TÉMA

Komiks

Rybáři na jihu Čech v líhních uměle vytírají štiky
Miliony mladých štik do českých rybníků i do zahraničí začali připravovat rybáři nedaleko Třeboně. V přírodě jsou ztráty těchto dravců obrovské. Přežijí pouhá dvě procenta mláďat. Rybáři na jihu Čech proto štiky vytírají v líhních uměle. Letos mohli díky počasí začít dříve než obvykle.
před 16 h hodinami|ČT24
V laboratořích pěstují korály, aby zachránili útesy
Korály v části Velkého bariérového útesu postihlo rozsáhlé blednutí. Může za to prudké oteplení vody v posledních týdnech. Tamní vědci varují, že poškození může být trvalé. Na Bahamách a od prosince i v Dubaji rostou v nádržích koráli jakožto možná budoucí náhrada.
včera|
Baťův Zlín v minulosti i fiktivní budoucnosti podle AI
Firma Baťa očima umělé inteligence. Výstava ve zlínském Kolektivním domě propojuje fotografie pořízené v roce 1919 s nejmodernější technologií 21. století. Ta snímky obarvila i rozpohybovala.
16. 3. 2024|
Šumava obnovuje s pomocí tamních farmářů bezlesí
Správa šumavského parku vypsala šestiletou zakázku na údržbu bezlesí, hlavně luk nebo mokřadů, které posledních osmdesát let zarůstaly stromy. Nezalesněné oblasti jsou důležité hlavně pro život tetřívka obecného, ale i dalších ohrožených druhů. Údržbou je zároveň i spásání. Na řadě pozemků proto hospodaří místní farmáři.
15. 3. 2024|
Londýnský Tower má nového strážce krkavců
Téměř tři miliony turistů ročně navštíví londýnský Tower, tisíciletou pevnost na břehu Temže. Stejně jako britské korunovační klenoty, které ukrývá, k ní neodmyslitelně patří krkavci. Bez nich by podle legendy království padlo. A krkavci teď mají nového strážce, který dohlíží na jejich přítomnost.
14. 3. 2024|
Hřebčinec v Písku předvedl své plemeníky
Zemský hřebčinec v Písku předvedl své plemeníky. Každý rok je chovatelé musejí registrovat do plemenné knihy. V letošním katalogu je skoro padesát koní, které v Písku nabízejí k rozmnožování.
13. 3. 2024|ČT24
Citadela v Káhiře patří k perlám egyptské metropole
Turisté se mohou nově vydat na prohlídku křídla citadely v Káhiře, které doteď sloužilo jen pro zvané hosty nebo jako kasárny policistů a vojáků. Část objektu zpřístupnilo egyptské ministerstvo turistiky a starožitností. Cílem je ukázat, že egyptská metropole stojí za návštěvu nejen kvůli pyramidám.
12. 3. 2024|
Nevšední zastávky zpříjemňují čekaní na autobus
Kraj Vysočina letos uvolní víc peněz na modernizaci autobusových zastávek. Přibývá totiž obcí, které chtějí na stanovištích autobusové dopravy postavit nový přístřešek nebo ten starý zrekonstruovat. V minulých letech zvolily některé obce k obnově i trochu netradiční přístup.
11. 3. 2024|
Laser pomáhá při čištění katedrály Notre-Dame
Pět let po mohutném požáru, který zničil pařížskou katedrálu Notre-Dame, pracuje na její rekonstrukci přes sto společností a uměleckých studií. Veškeré úsilí směřuje ke znovuotevření v prosinci letošního roku. Jedna italská restaurátorská společnost používá laser, původně určený ke zcela jiným účelům.
10. 3. 2024|
V Barceloně představili prototyp létajícího auta
Sen o létání v autech zaměstnává člověka téměř tak dlouho, jako je dlouhá celá historie letectví. První pokusy proběhly už před téměř sto lety. Ale ani v současné době technologického pokroku zatím neexistuje schválený široce vyráběný model. To chtějí v posledních letech mnozí změnit. Prototyp plnohodnotného létajícího auta představili na veletrhu v Barceloně.
9. 3. 2024|
Švédský architekt se inspiruje termitišti
Architekti z celého světa hledají způsoby, jak efektivně kontrolovat teplotu a vlhkost uvnitř budov. Švédský architekt David Andreen se rozhodl inspirovat přírodou. Jako vzor si zvolil stavební postupy termitů od Namibie po Indii.
8. 3. 2024|
Robotem začala operovat i Thomayerova nemocnice v Praze
Roboty na operačních sálech v posledních letech začala využívat většina velkých nemocnic. Zvyšuje se i počet pacientů, kteří šetrnější zákrok podstupují. V některých nemocnicích meziročně i o desítky procent. Nejnověji začala robotem operovat i Fakultní Thomayerova nemocnice.
