TÉMA

Barma

Vojenská junta na myanmarský Nový rok údajně propustila tisíce vězňů

Myanmarská junta propustila 3113 vězňů, včetně 98 cizinců. S odvoláním na prohlášení vojenské vlády to v pondělí uvedla agentura Reuters, podle níž krok přišel na myanmarský Nový rok. Teprve před pár dny armáda při leteckém útoku na odpůrce nedemokratické vlády zabila kolem sta lidí.
17. 4. 2023|

Přípravy na pohřeb Alžběty II. vrcholí. Do Londýna přijíždějí delegace z celého světa, dorazil už i Biden

Americký prezident Joe Biden přiletěl v sobotu pozdě večer do Londýna na pondělní pohřeb královny Alžběty II. Podle britského listu The Guardian neformální jednání šéfa Bílého domu s novou britskou premiérkou Liz Trussovou, původně plánované na neděli, bylo přesunuto na středu na okraj zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pondělní pohřeb budou podle médií provázet obří bezpečnostní manévry, očekává se pět stovek hlav států a do Londýna zamíří asi milion lidí. Má jít patrně o nejsledovanější akci v britských dějinách.
18. 9. 2022Aktualizováno18. 9. 2022, 22:02|

Loni bylo popraveno nejméně 579 lidí, přes polovinu v Íránu, píše AI. Ve zprávě chybí tisíce případů z Číny

V roce 2021 stoupl počet rozsudků smrti i vykonaných poprav, upozorňuje ve zprávě organizace Amnesty International (AI). V osmnácti zemích bylo loni popraveno nejméně 579 lidí, z toho více než polovina v Íránu. Verdikt hrdelního trestu padl loni u soudu 2052krát; to je o čtyřicet procent více než v roce 2020. K opětovnému nárůstu v obou kategoriích došlo po pauze způsobené pandemií covidu-19. V dlouhodobém srovnání přesto patří loňská čísla k nejnižším. K dispozici ale nejsou údaje z Číny, Severní Koreje a Vietnamu. Peking přitom popraví tisíce lidí ročně.
24. 5. 2022|

Spojené státy se rozhodly prohlásit násilí páchané na Rohinzích v Barmě za genocidu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se rozhodla prohlásit násilí páchané barmskou (myanmarskou) armádou na menšinových Rohinzích za genocidu. S odvoláním na nejmenované americké činitele to uvedly agentury AFP a Reuters.
21. 3. 2022|

Řešil spor o Gabčíkovo nebo válku v bývalé Jugoslávii. Soudní dvůr OSN zasedá už sto let

Přesně před sto lety začal právní spory mezi jednotlivými státy řešit Stálý dvůr pro mezinárodní spravedlnost v nizozemském Haagu. Od roku 1946 pak jeho pravomoci převzal Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ), který je nejvyšším soudním orgánem a proti jeho rozhodnutí se nelze odvolat. Soud se zabývá například četnými územními spory, v posledních letech soudí i případy obvinění z genocidy.
15. 2. 2022|

Rok od puče v Myanmaru: Junta zastrašuje terorem, obyvatelé jí nevěří, říká analytička Kironská

Před rokem se v ulicích hlavního města Myanmaru Neipyijta i největší metropole Rangúnu objevili vojáci. Zároveň přestal fungovat internet či telefonické spojení. Moc v zemi pučem převzala armáda, pozatýkala představitele legitimní vlády a následné protesty utopila v krvi. Junta slibovala volby, na ty ale obyvatelé Myanmaru stále čekají a armáda mezitím bojuje na mnoha frontách s ozbrojenými milicemi. Nepřehlednou situaci rok po převratu přibližuje rozhovor s Kristínou Kironskou z projektu Sinofon, která se dění v Myanmaru dlouhodobě věnuje.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 08:07|

Myanmarský soud uložil svržené vůdkyni Su Ťij čtyřletý trest vězení

Soud uložil svržené vůdkyni Myanmaru (Barmy) Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření. S odvoláním na zdroje blízké případu o tom informovaly světové tiskové agentury.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 20:07|

Bývalá myanmarská vůdkyně Su Ťij dostala dvouletý trest, svět verdikt kritizuje

Soud v Myanmaru uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij trest vězení za podněcování k násilí a porušení protikoronavirových opatření. Vyměřil jí čtyřletý trest, který šéf vojenské vlády podle státní televize později snížil na dva roky. Čtyři roky vězení dostal i sesazený prezident Win Myin, rovněž jemu bude trest snížen o polovinu. Padly tak první rozsudky v procesu s nejvyššími představiteli vlády, kterou letos v únoru svrhla armáda. Verdikt odsoudily USA, Evropská unie, OSN, Velká Británie či český ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD).
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:25|

