TÉMA

Sony

Zákazníci mohou mít menší výběr, nezávislá studia čelí tlaku, hodnotí experti obří akvizici Microsoftu

Akvizice společnosti Activision Blizzard Microsoftem je jednou z největších transakcí v historii zábavního průmyslu a největším obchodem ve videoherním sektoru vůbec. Experti oslovení redakcí ČT24 upozorňují, že obří transakce v hodnotě bezmála 69 miliard dolarů (přes 1,5 bilionu korun) může mít na herní trh zásadní dopady – zákazníci mohou mít ve výsledku menší výběr a gigantická akvizice může dostat pod tlak menší vývojáře, kteří zkrátka nemají šanci konkurovat ekonomické síle obřích vydavatelství.
22. 11. 2023|

Hollywood se zastavil. Po scenáristech vstoupili do stávky i herci

Oborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) vstoupil do stávky, vyjednavači se totiž nedohodli na nové kolektivní smlouvě se zástupci filmových studií. Znamená to větší ochromení filmového průmyslu, než když stávku vyhlásili scenáristé. Už se pozastavila natáčení některých filmů, herci odešli přímo ze svých premiér a v ohrožení je i nadcházející filmová sezona s festivaly v Benátkách či v Torontu. Herci v odborech totiž nemohou svoje filmy propagovat.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 22:07|

Pomáhají zvedat prodeje hardwaru, exkluzivní herní tituly ovšem zároveň mohou rozdělovat

Stejně jako jednotlivé on-line streamovací videotéky lákají na filmy či seriály, které jinde nejsou k dispozici, postupují i velcí výrobci videoherních systémů, především domácích konzolí, nabízením exkluzivních videoherních titulů, které na jiných platformách nejsou k mání. A ač tato praktika může zvýšit i prodej příslušného hardwaru a tím zisky jeho výrobce, zároveň to na trhu s elektronickou zábavou může vytvořit nerovnováhu a v krajním případě pověst konkrétní firmy poškodit.
28. 5. 2023|

Britský regulátor zablokoval Microsoftu záměr převzít firmu Activision Blizzard

Britský antimonopolní úřad (CMA) zablokoval americké softwarové společnosti Microsoft záměr převzít za 69 miliard dolarů (bezmála 1,5 bilionu korun) firmu na vývoj počítačových her Activision Blizzard. Transakce by podle něj změnila budoucnost rychle rostoucího trhu s cloudovými hrami, což by v následujících letech vedlo k omezení inovace a k menšímu výběru pro britské hráče, uvedl úřad ve středeční tiskové zprávě. Firmy se proti rozhodnutí chtějí odvolat.
26. 4. 2023|
Doporučujeme

Za jeden virtuální drahokam 350 tisíc. Autoři her stále častěji sází na mikrotransakce

Zatímco před lety dominovaly videohernímu trhu konzole a osobní počítače, s rozmachem rychlého internetu a chytrých telefonů se velká část produkce přesunula právě na přenosná zařízení s malou obrazovkou. Řada mobilních titulů je přitom k dispozici zdarma, vydavatelé je proto zpeněžují jinak. Videohernímu trhu v posledních letech stále více dominují mikrotransakce a systémy lootboxů, jakýchsi virtuálních „truhel s pokladem“. Ty představují etický problém, stále dražším hrám ale přinášejí obrovské příjmy.
17. 3. 2023Aktualizováno18. 3. 2023, 13:10|

Vinyl se vrátil ve velkém, posluchač touží po rituálu. Hovoří se i o ekologii

Původně šelakové a později umělohmotné desky představovaly hlavní hudební nosiče dvacátého století. V osmdesátých letech se ale na trhu objevily kompaktní disky, které na nějaký čas vinyly vytlačily. Nyní jsou vinylové desky již několik let na vzestupu a jejich prodeje meziročně rostou i dvojciferným tempem. Loni zájem pokořil sedm set milionů kusů, a byl tak největší za poslední tři dekády. Svou roli v tom podle některých vydavatelů paradoxně sehrály streamovací platformy či pandemie covidu-19. V poslední době se také kvůli varování environmentálních organizací někteří výrobci snaží jít při produkci desek udržitelnější cestou.
14. 1. 2023|

Před 40 lety vzniklo CD. Vydláždilo cestu lepším technologiím a odmítá zaniknout

Kompaktní disky neboli CD kdysi znamenaly revoluci v poslechu hudby, v současnosti to ale nemají lehké. Z trhu je stále více vytlačuje hudba prodávaná přes internet, zatímco náročnější milovníci se vrací k vinylovým deskám. Na trhu s fyzickými nosiči si nicméně „cédéčka“ nadále udržují dominantní pozici, a to i navzdory tomu, že první stříbřitý kotouč s hudbou byl vyroben už před čtyřmi dekádami: 17. srpna 1982.
17. 8. 2022|

