TÉMA

Helena Třeštíková

Definuji se jako lokální kronikář. Třeštíková dostala francouzský Řád umění a literatury

Její jméno je už svého druhu značka a takřka synonymum pro takzvaný časosběrný dokument. Má za sebou desítky snímků, z nichž některé natáčela desítky let a vysloužila si za ně řadu mezinárodních ocenění. Den po návštěvě francouzského prezidenta v Praze Helena Třeštíková převzala prestižní francouzské státní vyznamenání a stala se důstojnicí Řádu umění a literatury. Vyznamenání jí předal nový francouzský velvyslanec Stéphane Crouzat, který je ve funkci od pondělí.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 22:41|

Vězení k dobrému moc nevede, míní Třeštíková. Do kin uvedla napraveného recidivistu Reného

Na filmová plátna se vrátil recidivista René. Dokument s podtitulem „vězeň svobody“ je pokračováním jednoho z časosběrných projektů filmařky Heleny Třeštíkové. Osud Reného sledovala v součtu třiatřicet let. Bývalému vězni dokument pomohl k popularitě a také zasáhl do jeho osobního života.
11. 4. 2022|

Aspoň nějakou svobodu, přeje si recidivista René. Trailer poutá na pokračování jeho osudu

„Pokání jako způsob života, to je nepřípustné, ale chci nějaký smysl,“ říká v traileru k novému dokumentu jeho protagonista René. Tehdy nenapravitelného recidivistu představila Helena Třeštíková divákům už v roce 2008, sledovala ho ale i další roky – celkem více než třicet let. Reného další osudy prozradí nový film s podtitulem „vězeň svobody“ v kinech od 7. dubna.
2. 3. 2022|

Recidivista René se vrací. Ne do vězení, ale v dokumentu Heleny Třeštíkové

Helena Třeštíková představuje pokračování jednoho ze svých četných časosběrných projektů. Samostatným dokumentem uzavírá jednu etapu v životě recidivisty Reného, jehož sleduje přes třicet let. Za první snímek s tímto protagonistou získala v roce 2008 Evropskou filmovou cenu.
29. 11. 2021|

Kdyby Katka nežila, tak bych se to dozvěděla, říká dokumentaristka Helena Třeštíková

Jedna z nejznámějších českých dokumentaristek Helena Třeštíková se vrací na plátna kin s novým časosběrným dokumentem, v němž sledovala prostitutku Anny. Filmařka v rozhovoru pro Interview ČT24 mluví i o dozvucích snímku Katka, studentech na pražské FAMU i politice.
7. 6. 2021|

„Poctivě tu šlapu dobrejch dvacet let.“ Třeštíková zdokumentovala příběh prostitutky Anny

Režisérka Helena Třeštíková připravuje k uvedení do kin další časosběrný dokument. Šestnáct let sledovala prostitutku Anny. Na toaletářce, která se k prostituci dostala, aby přilepšila svým vnoučatům, dokumentaristka oceňuje, že nikdy nefňuká. Příběh, jenž se jmenuje stejně jako protagonistka – Anny – přibližuje nyní trailer.
11. 5. 2021|

Karolína a Ester. Helena Třeštíková shrnuje 30 let života dvou bývalých sestřiček

V roce 1989 začala filmařka Helena Třeštíková sledovat několik studentek zdravotnické školy. Dvě z nich, Karolínu a Ester, doprovázela kamera i nadále. Za třiceti lety jejich života se 5. a 12. ledna na ČT2 ohlédnou dva časosběrné dokumenty.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 11:58|

Vánoční pohádky vystřídají na ČT zaměněné děti, Němcová i nové časosběry Heleny Třeštíkové

Česká televize chystá novinky na blížící se svátky i začátek roku 2021. Vánoční program by měl slovy generálního ředitele Petra Dvořáka divákům dopřát, aby „si odpočinuli od šílené doby“. Třeba u nových pohádek. V lednu na ně čeká hraný příběh o spisovatelce Boženě Němcové nebo nové časosběrné dokumenty v režii Heleny Třeštíkové. Oblíbené kriminální seriály ukážou vyšetřování v současném Brně i prvorepublikové Praze.
15. 12. 2020|

Helena Třeštíková 16 let natáčela prostitutku Anny. Její autenticitou byla ohromena

Nový dokument Heleny Třeštíkové s názvem Anny měl o víkendu premiéru na mezinárodním festivalu v Amsterdamu. Režisérka a také členka americké Akademie filmového umění a věd v časosběrném snímku sleduje starší pražskou prostitutku a její hledání vlastní důstojnosti a štěstí. „Její autenticita byla ohromující,“ říká Třeštíková v rozhovoru pro Události v kultuře, který vedl Jiří Svoboda. Film vznikl v koprodukci ČT.
8. 12. 2020|

Měsíc filmu na školách připomene studentům média za totality. Letos distančně

Tématem 16. ročníku Měsíce filmů na školách, který se koná v listopadu v rámci projektu Příběhy bezpráví, jsou média a totalita. On-line filmy a besedy se zaměří na roli médií v totalitní společnosti a na to, jakým způsobem vládnoucí režim využíval sdělovací prostředky. Tradiční akce tak pomůže učitelům v distanční výuce.
2. 11. 2020|