Kulhánek vyzval v OSN k užší spolupráci v boji proti terorismu či změnám klimatu

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve svém projevu na 76. zasedání Valného shromáždění OSN vyzval k větší mezinárodní spolupráci v boji proti terorismu, obnově po pandemii nemoci covid-19 či ve snahách čelit změnám klimatu. Vyjádřil znepokojení ze situace v Bělorusku a podpořil celistvost území Ukrajiny a Gruzie. Státy by podle něj měly pracovat na tom, aby se z technologií nestaly nové prostředky dohledu a perzekuce lidí. Valné shromáždění v New Yorku potrvá do pondělí.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 07:58|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Myanmarská vojenská vláda nechá rozpustit stranu expremiérky Su Ťij, jež vyhrála volby

Myanmarská vojenská vláda, která se ujala moci při únorovém převratu, nechá rozpustit stranu někdejší myanmarské premiérky a nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Důvodem jsou podle junty podvody při listopadových volbách, v nichž Národní liga pro demokracii (NLD) vedená Su Ťij jasně zvítězila. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na myanmarská média.
21. 5. 2021|

Bezpečnostní složky v Myanmaru zakročily krvavě. Zabily přes 80 protestujících, tvrdí Reuters

Myanmarské bezpečnostní složky během soboty ve městě Bago, které se nachází v centrální části země, zabily více než osmdesát protestujících. Ti demonstrovali proti únorovému vojenskému převratu v zemi. S odvoláním na místní média a opoziční Asociaci na pomoc politickým vězňům (AAPP) o tom napsala agentura Reuters.
10. 4. 2021Aktualizováno10. 4. 2021, 16:11|

Pomalovaná vajíčka proti vojenské juntě. Nepokoje v Myanmaru neustávají

Odpůrci vojenské junty v Myanmaru v neděli v protestu inspirovaném Velikonocemi pomalovali vajíčka politickými slogany. Tisíce dalších lidí se vydaly do ulic vyjádřit nesouhlas s únorovým armádním převratem. Bezpečnostní složky při střetu zastřelily dva muže.
4. 4. 2021|

Myanmarská armáda zabila desítky lidí. Nasadila i stíhačky

Stíhačky myanmarské armády zaútočily na území ovládané etnickou ozbrojenou skupinou Karenský národní svaz. Podle médií zemřeli nejméně dva lidé. Vojáci v sobotu také zabili devadesát lidí, kteří protestovali proti puči. Uvedl to portál Myanmar Now. Podle serveru lidé umírali na čtyřiceti místech v zemi. Japonská agentura Kjódó s odvoláním na místní média napsala, že jsou mezi mrtvými také děti včetně jednoho pětiletého. EU a Británie nové vraždění odsoudily, USA mezitím oznámily střelbu na své kulturní zastupitelství v Rangúnu, uvedla agentura Reuters.
27. 3. 2021Aktualizováno27. 3. 2021, 17:56|

Evropská unie potrestala čtyři čínské činitele za porušování práv Ujgurů

Evropská unie v pondělí poprvé za poslední tři desetiletí potrestala porušování lidských práv v Číně. Ministři zahraničí členských zemí schválili přijetí sankcí vůči čtyřem činitelům odpovědným za zacházení s menšinovými Ujgury, které mnozí západní politici označují za brutální. Podle unijní diplomacie jsou potrestaní činitelé přímo odpovědní například za svévolné zatýkání či ponižující zacházení s touto muslimskou menšinou. Ministři také schválili sankce proti jedenácti lidem odpovědným za únorový vojenský převrat v Myanmaru. Peking reagoval přijetím odvetných sankcí vůči skupině představitelů EU. Protičínské sankce schválila také Velká Británie.
22. 3. 2021Aktualizováno22. 3. 2021, 22:35|

V Myanmaru podle neoficiálních zdrojů zahynulo nejméně 38 demonstrantů

Při nedělních protestech proti únorovému vojenskému puči v Myanmaru zemřelo nejméně 38 lidí, informovala agentura Reuters s odkazem na neziskovou Asociaci pro pomoc politickým vězňům (AAPP). Přes 20 obětí si podle tohoto zdroje vyžádaly zásahy bezpečnostních oddílů proti demonstrantům v dělnické čtvrti největšího barmského města Rangúnu, kde docházelo ke žhářským útokům na továrny financované Čínou. Ve čtvrti bylo posléze vyhlášeno stanné právo, informovala barmská státní televize.
14. 3. 2021Aktualizováno14. 3. 2021, 20:21|

Malajsie deportovala přes tisíc běženců z Myanmaru navzdory rozhodnutí soudu

Malajsie začala s deportací více než tisícovky migrantů zpět do Myanmaru. Učinila tak navzdory několik hodin starému rozhodnutí soudu, který plánovaný návrat dvanácti set uprchlíků pozastavil. Podle odpovědných úřadů mezi vyhoštěnými lidmi nejsou Rohingové ani žadatelé o azyl, píše agentura AFP. Soud svým rozhodnutím vyhověl žádosti dvojice lidskoprávních organizací, které argumentovaly mimo jiné porušováním lidských práv v Myanmaru po nedávném vojenském převratu. Informovala o tom agentura AP.
23. 2. 2021|