Sankce Západu jsou ekonomickou válkou, řekl mluvčí Kremlu Peskov. Ruská ekonomika prý zažívá šok

Ruská ekonomika zažívá šok kvůli vnějším vlivům a Moskva přijímá kroky, aby jim dokázala čelit, řekl ve čtvrtek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rozsáhlé sankce západních států kvůli útoku na Ukrajinu, nazval zcela bezprecedentní ekonomickou válkou. Ruská centrální banka tvrdí, že inflace v zemi zrychlí na dvacet procent a ekonomika klesne až o osm procent. Další velké společnosti zároveň opouští ruský trh. Pozastavení dodávek herního softwaru i hardwaru nyní oznámily japonské společnosti Sony a Nintendo. Rusko už dokonce kvůli sankcím Západu zakázalo export automobilového nebo zemědělského vybavení.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 22:38|

Videoherní průmysl se stal během pandemie gigantem. Kvůli izolaci se lidé uchylují k virtuálnímu světu

Zatímco pandemie covidu-19 negativně ovlivnila téměř všechny aspekty života a zábavního průmyslu, úspěch videoherní branže naopak prudce narostl. Kvůli přísným protiepidemickým opatřením a častým uzávěrám lidé hledají způsoby, jak trávit v izolaci čas. Mnoho z nich se obrátilo právě k virtuálnímu světu. Již velmi úspěšný průmysl tak díky epidemii zaznamenal nejlepší rok za poslední dekádu.
19. 2. 2021|

Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.
4. 2. 2021|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

Nové sankce proti Huawei ovlivní firmu i dodavatele, míní analytici

Přísnější americké sankce proti čínské společnosti Huawei Technologies ještě více naruší globální dodavatelský řetězec a firmě znemožní přístup k čipům vyrobeným na zakázku. Myslí si to odborníci, které oslovila agentura Reuters. Firma by podle nich mohla přijít o pozici největšího světového výrobce mobilních telefonů, ale hrozí i to, že s jejich výrobou skončí.
18. 8. 2020|

Značka v temné komoře. Olympus po 84 letech opouští výrobu fotoaparátů

Japonská společnost Olympus se rozhodla prodat výrobu fotoaparátů. Jeden z největších výrobců na světě tak po 84 letech opustí tuto část svého podnikání. Firma sdělila, že se dohodla na prodeji divize zobrazovací techniky soukromé investiční společnosti Japan Industrial Partners (JIP). Cenu neuvedla.
25. 6. 2020|

Od elektroaut až po chlupaté roboty. Veletrh spotřební elektroniky CES je zhmotněné sci-fi

Elektromobily, města budoucnosti nebo třeba terapeutičtí roboti, kteří svému majiteli poskytnou radost. V Las Vegas začal největší veletrh spotřební elektroniky na světě CES (Consumer Electronics Show) a novinky nejen ze světa elektroniky na něm jsou k vidění až do 10. ledna. Některé výrobky budou přitom podle agentury AFP přímo na CES uvedeny na trh.
7. 1. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Na výlet po Evropě vyrazil Spider-Man. Měl čas i na Karlův most

Je to sotva měsíc, co kina uvedla Spider-Mana v hyperaktivní animované verzi ukazující hned několik podob této postavy, a už nový trailer láká na červencový hraný snímek Spider-Man: Daleko od domova, v němž si oblíbeného komiksového superhrdinu opět zahrál Tom Holland.
20. 1. 2019|

Tváří v tvář hyeně, kouzlo mořských koníků i jeptišky na výletě. Fotosoutěž Sony zveřejnila to nejlepší

Mezinárodní fotografická soutěž Sony Photography Awards zveřejnila výběr nejlepších dosavadních příspěvků. Dvanáctého ročníku se účastní fotografové z celého světa ve čtyřech hlavních kategoriích. V profesionální se volí v deseti sekcích výjimečné série pěti až deseti snímků, otevřená kategorie oceňuje nejlepší jednotlivé fotografie. V soutěži pro mladé fotografy se hledá na základě jednotného zadání nový talent mezi 12 a 19 lety a studentská kategorie je určena studentům fotografie z celého světa. Národní soutěže zase oceňují místní talenty. Uzávěrka příspěvků pro rok 2019 je v lednu.
6. 10. 2018|

Pong odstartoval před 45 lety revoluci ve videohrách. Tvůrce dostal zadání, „ať to zvládne i opilec“

Před 45 lety, 29. listopadu 1972, představila americká společnost Atari videohru Pong. Tento simulátor stolního tenisu si i přes svou jednoduchost získal mimořádnou popularitu a stál u zrodu videoherního byznysu.
29. 11. 2017|