TÉMA

Matěj Stropnický

Inspekce podle Maláčové odhalila chyby u tří čtvrtin firem. Hospodářská komora akci označila za předvolební kampaň

Zhruba ve třech čtvrtinách ze 123 kontrolovaných firem, na které se zaměřila inspekce práce při dvouměsíční akci Férová práce, došlo k porušení pravidel a zákoníku práce. Týkalo se odměňování, pracovní doby či pracovních smluv. Předběžné výsledky šetření zveřejnila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a její poradce Matěj Stropnický. Oba jsou v čele pražské kandidátky sociálních demokratů do sněmovních voleb. Podle Hospodářské komory tím zavlekli státní inspekci práce do předvolební kampaně a poškodili její věrohodnost. Závěry kontroly komora považuje za nedůvěryhodné.
8. 9. 2021|

Totální zatmění a tygří láska. Matěj Stropnický a Daniel Krejčík jsou prokletí básníci

Nemohli být spolu, ale ani bez sebe. Příběh prokletých básníků Arthura Rimbauda a Paula Verlaina připomínal Úplné zatmění, jak stojí i v názvu hry, kterou na konci šedesátých let napsal dramatik a filmový scenárista Christopher Hampton. Nově ji teď uvedlo Divadlo Spoluhra v pražské La Fabrice. V hlavních rolích hrají Daniel Krejčík a Matěj Stropnický.
28. 1. 2019|
Volby 2017

Matěj Stropnický končí v čele Zelených

Předseda Zelených Matěj Stropnický v reakci na volební výsledek okamžitě odstoupil z čela strany. Zelení ve volbách do sněmovny podle předběžných výsledků nezískali ani 1,5 % hlasů. Nové vedení si zvolí v lednu, kdy uspořádají sjezd. Stropnický chce ve straně pokračovat dál jako běžný člen.
21. 10. 2017Aktualizováno21. 10. 2017, 19:50|
Volby 2017

Nadstandard pomůže nejchudším, slibuje Kalousek. Zdraví není zboží, kontruje Zaorálek

V současné době na zdravotní systém doplácejí hlavně nejchudší, sociálně slabí pacienti, kteří potřebují drahé léky. V předvolební Superdebatě České televize to uvedl lídr TOP 09 Miroslav Kalousek. Řešením je podle něj nadstandard, který do systému přivede peníze od bohatších pacientů. „To je starý známý pokus dostat byznys do zdravotnictví,“ reagoval lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Recepty na zlepšení situace českého zdravotnictví v debatě hledali také další volební lídři.
20. 10. 2017|
Volby 2017

Babiš odmítl „model Kaczyński“. Pokud vyhraje volby, chce být premiér

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Superdebatě České televize odmítl možnost, že by se v případě volebního vítězství vzdal sestavování vlády a po vzoru předsedy polského Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského přepustil premiérské křeslo některému ze spolustraníků. O možnosti „polského scénáře“ se přitom v uplynulých týdnech spekulovalo kvůli Babišovu trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.
20. 10. 2017|
Volby 2017

Komunisté s SPD chtějí referendum o odchodu z EU. Ostatní volební lídři byli v Superdebatě proti

Komunistická strana a Svoboda a přímá demokracie mají zájem o jednorázové referendum, ve kterém by občané rozhodovali o vystoupení Česka z Evropské unie. Obě strany to potvrdily v Superdebatě České televize. Občanští i sociální demokraté, lidovci, Starostové a nezávislí, Zelení, Piráti, ANO i TOP 09 se postavili proti.
19. 10. 2017|
Volby 2017

Matěj Stropnický: Minimální mzda by měla být patnáct tisíc. Chceme také zdanit Airbnb

Češi by měli podle Zelených brát minimálně patnáct tisíc korun měsíčně nebo 60 procent mediánu. V Událostech, komentářích to řekl předseda strany Matěj Stropnický. Představil také postoj strany k EU nebo návrh, podle kterého by se mělo zdanit vlastnictví druhých a dalších nemovitostí nevyužívaných k vlastnímu bydlení či podnikání. Chat či chalup by se ale toto opatření nedotklo.
28. 9. 2017|

Hlídat hranici se psy? Nesmysl. Evropu je třeba bránit v Africe. Politici v první volební debatě ČT

Jaká by měla být obranná a bezpečnostní politika Česka? Jak by mělo společně s Evropskou unií čelit migrační krizi a mezinárodnímu terorismu? V první předvolební debatě České televize o tom diskutovali kandidáti desíti stran s nejsilnějším volebním potenciálem. A jejich stanoviska se v některých bodech lišila především podle toho, zda to byli zástupci vládních či parlamentních stran, nebo těch, které zatím zastoupení v parlamentu nemají, či jsou tam zastoupeni pouze několika politiky.
15. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:00|
Volby 2017

Ministr obrany Stropnický: Kdo u nás v případě směrnice o zbraních zaspal? Jiné státy mají výjimky

Jen málokterá evropská směrnice vyvolala v Česku takový odpor napříč politickým spektrem jako ta, která omezuje legálně držené zbraně. Chystá se kvůli ní dokonce změna ústavy. Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) si další státy EU dokázaly včas vyjednat různé výjimky. „Čili já si jen kladu otázku, kde kdo zaspal,“ uvedl v první předvolební diskuzi ČT na téma „obrana a bezpečnost.“
15. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:00|
Volby 2017

Bartoš: Nerozhodují počty vojáků, ale technologie. Současné války vedou drony

Česká armáda je od roku 2005 plně profesionalizovaná. Jak ale ukázal exkluzivní průzkum společnosti Median pro ČT, většina obyvatel Česka je pro, aby se v nějaké formě obnovila základní vojenská služba – i když ne v té podobě, jak existovala dříve. Politici pozvaní do první předvolební debaty ČT24, která se věnovala obraně a bezpečnosti, se většinou za profesionální armádu postavili. Často ale podpořili i myšlenku určitého vojenského výcviku, ovšem na bázi dobrovolnosti.
16. 9. 2017Aktualizováno23. 9. 2017, 20:00|
Volby 2017

Zelení startují do voleb. Slibují minimální mzdu 15 tisíc a boj se suchem

Mezi programové priority Strany zelených pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny patří boj se suchem, podpora bydlení pro mladé a seniory nebo postupné zvedání minimální mzdy až na úroveň patnácti tisíc nejpozději v roce 2021. V rámci zahájení horké fáze předvolební kampaně to uvedl stranický šéf Matěj Stropnický.
5. 9. 2017Aktualizováno5. 9. 2017, 20:19|