Rusko opět zaútočilo na Kyjev drony, v Oděse rakety zničily sklad Červeného kříže

Rusko v noci na pondělí znovu zaútočilo na ukrajinskou metropoli Kyjev i přístavní Oděsu na jihozápadě země. V Oděse zemřel kvůli ostřelování jeden člověk, v Kyjevě utrpělo pět lidí zranění. Ukrajinský Červený kříž uvedl, že při útoku byl zničen jeho sklad humanitární pomoci v Oděse. Při jiném útoku byla poškozena také mobilní nemocnice v Mykolajivu. Zařízení musela přerušit činnost. Během pondělí také proruská správa Záporožské jaderné elektrárny přerušila v zařízení provoz, údajně z obav před provokací ze strany ukrajinských ozbrojených sil.

Jeden z dronů sestřelený nad západem Kyjeva podle místních úřadů zranil dva lidi, v centrální části města pak trosky dalšího bezpilotního letounu dopadly na dvoupodlažní dům. Tři další zraněné si v ukrajinské metropoli vyžádal výbuch v severozápadní části města.

Podle kyjevského starosty Vitalije Klička vypustilo Rusko na Ukrajinu téměř šedesát íránských dronů, z nichž šestatřicet směřovalo na hlavní město. Všechny se podařilo sestřelit.

Rusové v noci podnikli masivní útok na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Rusko v noci zaútočilo v Charkovské, Chersonské, Mykolajivské a Oděské oblasti celkem šestnácti raketami, podniklo 61 leteckých úderů a 52krát pálilo ze salvových raketometů. Ukrajinský generální štáb v této souvislosti píše o mrtvých a zraněných civilistech. Jen v Charkovské oblasti bylo podle šéfa tamní vojenské správy Oleha Syněhubova zraněno osm lidí, z toho sedm ve městě Balaklija.

Při útocích byl zničen sklad Červeného kříže a poškozena nemocnice

Exploze vedle Kyjeva otřásla také Oděsou, proti níž směřoval raketový útok. Byl při něm zničen sklad potravin, jeden člověk zemřel a další tři byli zraněni.

Zničení svého skladu humanitární pomoci oznámil také Červený kříž. „Osmého května byl při raketovém útoku na Oděsu zničen sklad ukrajinského Červeného kříže o rozloze tisíc metrů čtverečních. Požár zcela zničil humanitární pomoc uloženou ve skladu,“ uvedla na Facebooku ukrajinská pobočka této mezinárodní organizace s tím, že distribuce pomoci a některé další služby musely být pozastaveny.

Červený kříž dále uvedl, že při nedělním útoku byla poškozena jeho mobilní nemocnice v Mykolajivu. Zničena byla část vybavení a nábytku. „V současné době probíhá odstraňování následků ostřelování, po kterém bude nemocnice obnovena v běžném provozu, ale na jiném místě,“ uvedla organizace.

Podle mluvčího ukrajinských vzdušných sil Jurije Ihnata, na kterého se odkazuje server RBK-Ukrajina, vypustili Rusové osm protilodních střel Ch-22, z nichž část dosáhla svých cílů v Oděské oblasti.

Hořící sklad po ruském ostřelování Oděsy
Zdroj: Operational Command South of the Ukrainian Armed Forces/Reuters

Ukrajinská média informují také o výbuších v Chersonu na jihu země.

Společnost Ukrenerho v pondělí uvedla, že ruské noční útoky nezpůsobily škody na energetické soustavě Ukrajiny. Ruské ostřelování však podle firmy mělo za následek poškození distribučních sítí v celkem pěti ukrajinských oblastech podél fronty či hranice s Ruskem. Bez proudu se ocitly stovky lidí.

Nadále se bojuje i o východoukrajinský Bachmut, který se ruské síly dlouhé měsíce snaží dobýt. Ukrajinská armáda uvedla, že ruští vojáci ještě zintenzivnili ostřelování města, které mělo před válkou 70 tisíc obyvatel, s cílem získat nad ním úplnou kontrolu do úterý, kdy si Rusko připomene výročí svého vítězství nad nacistickým Německem.

Proruská správa pozastavila provoz Záporožské jaderné elektrárny

Proruské okupační úřady ukrajinské Záporožské oblasti pozastavily provoz Záporožské jaderné elektrárny, kterou loni v rámci invaze obsadily ruské jednotky. Krok zdůvodnily obavami z provokací ze strany ukrajinských ozbrojených sil, píše agentura TASS. Situace okolo zařízení je v posledních dnech nepředvídatelná, uvedl o víkendu šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi.

Šéf ruské okupační správy záporožského regionu na jihu Ukrajiny Jevgenij Balickij v televizním rozhovoru uvedl, že ukrajinští vojáci začali vypouštět vodu z přehrad výše proti proudu Dněpru, což způsobilo zvýšení hladiny v Kachovské vodní nádrži. Na jejím břehu Záporožská jaderná elektrárna leží. „Jaderné reaktory jsou pozastaveny kvůli nepředvídatelnosti akcí ukrajinské strany,“ prohlásil Balickij.

Rusko Záporožskou jadernou elektrárnu, největší zařízení svého druhu v Evropě, obsadilo krátce po začátku loňské invaze na Ukrajinu. Přes elektrárnu ve městě Enerhodar vede frontová linie, Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem vinily z ostřelování okupovaného zařízení. 

Reuters také uvedl, že z oblastí okolo Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské síly, bylo evakuováno kolem 1679 lidí, včetně 660 dětí. Evakuaci části obyvatel osmnácti obcí ležících v blízkosti fronty v záporožském regionu oznámil šéf zdejší ruské okupační správy minulý týden.