TÉMA

Lukáš Kolářík

Policie odložila případ potyčky bývalého náměstka Koláříka s asistentkou, píší Seznam Zprávy

Pražští policisté odložili prověřování incidentu z letošního června, při kterém se dostali do potyčky tehdejší náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík a jeho asistentka. Uvedl to ve středu server Seznam Zprávy. Žena Koláříka vinila z napadení. Kolářík po incidentu na ministerstvu skončil, později požádal o pozastavení členství v Pirátské straně.
8. 11. 2023|

Kolářík kvůli své kauze skončil ve všech funkcích u Pirátů

Bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík, jehož kauzu údajného napadení bývalé asistentky prověřuje policie, skončil ve zbývajících funkcích u Pirátů. Vyzvalo ho k tomu v neděli předsednictvo strany. Podezření vznesená proti Koláříkovi vnímá jako neslučitelná s dalším působením ve straně.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 11:18|

Ředitelem agentury pro IT bude Ďoubal. Dosavadní pověřený ředitel uspěl ve výběrovém řízení

Pověřený ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Jan Ďoubal se od začátku března ujme funkce naplno, oznámilo ministerstvo vnitra. Agenturu předtím vedl Vladimír Dzurilla a po jeho rezignaci chtěl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pověřit řízením Vladimíra Chrásteckého. Poté, co vyšla najevo jeho trestní minulost, nahradil Dzurillu nejprve dočasně a nyní i natrvalo Ďoubal.
20. 2. 2023|

Zločiny na síti loni v Česku tvořily desetinu kriminality. Pachatelé využívají psychologické triky

Pachatelé kybernetické kriminality, která stále vzrůstá, využívají řadu psychologických triků. U obětí vyvolávají strach, zvědavost či ziskuchtivost, zneužívají jejich důvěru, neopatrnost, neznalost i časovou tíseň, zaštiťují se falešnými autoritami.
7. 2. 2023|

NAKIT od ledna dočasně povede dosavadní vedoucí právního odboru Ďoubal

Vládní Národní agenturu pro komunikační a informační technologie (NAKIT) povede od 1. ledna dočasně vedoucí jejího právního odboru Jan Ďoubal, informovalo ve středu ministerstvo vnitra. Původně byl na tuto funkci navržen právník Vladimír Chrástecký. Server Neovlivní.cz však v úterý napsal, že Chrástecký byl v minulosti pravomocně odsouzen za nadržování zlodějům. V čele agentury, která by se měla příští rok na jaře transformovat pod novou Digitální informační agenturu, končí s koncem letošního roku Vladimír Dzurilla. Na místo ředitele vypsalo vnitro výběrové řízení.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 14:49|

Rakušan chtěl jmenovat šéfem agentury pro IT Chrásteckého, o jeho dřívějším odsouzení nevěděl

Pověření Vladimíra Chrásteckého řízením Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je podle ministerstva vnitra třeba ještě schválit. Šéf resortu Vít Rakušan (STAN) nakonec bude ve středu místo podpisu pověření řešit s náměstky situaci ohledně Chrásteckého trestní minulosti. Na ni upozornil web Neovlivni.cz. Úředník byl v minulosti odsouzen za nadržování zlodějům. Rakušan připustil, že o trestní minulosti budoucího pověřeného ředitele agentury nevěděl. Politickou zodpovědnost za tento krok ovšem přičítá Pirátům. Ani jejich předseda Ivan Bartoš se však k Chrásteckému nijak nehlásí.
27. 12. 2022Aktualizováno27. 12. 2022, 14:38|

Počet datových schránek se více než zdvojnásobí. Začátkem příštího roku je dostanou živnostníci nebo SVJ

S povinností, aby měly všechny právnické osoby a živostníci datovou schránku, vzroste jejich počet začátkem příštího roku více než dvojnásobně. Nyní jich je necelých 1,7 milionu, přibýt by podle ministerstva vnitra mělo dalších 2,2 milionu schránek. Živnostníci a právnické osoby, kteří datovou schránku zatím nemají – například společenství vlastníků – ji automaticky dostanou v prvním čtvrtletí roku 2023. Náklady na jejich zavedení vyčíslilo ministerstvo na 21 milionů korun.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 12:35|

Na zvyšování důchodů má každá strana jiný recept. Politici se shodnou hlavně na stropu pro odchod do penze

