TÉMA

ČR

Česká republika je v pomoci Ukrajině inspirací pro mnoho zemí, míní americký velvyslanec

Velvyslanec Spojených států Bijan Sabet je velice potěšen, že v Česku zastupuje americký lid, který mimo jiné čeká opakování duelu Joe Biden versus Donald Trump. Sám je zvědavý, jak volby dopadnou. Nemá také pochybnosti o tom, že USA poskytnou další pomoc Ukrajině. Velvyslanec v Interview ČT24 ocenil, jak je Česká republika v této otázce aktivní a inspiruje další spojence. Vyzdvihl také americko-české vztahy.
7. 3. 2024|

Je nutné, aby ukrajinští uprchlíci přešli do českého systému sociálních dávek, zní od nevládních organizací

Celospolečenskou debatu o tom, jestli ukrajinským uprchlíkům po skončení dočasné ochrany udělit trvalý pobyt, považují zástupci neziskového sektoru za největší výzvu následujících měsíců. Řekli to na setkání k druhému výročí ruského vpádu na Ukrajinu. Celkový počet osob, kterým byla zatím v Česku udělena dočasná ochrana, překročil 382 tisíc. Průměrně každý týden přijde do tuzemska kolem třinácti set ukrajinských uprchlíků.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 19:46|

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více

V České republice se loni ubytovalo přibližně 22 milionů turistů, meziročně o 13,5 procenta více. Počet hostů také mírně, o dvě destiny procenta, překonal předcovidový rok 2019. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na úroveň roku 2019 naopak nedosáhl počet přenocování, byl nižší o 1,8 procenta. Loni hosté v Česku strávili 56 milionů nocí, což bylo meziročně o 10,7 procenta více.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 20:34|

Počet kybernetických útoků v Česku se zdvojnásobil, upozornil NÚKIB

Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) loni evidoval rekordní počet kybernetických útoků, a to 262. Oproti roku 2022 se 146 útoky to byl skoro dvojnásobek. Příčinou nárůstu jsou především opakované vlny takzvaných DDoS útoků vedené proruskými skupinami hackerů. NÚKIB o tom informoval na webu. V kybernetickém prostoru odrážela řadu útoků také armáda, Velitelství informačních a kybernetických sil podle informací na jeho sociální síti řešilo loni přes 207 tisíc událostí.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 12:03|

V Česku se loni narodilo zhruba 92 tisíc dětí, byl to jeden z nejslabších roků v historii

Porodnost v Česku je na rekordně nízkých hodnotách. Jak ukazují data z velkých nemocnic, vloni přišlo na svět tak málo dětí, že půjde o jeden z vůbec nejslabších populačních ročníků. Oproti předloňskému roku počty novorozenců klesly zhruba o devět procent. Navíc se podobným tempem snížily už druhý rok v řadě.
7. 1. 2024|

Armáda usiluje o pořízení stíhaček F-35, vláda o tom rozhodne na začátku října

Kabinet Petra Fialy (ODS) má začátkem října rozhodnout o modernizaci nadzvukového letectva. Armáda chce americké stroje F-35, ministerstvo obrany dokončuje podklady. Podle opozičního hnutí ANO by šlo o nákladný projekt a není prý jisté, že se využije jejich potenciál. Švédský výrobce gripenů vznáší výhrady k tomu, že nedostal příležitost představit konkrétnější nabídku u svých strojů. V tisku připravil inzertní kampaň. Podle resortu obrany bude pořízení letounů F-35 efektivnější a nebude tvořit ani desetinu jeho ročních výdajů.
11. 9. 2023|

Ministři vyjednávají o rozpočtu pro své resorty, některým se nelíbí navrhované škrty

