TÉMA

Nanotechnologie

Španělští vědci zničili rakovinu močového měchýře pomocí nanorobotů. Stačil jediný zásah

Experiment na myších naznačil, že lékařské nanotechnologie se blíží do fáze, kdy budou použitelné i na lidech. Proti rakovině močového měchýře měl zásah nanorobotů vynikající výsledek a naopak minimální vedlejší účinky.
17. 1. 2024|

Zkažené zuby by brzy mohli operovat malí roboti, testy v laboratoři byly úspěšné

Moderní technologie rychle mění zubní péči. Ve Spojených státech vědci testují systém, který by mohl pronikat i do těch nejhůře dostupných míst v ústní dutině.
17. 8. 2022|

Pardubice žalují distributora falešných nanoroušek, případem se zabývá soud

Pardubice podaly žalobu na distributora falešných nanoroušek, které město nakoupilo pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii, sdělil ČT mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Vědci z Technické univerzity v Liberci loni v listopadu zjistili, že roušky dovážené zejména z Asie žádný nanomateriál neobsahují. Magistrát za pět a půl tisíce roušek zaplatil téměř tři čtvrtě milionu korun.
22. 6. 2021|

Nizozemsko nařídilo vyhoštění dvou ruských diplomatů kvůli údajné špionáži

Nizozemsko ve čtvrtek nařídilo vyhoštění dvou ruských diplomatů kvůli obvinění ze špionáže. Nizozemská rozvědka AIVD v prohlášení uvedla, že odhalila špionážní operaci diplomatů, kteří pracovali na ruském velvyslanectví v Haagu. Jejich cílem byl vědecko-technologický sektor.
10. 12. 2020|

Jedinečná nanočistírna uleví lidem v Domašově nad Bystřicí. Zakalenou vodu prožene membránou

Asi jeden a půl tisíce obyvatel Domašova nad Bystřicí si už nebude muset chodit pro vodu k cisternám. Ty jim zajišťovaly dodávku i několikrát ročně kvůli znečištění obecního zdroje, místní úpravna nezvládala vodu čistit třeba po přívalových deštích. Vodohospodáři ji proto doplnili o nanofiltraci, kterou tak nainstalovali poprvé ve střední Evropě.
17. 1. 2020|

Silnice mezi Karlovicemi a Vrbnem bude odolnější. Silničáři ji opravují s využitím nanotechnologie

Sedmisetmetrový úsek silnice mezi Karlovicemi a Vrbnem pod Pradědem na Bruntálsku silničáři opravují pomocí moderní nanotechnologie. V kraji bude sloužit jako testovací úsek pro aplikaci nových technologií. Přidáním takzvaných nanosilik do asfaltu se má zvýšit její odolnost. Oprava silnice vyjde na patnáct milionů korun.
25. 10. 2019|

Operace budou velmi brzy provádět maličké stroje, věří držitel Nobelovy ceny za chemii

Nanoroboti jsou budoucností medicíny, věří stále větší množství lékařů. Jedním ze tří otců tohoto oboru je sir Fraser Stoddart, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
27. 5. 2019|
Doporučujeme

Praktičtí lékaři, jak je známe, zaniknou. Nahradí je senzory, očekává expert na nanotechnologie

Budoucnost medicíny směřuje k cílení léčby uvnitř těla a péči uzpůsobené každému pacientovi na míru. V budoucnu budou sami pacienti schopni díky senzorům a technologiím provádět diagnostiku, kterou dnes mají na starosti praktičtí lékaři. Na konferenci Inovace ve zdravotnictví, která je součástí Týdne inovací, to řekl předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs.
22. 5. 2019Aktualizováno25. 5. 2019, 11:44|

Náplast liberecké studentky byla oceněna v Berlíně. Pomáhá hojení po operacích karcinomu

Koncept nanovlákenné náplasti, která zlepšuje hojení po operacích karcinomu tlustého střeva a snižuje komplikace po zákroku, vyvinula studentka Technické univerzity v Liberci Markéta Klíčová. Projekt uspěl na světovém finále soutěže Falling Walls Lab v Berlíně, kde získal Cenu publika.
26. 11. 2018|

