Biden navštívil havajský ostrov Maui. Po požáru zde stále pohřešují stovky lidí

Téměř dva týdny po sérii lesních požárů úřady na havajském ostrově Maui pohřešují přibližně 850 lidí. Oznámil to šéf okresu Maui Richard Bissen, podle něhož jde o pozitivní zprávu vzhledem k prvotní bilanci čítající více než dva tisíce nezvěstných. Ostrov navštívil také americký prezident Joe Biden, odpůrci mu vyčítají, že nepřijel dřív.

Biden ocenil „pozoruhodnou odolnost“ obyvatel ostrova Maui a prohlásil, že Amerika bude stát při nich tak dlouho, jak bude třeba.

„Soustředíme se na to, co bude dál. To je dlouhodobá obnova (…) a děláme to společně,“ řekl Biden po prohlídce zpustlého města Lahaina. Dodal, že zajistí, aby „vaše hlasy byly vyslyšeny“ a aby byly respektovány místní tradice a přání.

„Americký lid stojí při vás,“ řekl přeživším požárů. Biden kvůli návštěvě Maui přerušil svou dovolenou v Kalifornii.

Mnozí přihlížející vítali manžele Bidenovy gestem šaka, což je gesto nataženého palce a malíčku, které signalizuje aloha, havajské slovo, které se často používá jako pozdrav. Hrstka dalších lidí naopak držela vztyčené prostředníčky, poznamenal zpravodaj ČT ve Spojených státech Bohumil Vostal.

Bohumil Vostal a Jiří Pondělíček hovořili o situaci v USA (zdroj: ČT24)

Zoufalí lidé prohledávají trosky sami

Jeden z požárů v první polovině měsíce zabil nejméně 114 lidí, když se za silného větru velmi rychle rozšířil ze suché vegetace do města Lahaina. V letovisku a někdejším centru havajského království plameny poničily přes dva tisíce budov.

Podle Bissena se zpočátku pohřešovalo přes dva tisíce lidí, ovšem během uplynulých dní se úřadům podařilo navázat kontakt s téměř 1300 z nich.

Dohledávání nezvěstných může být po ničivém požáru velmi složité, obzvláště když jsou mezi nimi turisté a když v oblasti panují problémy s dodávkami elektřiny či mobilním signálem, jak tomu bylo na Maui. Bissen vyzval ty, kdo stále nemají informace o svých blízkých, aby orgánům zapojeným do pátrání poskytli vzorky jejich DNA.

Deník The Washington Post v nedělním článku označil snahy úřadů dohledat pohřešované za pomalé a chaotické. Mnozí místní podle něj berou věci do vlastních rukou a sami se snaží prohledávat trosky, objevují se i další spontánní iniciativy jako letáky a společnými silami vytvářené digitální tabulky.

„Mnozí z nás vůbec nevědí, za kým jít, na koho se obrátit s otázkami na tyhle věci,“ řekl Kekai Keahi, kterého deník označuje za komunitního lídra v Lahaině. „Komunikace mezi lidmi a vládou je dost sporadická a v některých momentech není vstřícná,“ dodal.

Havajské úřady už předtím čelily kritice kvůli problémům s nedostatkem vody při hašení požáru v Lahaině a kvůli rozhodnutí nespustit při jeho příchodu výstražné sirény nainstalované po celém ostrově.