Pokračují jednání o rozpočtu na příští rok. Největší nárůst, a to o čtyřicet miliard oproti letošku, očekává resort obrany. Původně měl dostat ještě víc. Ministerstvo financí ale navrhlo snížení o téměř devět miliard. Část z nich dostane resort vnitra. Někteří ministři z hnutí STAN i Pirátů plánované rozpočty svých resortů kritizují a předsedové obou formací se dohodli, že v dalším jednání budou postupovat společně. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nehodlá navržený schodek 252 miliard korun překročit.
10. 9. 2023|

Česko může hrát v Africe větší roli, řekl Pavel po setkání s prezidentem Mosambiku

Prezident Petr Pavel si myslí, že Česko může hrát v Africe větší roli než dosud. Řekl to novinářům po jednání s prezidentem Mosambiku Filipem Nyusim. Podle něj je posilování spolupráce s africkými státy v zájmu celé Evropy, aby tento region nepřenechávala působení Ruska a Číny.
7. 8. 2023|

Proti trestu smrti je v Česku poprvé více než polovina lidí, ukázal průzkum

V Česku poprvé převažují podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odpůrci trestu smrti nad jeho zastánci. S tím, aby v Česku existoval trest smrti, nyní souhlasí 42 procent lidí, zatímco 51 procent je proti. V porovnání s rokem 1992, odkdy se CVVM na otázky spojené s trestem smrti dotazuje, je počet odpůrců trestu smrti téměř čtyřnásobně vyšší. Vyplynulo to z jarního průzkumu.
25. 7. 2023|

Méně papírování pro malé živnostníky. Stát chce zlepšit podmínky i pro výrobce domácích marmelád

Stát chystá úlevy od byrokratické zátěže pro menší živnostníky. Balíček obsahuje přes dvacet návrhů z oblasti zdravotnictví, justice nebo zemědělství. Zmírnit chce třeba i podmínky pro vaření marmelád nebo sirupů v domácím prostředí. Normy u nás patří k nejpřísnějším v Evropské unii.
28. 4. 2023|

Hory jsou bez sněhu. Pravá zima zřejmě nepřijde

Přestože leden je zpravidla nejchladnějším měsícem roku, ten letošní připomíná na horách spíše jaro. Třeba lidé v okolí šumavských hřebenů tak málo sněhu touto dobou nepamatují. Ještě na začátku týdne neležel ani na nejvyšších hřebenech Šumavy prakticky žádný, což se stalo poprvé v historii měření tamních stanic.
11. 1. 2023|

Češi už za necelé dva týdny budou vybírat nového prezidenta, začíná horká část kampaně

Za necelé dva týdny budou lidé vybírat nového prezidenta. A to už potřetí v přímé volbě. Na výběr mají z devíti kandidátů, kteří v následujících dnech povedou intenzivní kampaň. Někteří část rozpočtu šetřili právě na tuto horkou fázi. Shodně pak uchazeči o post hlavy státu mluví o tom, že budou na lidi apelovat, aby šli k volbám.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 21:48|

30 let zpět: Poslanci rozhodli o pravidlech nabytí státního občanství České republiky

Česká národní rada schválila zákon o nabývání a pozbývání státního občanství České republiky. Jaké podmínky museli žadatelé splňovat? A existovala nějaká výjimka pro občany Slovenské republiky?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 12. 2022|

30 let zpět: Telč, Český Krumlov a Praha součástí kulturního dědictví UNESCO

Ještě před samotným rozdělením federace se na světový seznam kulturního dědictví UNESCO dostaly památky z Československa. Připravované rozdělení státu vyvolávalo pochybnosti týkající se legislativní ochrany a péče o navrhované památky, ale i přesto padlo rozhodnutí, že se součástí kulturního dědictví stane historické centrum Telče, Českého Krumlova a Prahy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 12. 2022|

Inflace v Česku opět rostla. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 1,2 procenta

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta. Tempo inflace zrychlilo, v říjnu byly ceny meziročně vyšší o 15,1 procenta. Analytici očekávali zvýšení o několik desetin procentního bodu. Meziměsíčně ceny stouply o 1,2 procenta. Vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami bydlení, dál zdražily i potraviny a částečně přispěla i nižší srovnávací základna loňského roku, v jehož posledních dvou měsících došlo k odpuštění DPH u elektřiny a plynu, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytiků inflace zůstane na vysoké úrovni i v dalších měsících.
12. 12. 2022Aktualizováno12. 12. 2022, 21:39|

