka ČT24.cz.
24. 5. 2018|

Řeší novičok i masakry v Sýrii. Češka předsedá vlivné Organizaci pro zákaz chemických zbraní

Česko přebírá předsednictví Výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ta se zabývá chemickými útoky v Sýrii nebo kauzou kolem novičoku. „Česká republika bude mít více práce, bude mít větší zodpovědnost a zároveň je to také trošku o zviditelnění, respektive uznání toho, co v této organizaci dosud udělala,“ uvedla v rozhovoru pro ČT Jana Reinišová, která se ujímá role předsedkyně.
12. 5. 2018Aktualizováno12. 5. 2018, 11:00|

Český expert: OPCW je špičkovou organizací, která dokáže použití chemických zbraní potvrdit

Před měsícem zaútočily armády USA, Francie a Británie na vybrané cíle v Sýrii. Byla to odvetná akce za údajný chemický útok syrského režimu na civilisty ve městě Dúmá. Ladislav Středa, který stál u přijímání mezinárodní Úmluvy o chemických zbraních Českou republikou, popisuje v rozhovoru pro ČT24.cz, jak pracují experti vyšetřující útoky smrtícími látkami.
10. 5. 2018|
Otrava špiona Skripala

Rusko odmítlo zprávu OPCW. Hádka o vyšetřování otravy Skripala pokračuje

Rusko přišlo s vlastní teorií, jaký jed byl použit při útoku na agenta Skripala a jeho dceru – a z účasti nepřímo viní Spojené státy a Británii. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) ale následně vydala prohlášení, že informace zveřejněné ruským ministrem zahraničí Lavrovem nejsou pravdivé. Velká Británie i Spojené státy pak obvinily Moskvu z narušování nezávislého vyšetřování.
19. 4. 2018|
Interview ČT24

Armádní analytik: Asad v Sýrii už de facto vyhrál. S velkou ruskou pomocí

Kombinace klimatických jevů, zhoršení přístupu ke zdrojům, růst populace a vyhrocení vztahů mezi syrskými etniky vytvořily koktejl, který přetekl ve válku. V ní proti sobě nestojí kladní a záporní hráči – ale jen špatní a ještě horší. Rusko inspektory OPCW nepustilo do Dúmy, aby mohlo zahladit stopy, řekl v pořadu Interview ČT24 bezpečnostní analytik Otakar Foltýn.
18. 4. 2018|

Používání chemických zbraní bude trestat nový tým. Chce obejít Rusko blokující vyšetřování v Sýrii

Ve Francii vznikla mezinárodní skupina, která chce dohledat a potrestat ty, kteří útočí chemickými zbraněmi. Spojené státy a osmadvacet evropských zemí tak reagují na dění v Sýrii. Šéf americké diplomacie Rex Tillerson v úterý řekl, že tamní vláda zřejmě dosud používá chemické zbraně k útokům na vlastní lid. Naposledy se tak mělo stát v pondělí během úderu proti povstalcům ve východní Ghútě.
24. 1. 2018|