TÉMA

Bali

Za nemanželský sex až rok vězení, schválili Indonésané. Týká se to i turistů

Indonéský parlament schválil nový trestní zákoník, který mimo jiné zakazuje nemanželský sex a soužití nesezdaných párů. Nová norma, která se bude vztahovat na Indonésany i cizince, počítá s trestem až jednoho roku vězení za pohlavní styk mezi lidmi, kteří neuzavřeli manželství. Zákon musí ještě podepsat prezident, upozornily agentury AP a Reuters. Platnost zákazu i pro cizince kritizují mimo jiné firmy podnikající v cestovním ruchu.
6. 12. 2022|

Většina zástupců asijských a tichomořských ekonomik odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu

Většina zástupců Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v sobotu v prohlášení na závěr dvoudenního summitu v Bangkoku odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu. Shodu nicméně země nenašly, píše s odkazem na diplomatické zdroje agentura Kjódó.
19. 11. 2022Aktualizováno19. 11. 2022, 08:26|

Většina států G20 v závěrečném prohlášení ostře odsoudila ruskou agresi vůči Ukrajině

Většina států skupiny největších ekonomik světa G20 ostře odsoudila válku na Ukrajině. V závěrečném prohlášení ze summitu na indonéském ostrově Bali ale skupina přiznává, že na konflikt existují i jiné názory, informovaly zahraniční agentury. Státy se také usnesly, že hrozby použití jaderných zbraní jsou nepřijatelné a vyzvaly k posílení mezinárodního práva.
16. 11. 2022Aktualizováno16. 11. 2022, 17:40|

Je čas zastavit ničivou ruskou válku, řekl Zelenskyj lídrům zemí skupiny G20

Je čas zastavit ruskou agresi vůči Ukrajině, řekl prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu na summitu hospodářsky nejsilnějších států světa G20 na indonéském ostrově Bali. K ukončení ruské války vyzval i hostitel summitu, indonéský prezident Joko Widodo. Podle agentury DPA státy v usnesení ze summitu ruskou invazi odsoudí. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který na summitu reprezentuje Moskvu, později v úterý kontroval slovy, že Kyjev si pro mírová jednání stanovuje nerealistické podmínky. V úterý odpoledne DPA informovala, že Lavrov již z akce odjel.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:22|

Biden se poprvé ve funkci setkal se Si Ťin-pchingem, oba odsoudili harašení jadernými zbraněmi

Americký prezident Joe Biden a čínský vůdce Si Ťin-pching se shodli na tom, že jaderná válka by nikdy neměla nastat a že ji ani nelze vyhrát. Zdůraznili také svůj odpor vůči použití nebo hrozbě použití jaderných zbraní na Ukrajině. Biden podle Bílého domu také čínskému prezidentovi řekl, že USA budou nadále s Pekingem energicky soupeřit, soupeření ale nesmí sklouznout ke konfliktu. Politici se sešli v předvečer summitu velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali. Šlo o jejich první osobní schůzku od nástupu amerického prezidenta do funkce.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:59|

Odsuďte ruskou agresi, vyzval Blinken šéfa čínské diplomacie při pětihodinové schůzce

Poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu se sešli americký a čínský ministr zahraničí. Schůzka na indonéském ostrově Bali má uvolnit napětí mezi oběma zeměmi. Antony Blinken a Wang I se setkali po skončení zasedání skupiny největších světových ekonomik G20. Americký ministr požádal svůj protějšek, aby Peking ruskou agresi odsoudil.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 13:37|

Lavrov předčasně opustil schůzku G20, čelil „zběsilé kritice“ kvůli ruské válce

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov předčasně opustil schůzku skupiny velkých světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali, kde čelil kritice kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Byla to jeho první účast na mezinárodním fóru od zahájení války. Ministryně zahraničí hostitelské země Retno Marsudiová v Lavrovově přítomnosti vyzvala k rychlému ukončení konfliktu. Lavrov odešel ze zasedání, když jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková také kritizovala Moskvu kvůli válce na Ukrajině.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 18:23|

Ministři zemí G20 vymýšlejí, jak odvrátit potravinovou krizi. Pozvání na jednání dostalo i Rusko

Odvrácení potravinové krize v důsledku války na Ukrajině je hlavním tématem zasedání ministrů zahraničí skupiny G20, které začalo na indonéském Bali. Navzdory nesouhlasu některých zemí dostalo pozvání na setkání i Rusko.
7. 7. 2022|