O tom, že by měly důchody růst, není sice mezi politiky sporu, ale to je ve věci penzí takřka to jediné, na čem se shodnou. V předvolební debatě sedmi lídrů kandidátek v Jihočeském kraji zaznělo sedm různých představ, jak získat na důchody peníze. Převážně se shodli pouze na tom, že by se neměl věk odchodu do penze zvyšovat nad 65 let. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|

Lídři z Jihočeského kraje hovořili o hospodaření státu. Na případném zvyšování daní se neshodli

Lídři politických stran, hnutí a uskupení v Jihočeském kraji diskutovali v předvolební debatě České televize o hospodaření státu a deficitu státního rozpočtu. Hovořili také o případných změnách v daních, kdyby se po volbách dostali do vlády. Shodu na tom nenašli. Hosty debaty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD).
24. 9. 2021|

Spolupráci s Ruskem na vyšetřování výbuchu ve Vrběticích lídři na jihu Čech většinou neočekávají

Debatou lídrů z Jihočeského kraje pokračovaly předvolební diskuse České televize, prvním tématem byla kauza výbuchů ve Vrběticích. Došetření kauzy ve spolupráci českých a ruských úřadů neočekávají. Hosty byli Jan Bauer (SPOLU), Richard Brabec (ANO), Ivana Kerlesová (PŘÍSAHA), Lukáš Kolářík (PirátiSTAN), Alena Nohavová (KSČM), Iveta Štefanová (SPD) a Ondřej Veselý (ČSSD). Debatu moderovala Světlana Witowská.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 22:00|

BIS v souvislosti s úkoly od prezidenta Zemana postupovala správně, uvedla sněmovní komise

Bezpečnostní informační služba (BIS) postupovala ohledně úkolů od prezidenta Miloše Zemana v souladu se zákonem. Po jednání sněmovní komise pro kontrolu BIS to řekl její předseda Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Komise se z vlastní iniciativy zabývala tvrzením Hradu, podle kterého pověřený ředitel civilní kontrarozvědky Michal Koudelka neodpověděl na prezidentův dotaz, zda služba při použití odposlechů na Zemanovy spolupracovníky zjistila konkrétní bezpečnostní rizika.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 18:24|

K obviněním proti BIS chybí podklady, míní členové sněmovní komise. Kritizují i způsob komunikace Hradu

Pověřený ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka na čtvrtečním jednání Stálé komise pro kontrolu činnosti BIS odmítl, že by nechal odposlouchávat nejvyšší ústavní činitele, sdělili účastníci schůze. Hrad reagoval dalším obviněním ze zneužívání zpravodajských prostředků. Podle předsedy sněmovní komise Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) jde pouze o tvrzení. Důkazy chtějí i další členové komise. Tématu se věnovala čtvrteční Devadesátka a Události, komentáře.
27. 8. 2021|

Poslanci se kvůli šéfovi BIS v pátek nesejdou, potvrdil Koten

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru k postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se v pátek neuskuteční. ČT to potvrdil předseda výboru Radek Koten (SPD). Zdůvodnil to tím, že premiér Andrej Babiš (ANO) nedodal regulérní žádost o svolání schůze. Předseda vlády chce o šéfovi BIS jednat s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 22:31|

Poslanci se kvůli osudu Koudelky v čele BIS sejdou v pátek

Poslanci budou o budoucnosti ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky jednat v rámci bezpečnostního výboru v pátek. Potvrdil to předseda výboru Radek Koten (SPD). Koudelkovi vyprší mandát v čele BIS v polovině srpna. O tom, jestli v čele kontrarozvědky setrvá, nebo BIS povede někdo jiný, jednal v pondělí premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:27|

Povede Koudelka dál BIS? Dozvíte se v srpnu, prohlásil Babiš

Až v srpnu se bude vláda zabývat vedením Bezpečnostní informační služby. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). V polovině příštího měsíce končí mandát dosavadnímu šéfovi tajné služby Michalu Koudelkovi. Některé opoziční strany kritizují, že kabinet řeší pozdě, co dál.
25. 7. 2021|

168 hodin: V Česku jsou tisíce dětí v exekuci. Novela, která jim má pomoci, stále leží ve sněmovně

V Česku se aktuálně potýká s exekucí 2220 nezletilých, většina z nich však dluhy ani nezpůsobila. Už loni na jaře přišla skupina poslanců s návrhem, jak dětské exekuce vyřešit, jenže vlastní návrh se rozhodlo podat i ministerstvo spravedlnosti. Mezitím se do dluhové pasti propadají další děti. Problému se věnuje pořad 168 hodin.
7. 12. 2020|