Tetování, kariéra, bydlení a nástrahy života. Manželské etudy přebírá generace 21. století

V České televizi startuje pokračování úspěšné dokumentární série s názvem Manželské etudy: Nová generace. Režie se ujala dcera Heleny Třeštíkové Hana, která časosběrnou metodou odkrývá podobu partnerského soužití v 21. století. Série přibližuje podoby vztahů mladých v dramaticky se měnící době. Pět párů monitorovala autorka po sedm let jejich manželství.
19. 11. 2019|
1989

Módní kolekce ze sametu, Plastici v Paříži, Čáslavská v Tokiu. Česká centra po světě připomenou 17. listopad

Výročí sametové revoluce si připomenou i Česká centra v zahraničí. Na listopad se na třech kontinentech chystají desítky akcí na téma „svoboda“ a „osobnost Václava Havla“. V Bruselu představí módní kolekci ze sametu, v Miláně odhalí lavičku Václava Havla, v Paříži zahrají The Plastic People of the Universe. České televizi to potvrdila mluvčí Českých center Petra Jungwirthová.
23. 10. 2019|

ČT i na podzim dokumentuje život kolem nás: Pivo, manželství, trabant a revoluce

Nová generace Manželských etud a poslední cesta žlutých trabantů patří k dokumentům, které Česká televize uvede ve svém podzimním programu. Z novinek diváky zve také k putování za pivem s Matějem Ruppertem, seznámení s „králem obuvi“ Baťou či k analýze třiceti porevolučních let nebo k dalším osudům převážně romských Ptáčat.
23. 7. 2019|

Beseda: Režiséři Helena Třeštíková a Jakub Hejna představují dokument Forman vs. Forman

2. 7. 2019|

Rozhovor: Helena Třeštíková vzpomíná na Miloše Formana

2. 7. 2019|

Outsider, který všechno překonal. Třeštíková představila dokument Forman vs. Forman

Oscarový tvůrce a charismatický dobrodruh, který se nebojí pochybovat sám o sobě. Jako muže plného protikladu vidí Miloše Formana střihový dokument Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny, který má střet už v názvu: Forman vs. Forman.
1. 7. 2019|

Glosa z Cannes: Festival tleská zápasu Forman vs. Forman. Ukazuje bolestnou cestu na vrchol

Režisérka Helena Třeštíková uvedla na mezinárodním festivalu v Cannes Forman vs. Forman. Proslulého českého tvůrce ukazuje především jako člověka, jehož hlavním tématem je svoboda. Sám Forman byl rád, že se filmu chopila právě Třeštíková, ale na plátně už vystupovat nechtěl. Natáčení začalo ještě za jeho života – v průběhu vzniku snímku ale Forman v dubnu 2018 zemřel.
20. 5. 2019|

„To nejde zabít jen tak.“ Trailer předznamenává Manželské etudy nové generace

Štěstí, techno, hypotéka, nevěra. Sedm let života mohou s Mirkou a Kubou od 21. března sdílet i diváci v kinech, do jejich příběhu nechává nahlédnout už nyní první trailer. Hana Třeštíková časosběrným počinem Manželské etudy: Nová generace navazuje na dlouholetý dokumentární projekt své matky, režisérky Heleny Třeštíkové. Celkem sledovala pět manželských párů, všechny představí na podzim dokumentární cyklus na obrazovkách České televize.
25. 2. 2019|

Manželským etudám dorostla Nová generace. Ukáže i to, jak uspět

Manželské etudy přeskočily do nové generace. Dnešní manželé žijí v éře blahobytu a nekonečných možností, často si z nich ale neumějí vybrat. Příběhy pěti mladých dvojic zaznamenala Hana Třeštíková, dcera průkopnice časosběrné metody Heleny Třeštíkové. A tak se podtitul Nová generace nevztahuje jen ke sledovaným párům. V březnu vstoupí Manželské etudy do kin, celý cyklus uvede Česká televize na podzim.
17. 2. 2019|

Manželské etudy prožívá i nová generace. Před kamerou i za ní

Manželské etudy – časosběrný projekt, v němž dokumentaristka Helena Třeštíková od osmdesátých let sledovala několik partnerských párů a jejich osudy – pokračují dalšími příběhy. Od 21. března vstupuje do kin další část série s podtitulem Nová generace. Na úspěšný formát své matky navázala režisérka Hana Třeštíková a sledovala partnerské vztahy své generace. V celovečerním filmu diváky seznamuje s Mirkou a Kubou.
24. 1. 2019|

To je život. Manželské etudy pokračují po 35 letech, opět na ČT

Dokumentaristka Helena Třeštíková od osmdesátých let až do současnosti sleduje šest manželských párů. Do jejich životů za tu dobu zasáhly krize, rozvody, tragédie, ale také úspěchy a radostné události. První díly Manželských etud odvysílala tehdy Československá televize v roce 1987, pokračování časosběrného cyklu na sebe nechalo čekat dvě desetiletí. Od 8. ledna ČT v premiéře uvádí Manželské etudy po 35 letech.
8. 1. 2018Aktualizováno8. 1. 2018, 12:48|