Sucho vyžene z domovů až 216 milionů lidí, varuje Světová banka

Změny klimatu pociťuje čím dál více států. Sucho bylo příčinou ničivých požárů v Austrálii v letech 2019 a 2020, hasiči v Kalifornii na jihozápadě USA plamenům vzdorují nyní. S nedostatkem vody se potýkají zemědělci na Bali. Ještě dramatičtější situace panuje v nejchudších státech Afriky. Své domovy bude muset podle Světové banky opustit kvůli suchu na 216 milionů lidí.
13. 5. 2022|

Vůdce teroristů odpovědných za atentát na Bali v roce 2002 soud potrestal patnácti lety vězení

Patnáct let vězení uložil indonéský soud vůdci islamistické skupiny spojované s bombovým útokem, při němž před dvaceti lety na Bali zemřelo přes dvě stě lidí. Odsouzený muž známý jako Zulkarnaen či Aris Sumarsono je jedním z vůdců islamistické organizace Jemaah Islamiyah, napojené na teroristickou síť al-Káida.
19. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Ve Francii a Austrálii se demonstrovalo, Vietnam uzavřel Hanoj

Tokio po zahájení olympijských her ohlásilo dalších 1128 případů nákazy covidem-19. Podle agentury Reuters nákaza v Japonsku v posledních týdnech sílí. Kvůli šíření koronaviru Vietnam dokonce uzavřel svou metropoli Hanoj. V Austrálii zase lidé protestovali v ulicích proti přísným opatřením. Podobná situace byla také ve Francii, kde demonstrovaly desetitisíce lidí proti covidpasům a povinnému očkování. Spojené státy zaznamenaly nejvyšší počet nakažených za poslední měsíce.
24. 7. 2021Aktualizováno24. 7. 2021, 23:20|

Našel se vrak indonéské ponorky. Všech 53 členů posádky zemřelo

Pátrací týmy objevily na mořském dně poblíž ostrova Bali vrak pohřešované indonéské ponorky, všech 53 členů posádky zemřelo. Oznámilo to vedení armády. Náčelník štábu námořnictva uvedl, že stroj se rozlomil na tři kusy. Indonéský prezident Joko Widodo vyjádřil soustrast rodinám obětí havárie.
25. 4. 2021|

Indonésie pátrá po ponorce s 53 lidmi. Zmizela u Bali, na místě je ropná skvrna

Indonéské vojenské námořnictvo pátrá po ponorce s 53 lidmi na palubě, která se ztratila ve vodách severně od ostrova Bali. Jakarta požádala o pomoc Austrálii a Singapur. Informovala o tom agentura Reuters.
21. 4. 2021|

Indonésie propustila z vězení radikálního duchovního Bashira, který je spojovaný s útoky na Bali

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. Z vězení vyšel poté, co si odpykal většinu z patnáctiletého trestu, který mu soud vyměřil za financování výcviku teroristů. Austrálie, která při atentátech na Bali přišla o desítky svých občanů, osvobození Bashira kritizovala.
8. 1. 2021|

Indonésie poprvé v historii sčítá mešity. Chce mít přehled o radikálech

V Indonésii žije skoro třináct procent všech vyznavačů islámu na světě. Největší muslimská země přitom netuší, kolik má mešit. Úřady proto vyslaly stovky úředníků modlitebny najít, aby včas podchytily a eliminovaly případné šíření radikálních myšlenek.
1. 2. 2020|

Jako by po zemětřesení přišlo tsunami. Krach Thomase Cooka ohrožuje hoteliéry na celém světě

Někdo byl připraven, jiné ale krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook zaskočil. Hotely na celém světě se teď strachují, jak to bude s platbami tak velké společnosti za letošní sezonu, a celá branže se po pádu tohoto giganta bojí budoucnosti. Někteří na druhou stranu pociťují optimismus v souvislosti s tím, že končí časy, kdy byl Thomas Cook hegemonem v odvětví cestovního ruchu. Jaký to bude mít vliv na ceny dovolených v příštím roce, to si ale zatím nikdo netroufá říct, poznamenala agentura DPA.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 15:09|

Rus se pokusil z Bali propašovat orangutana a plazy. Hrozí mu pět let vězení

Ruský turista byl na letišti Denpasar na indonéském ostrově Bali zatčen poté, co se pokoušel opustit zemi s orangutanem. Lidoop byl zřejmě omámený antihistaminiky a uložen v turistově zavazadle, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní policii.
23. 3. 2019|

Na ostrově Lombok se znovu třásla zem. Zemřelo nejméně třináct lidí

Nejméně třináct lidí zemřelo při dalších otřesech na indonéském ostrově Lombok. Stovky lidí musely utéct ze svých domovů a poškozeno bylo nejméně 1800 domů. Tato oblast se stálevzpamatovává z otřesů, při nichž počátkem měsíce přišlo o život více než 460 lidí.
19. 8. 2018Aktualizováno19. 8. 2018, 18:12|