30 let zpět: Založení Moravskoslezského sněmu v Brně

V Brně byl před 30 lety založen Moravskoslezský sněm, jehož členy byli někteří poslanci Federálního shromáždění i České národní rady. Do doby ústavního zřízení zemské samosprávy chtěl sněm apelovat svými usneseními na českou vládu i Národní radu. Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 11. 2022|

30 let zpět: Německý příspěvek na odsiřovací techniku pro elektrárny Prunéřov

Německé ministerstvo životního prostředí podepsalo spolu s českými resorty životního prostředí a průmyslu dohodu, jejíž součástí byl příspěvek na pořízení odsiřovací techniky pro elektrárny Prunéřov I. Německá strana poskytla dar ve výši 23 milionů marek.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 11. 2022|

30 let zpět: Nová privatizační aféra

Společnost s. r. o. Severobal podala trestní oznámení na Fond národního majetku a ministerstvo pro správu národního majetku a privatizaci. Důvodem bylo porušení pravidel veřejné soutěže. Po necelých dvou měsících od vyhlášení vítěze došlo ke změně rozhodnutí a nová privatizační aféra byla na světě.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 11. 2022|

30 let zpět: Zákon o zániku ČSFR

Před 30 lety schválilo Federální shromáždění zákon o zániku České a Slovenské Federativní Republiky, podle kterého měla existence Československa skončit 31. prosince 1992. Co dalšího s sebou tento zákon nesl? A co bylo s mandáty poslanců?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
25. 11. 2022|

30 let zpět: Razantní zvýšení cen vepřového masa

O celých dvacet procent vzrostla před třiceti lety cena masa. Co stálo za jejím razantním zvýšením? Podle českého ministra zemědělství Josefa Luxe byly na vině masokombináty, které uzavíraly mezi sebou dohody o výši nákupních cen od zemědělců. Toto však nebyl jediný pohled na věc. I masokombináty měly svou teorii, proč si museli spotřebitelé za vepřové maso tolik připlácet.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 11. 2022|

30 let zpět: Václav Havel oznámil svou kandidaturu na prezidenta ČR

Václav Havel formou textového prohlášení oficiálně oznámil svůj úmysl kandidovat na úřad prezidenta České republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
16. 11. 2022|

30 let zpět: Výstavba nových depozitářů Státního archivu ČR

Jak bylo nakládáno s archivními materiály před 30 lety? Kde a jak byly archiválie skladovány? Kvůli jejich narůstajícímu počtu a mnohdy nevyhovujícímu prostoru pro uchovávání dokumentů byly zahájeny práce na výstavbě nových depozitářů Státního archivu ČR. Dokončení se plánovalo na rok 1995.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 10. 2022|

30 let zpět: Zvýšení cen benzinu

Před 30 lety došlo k navýšení cen benzinu a nafty v důsledku uplatnění nové sazby daně z obratu, která byla přibližně o 13 procent vyšší. V závislosti na světových cenách ropy museli začít čeští motoristé počítat s pohyblivými cenami. Odborníci odhadovali, že v budoucnu lidé za litr benzinu nebo nafty zaplatí 20 až 22 korun.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 10. 2022|

30 let zpět: Dohody o budoucí spolupráci mezi Českou republikou a Slovenskem

Ihned po návratu československé delegace z londýnského summitu, kde byla nastíněna otázka potřebné úpravy asociační dohody s Evropským společenstvím v důsledku rozdělení ČSFR, podepsali český a slovenský premiér 16 dohod o budoucí spolupráci mezi Českem a Slovenskem. Podle Václava Klause byly vytvořeny základní podmínky pro plodnou spolupráci po 1. lednu 1993.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 10. 2022|