7. 3. 2024|
Nádražní restaurace jsou mizející fenomén
Nádražní restaurace lze označit za mizející fenomén. Těch opravdu klasických už existuje jen něco přes sedmdesát. A třeba na jihu Čech všehovšudy dvě. Některé zanikají rekonstrukcemi stanic, jinde se nedaří najít provozovatele. A ani cestující o ně nestojí jako dřív. Díky lepší infrastruktuře a návaznosti spojů tráví na nádražích daleko méně času.
6. 3. 2024|
V Dejvickém divadle panuje po smrti Stalina zmatek a panika
Co se odehrávalo za zdmi Kremlu po smrti diktátora Stalina? Dejvické divadlo připravilo adaptaci komiksového románu Ztratili jsme Stalina o událostech roku 1953. V režii Michala Vajdičky hrají například Jaroslav Plesl a Tomáš Jeřábek.
6. 3. 2024|ČT24
Výstava v Praze propojuje svět umění a sportu
Sport a umění jsou na první pohled vzdálené světy. Teď je ale propojuje nová výstava. V pražské SmetanaQ Gallery se koná, nikoli náhodou, v olympijském roce.
5. 3. 2024|Martin Krejčí
Vsetínská výstava Retrogaming zve do výpočetní prehistorie
Mají nedokonalý zvuk i grafiku, přesto je o vsetínskou výstavu her z pravěku počítačů mimořádný zájem. Denně přicházejí stovky návštěvníků. Výstava Retrogaming v Muzeu regionu Valašska nabízí československé i zahraniční hry z 80. a 90. let minulého století.
4. 3. 2024|Martin Krejčí
Opravy kostela svatého Jakuba v Brně se protáhnou
Opravy jednoho z nejvýznamnějších brněnských kostelů v centru města se protáhnou. Původně chtěl farní úřad kostel sv. Jakuba otevřít před Velikonocemi, termín se ale nestihne. Rekonstrukce začala v listopadu 2021, její součástí je výměna oken, střechy a sanace krovu.
3. 3. 2024|Martin Krejčí
Lékaři pomocí robota voperovali bypass mezi břišní a hrudní aortu
Cévní chirurgové z Nemocnice Na Homolce provedli unikátní výkon. Pacientce s poškozenou tepnou za pomoci robota voperovali bypass mezi břišní a hrudní aortu. Podle lékařů žádný jiný takový případ ve světě známý není.
2. 3. 2024|
Teplo komplikuje lyžařské kurzy
Nezvykle teplé počasí komplikuje školám lyžařské kurzy. S ubytovateli mají často podepsané závazné smlouvy už od podzimu. Zájezdy proto neruší, program ale musí změnit. Někdy místo lyžování volí náhradní aktivity.
29. 2. 2024|Martin Krejčí
Stezky v Hřensku jsou od požáru stále uzavřené
Hotely v Českém Švýcarsku loni ubytovaly rekordní počet turistů, dohromady tam strávili 470 tisíc nocí. Vyplývá to z dat správy národního parku. K výletům si ale lidé vybírají hlavně místa neponičená požárem v létě 2022.
28. 2. 2024|
Před 70 lety začala pravidelně vysílat ČST
Před sedmdesáti lety začala pravidelně vysílat Československá televize. Od konce února 1954 mohli diváci několikrát týdně sledovat živé přenosy ze studia, celovečerní filmy nebo pořady pro děti. Testovací provoz, tedy občasné vysílání, fungoval předtím od května 1953.
27. 2. 2024|
Korejské babičky rapují o krutém životě na vesnici
Věk je jenom číslo – tímto heslem se evidentně řídí sedm korejských babiček, které se s mladickou vervou pustily na dráhu rapu. Osmdesátnice v drsňáckém oblečení si získaly desetitisíce fanoušků deklamacemi o životě na venkově. Vdechují tím energii klidné oblasti, ze které většina mladých odchází.
26. 2. 2024|
Vzniká loutkový film podle knihy Arnošta Goldflama
O nepotřebných věcech a lidech. To je celovečerní animovaný film, který vzniká na motivy stejnojmenné povídkové knihy Arnošta Goldflama. Na snímku pracují tvůrci ze čtyř zemí.
25. 2. 2024|
Lední medvědi kvůli klimatické změně ztrácejí na váze
Klimatické změny dopadají nejhůře na druhy, které se jen obtížně adaptují. Potvrdila to i studie, která v Hudsonově zálivu zkoumala chování ledních medvědů. Ti čelí stále delším obdobím bez ledové pokrývky. A ať se snaží sebevíc, v těchto měsících dramaticky ztrácejí na váze.
24. 2. 2024|