Policie obvinila dva lidi kvůli IT zakázkám na ministerstvu práce

Policie obvinila dva lidi v souvislosti se zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí. Oznámil to žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Obvinění souvisí se zásahem na ministerstvu, o kterém informoval server Lidovky.cz.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 17:00|

BIS postupovala podle zákona, o sledování lidí nešlo, uvedl výbor k systému dálničních známek

Bezpečnostní informační služba (BIS) postupovala v souvislosti se zakázkou na elektronické dálniční známky v souladu se zákonem. V usnesení to ve čtvrtek uvedl sněmovní bezpečnostní výbor, který si na jednání pozval ředitele civilní kontrarozvědky Michala Koudelku a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO).
6. 2. 2020|

Policie chystá reorganizaci. Vznikne analytický útvar i národní kriminální úřad

Od dubna příštího roku vznikne v policii zastřešující útvar, národní kriminální úřad, v jehož rámci bude fungovat nové centrální analytické pracoviště. Ve čtvrtek to oznámili policejní prezident Jan Švejdar a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle Hamáčka se vznik nového útvaru nedotkne Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vznikla před třemi lety sloučením protimafiánské a protikorupční policie.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 20:07|
OVM

Zastánci stropů pro úroky z půjček mluví o nemravné výši. Kritici se bojí přesunu trhu do ilegality

Ve sněmovně jsou dva návrhy na zastropování výše úrokových sazeb u spotřebitelských úvěrů z dílny KSČM a SPD. Podle poslankyně Kateřiny Valachové (ČSSD) nejsou dostatečné, strop by tlačila asi ke 40 procentům ročních nákladů na dluh. Exministr Robert Pelikán (ANO) by byl ještě radikálnější a šel by na jednotky procent. Poslanec Lukáš Kolářík (Piráti) však varuje, že strop by nahnal chudé dlužníky do zóny nelegálních půjček a tyto obavy sdílí i expert Člověka v tísni Daniel Hůle. Debatovali v Otázkách Václava Moravce a dotkli se i dětských dluhů.
28. 4. 2019|
Volby 2017

Lidská práva jsou víc než panda v zoo, soudí Čižinský

Vysocí političtí představitelé by neměli experimentovat s postojem Česka v otázce lidských práv jen kvůli obchodním zájmům. Shodla se na tom většina hostů předvolební debaty České televize na téma Společnost a kvalita života, kteří zastupují subjekty kandidující do Poslanecké sněmovny v říjnových volbách, a jejich volební potenciál jim dává šanci na úspěch. Hojně se debatovalo o samostatné diplomacii Hradu, kterou by však měla určovat vláda. Obzvláště v souvislosti s cestami prezidenta Miloše Zemana do Číny.
21. 9. 2017Aktualizováno21. 9. 2017, 04:10|
Volby 2017

Konvalinková za Zelené: Kvóty zvou ženy do pánského klubu. Jsou ponižující, oponuje Němcová

Politika je elitní pánský klub a kvóty pro vyrovnané zastoupení mužů a žen v politice mají být pozvánkou pro ženy, uvedla v předvolební debatě České televize kandidátka Zelených Hana Veronika Konvalinková. Spustila tím ostřejší debatu mezi pozvanými zástupci kandidujících stran a hnutí. Třeba kandidátka ODS a poslankyně Miroslava Němcová reagovala tím, že by ji ponižovalo, kdyby se do světa politiky dostala jen proto, že je žena.
21. 9. 2017Aktualizováno21. 9. 2017, 04:00|
Volby 2017

Nenávist a xenofobie nejsou pro politiky? Mnozí souhlasí, zároveň zní varování před islámem

Loňské krajské volby přinesly nebývalé množství uskupení, která postavila svoji politickou identitu na odmítání migrantů a islámu. V letošních sněmovních volbách sice rezonují spíše jiná témata, ale k přistěhovalcům se stále staví řada politiků skepticky. Zástupci většiny stran, které byly na základě svého volebního potenciálu pozvány do předvolební debaty České televize na téma Společnost a kvalita života, však zdůrazňují, že strach a xenofobní slovník nemohou být základem toho, co politici činí a říkají.
20. 9. 2017Aktualizováno21. 9. 2017, 03:55|