Čeští vědci vymysleli převratnou metodu, jak vyrábět nanodiamanty. Ty umí odhalovat rakovinu

Nový český objev pomůže k vytváření obrovského množství nanodiamantů – miniaturních krystalů, které mohou pomoci s odhalováním nejrůznějších druhů nemocí. Na rozdíl od starších metod to vědci dokáží udělat výrazně levněji.
9. 11. 2018|

Spolkněte svého doktora. Nanoroboti změní způsob, jak funguje medicína. A připraví anesteziology o práci

Nanotechnologie už nejsou jen sen, ale řada z nich se v současnosti úspěšně testuje na zvířatech. Podle českého experta, profesora Martina Pumery, se doba, kdy je začne využívat medicína, rychle blíží.
7. 9. 2018|
Hyde Park Civilizace

Praha se stává velmocí v nanotechnologiích. Vyčistí krev i ropné skvrny

Nanotechnologie jsou budoucností medicíny, ochrany přírody a možná i lidstva. V Praze funguje špičkové pracoviště, kde se tomuto tématu věnují - vede ho profesor Martin Pumera. Ten byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
23. 4. 2018|

Čeští vědci zkouší vytvořit umělé svaly. Nový objev je posunul výrazně vpřed

Vědcům z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd v Praze se podařilo experimentálně dokázat rozvinování a svinování uhlíkové nanorole. Přiblížili se tak vzniku materiálu, který může v budoucnu nahradit práci svalů v lidském těle.
5. 4. 2018|

Nanotechnologie budou trhem se 17 miliardami dolarů. V Praze se na tom shodli experti

V Praze se tento týden konala konference na téma nanotechnologie. Sešli se na ní experti v oboru, který může výrazně ovlivnit život člověka. Díky nanotechnologiím vznikají nové látky a získávají netušené vlastnosti. Odborníci se rovněž snaží „řídit“ molekuly a atomy tak, aby pomáhaly při léčbě člověka.
19. 1. 2018|

První nanorobot je na světě. Má jen 150 atomů a poslouchá chemický program

Další zásadní přelom v nanotechnologiích je tu. Vědci vytvořili robota tak malého, že pracuje na molekulární úrovni. Je vybaven robotickou paží, která je schopná manipulovat jednotlivými molekulami nebo pohybovat jejich svazky.
11. 11. 2017|

Mokřady umí vyčistit vodu i od pesticidů. Čeští vědci to zkouší laboratorně

Mokřady dokážou vodu nejen zadržet, ale také vyčistit od škodlivých látek. Výzkumníci z Technické univerzity v Liberci (TUL) to zjistili ve Zlatých Horách a v lokalitě Hájek na Karlovarsku. Nyní chtějí postavit a otestovat velký mokřadní systém, který by se dal použít pro čištění vod od pesticidů.
6. 11. 2017|
Liberecký kraj

Liberecká univerzita vyvinula novou technologii pro výrobu nanovláken

Technická univerzita v Liberci vyvinula novou technologii pro výrobu materiálů s nanovlákny, využívá při ní střídavé napětí. Proces výroby je díky tomu šestkrát až desetkrát rychlejší než při nanášení nanovláken stejnosměrným proudem. Novinářům to dnes řekl vedoucí katedry netkaných textilií a nanovlákenných materiálů fakulty textilní David Lukáš.
31. 10. 2017|
nanotechnologie

Česká republika se stala velmocí v nanovláknech. Díky zarputilosti jednoho vědce

„Představte si, kdyby někdo do doby kamenné přinesl železo. V dnešní době jsou paralelou železa nanovlákna. Ty proniknou do každého oboru lidské činnosti,“ říká profesor Oldřich Jirsák z Technické univerzity Liberec, který byl hostem pořadu Hyde Park Civilizace.
16. 10. 2017|

Češi vyvinuli nejmenší kovové nanomagnety na světě. Mohou změnit medicínu

Nejmenší kovové magnety na světě vyvinuli vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Univerzity Palackého v Olomouci spolu s kolegy z Prahy a Singapuru. Na jejich přípravu využili grafen, který posloužil jako chemická past pro tvorbu a stabilizaci magnetických kovů o velikosti několika nanometrů.
19. 9. 2016|