V Myanmaru přituhuje. Policie zasáhla proti protestům střelbou do vzduchu, zadržela nejméně 27 lidí

Myanmarská policie v úterý zadržela nejméně 27 lidí, kteří ve městě Mandalaji protestovali proti nedávnému vojenskému převratu. Demonstranti vyšli znovu do ulic navzdory úřednímu zákazu shromažďování. V Mandalaji a v metropoli Neipyijto policie ve snaze rozehnat protestující použila vodní děla. Agentura Reuters z hlavního města s odvoláním na očité svědky hlásí také střelbu policistů do vzduchu. Podle OSN si zásahy policie vyžádaly mnoho zraněných.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 18:49|

Armáda v Myanmaru chce moc, volby zmanipulované nebyly, říká k převratu ředitelka Barmského centra

Od posledních parlamentních voleb v Myanmaru neuběhly ani tři měsíce a právě v den, kdy měl poprvé zasednout parlament s nově zvolenými poslanci, moc v zemi převzala armáda –⁠ prvního února provedla vojenský převrat. Při něm zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a vyhlásila na rok výjimečný stav. Nebe země tisíce zlatých pagod pak zaplavily červené balonky, které na protest vypustili někteří významní aktivisté. Stávkují lékaři, do protestů se zapojují i učitelé a studenti a nesouhlas dávají najevo i běžní občané. Ředitelka Barmského centra v Praze Sabe Soe v rozhovoru řekla, že země právě teď, snad ještě víc než kdy jindy, potřebuje podporu vlád demokratických zemí.
5. 2. 2021|

V Myanmaru se konal první otevřený protest proti převratu. Junta zakázala Facebook

K prvnímu pouličnímu protestu od pondělního vojenského převratu v Myanmaru se sešla skupina protestujících v Mandalaji. S odvoláním na příspěvky na sociálních sítích o tom informovala agentura Reuters. Armáda mezitím vypnula v zemi nejpopulárnější síť Facebook, kde se šířily příspěvky kritické k armádě. Rada bezpečnosti OSN projednávala návrh na odsouzení převratu, Čína ho však zablokovala.
4. 2. 2021Aktualizováno4. 2. 2021, 09:21|

Myanmarská armáda zadržela vládu a vyhlásila výjimečný stav

Myanmarská armáda v pondělí vyhlásila v zemi výjimečný stav poté, co zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a některé další politiky, informovaly agentury Reuters a AFP. Vedení země se podle nich ujal vrchní velitel armády Min Aun Hlain. Výjimečný stav byl vyhlášen na rok. Zadržená Su Ťij vyzvala v prohlášení zveřejněném její stranou, aby lidé vojenský převrat nepřijali a protestovali. Podle agentury Kjódó se politička nyní nachází v domácím vězení ve městě Neipyijtu. Armáda rovněž oznámila změny v kabinetu.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 19:59|

Čína za deset dní postavila nemocnici ve Wu-chanu. Letadlo s Čechy přistálo v Marseille

Filipíny oznámily první úmrtí v důsledku nového koronaviru mimo Čínu. Obětí je podle tamního ministerstva zdravotnictví 44letý muž pocházející z Wu-chanu, centra nákazy. Celkově si už tedy koronavirus vyžádal 305 obětí, nakažených je přes 14 tisíc. Číňané v neděli dokončili stavbu nové nemocnice ve Wu-chanu, trvala deset dní. Epidemie infekce se již rozšířila do nejméně 25 zemí, které podnikají vlastní opatření proti dalšímu šíření nákazy a evakuují své občany z Číny. Na cestě do tuzemska je i pětice Čechů.
2. 2. 2020Aktualizováno2. 2. 2020, 14:37|

Mučení a vraždy muslimů? Klasický příklad etnických čistek, říká o Barmě komisař OSN

Vysoký komisař OSN pro lidská práva kritizoval Barmu za násilí proti menšině Rohingů. Počínání vlády přirovnal k etnickým čistkám. Do sousedního Bangladéše už uprchlo přes 300 tisíc muslimských Rohingů. Podle barmské vůdkyně SuŤij jsou přitom informace o konfliktu zkreslené. Zástupce OSN ji přesto žádá o rychlé řešení mírovou cestou.
11. 9. 2017Aktualizováno11. 9. 2017, 11:30|

Tisíc obětí, 270 tisíc uprchlíků. Barmský konflikt nabírá na síle, Rohingy není kam umístit

Násilnosti v Arakanském státě na severovýchodě Barmy si zřejmě vyžádaly přes tisíc obětí, oznámila zvláštní vyslankyně OSN. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uteklo z Barmy do Bangladéše za poslední dva týdny 270 tisíc Rohingů. Někteří uprchlíci vypráví, jak jim byli vypáleny vesnice a jak umírali jejich nejbližší.
8. 9. 2017Aktualizováno8. 9. 2017, 19:09|