Trumpův případ je průlomem v politické kultuře, míní Klvaňa. Obviněných prezidentů přibyde, řekl Fištejn

Události, komentáře: Trump jako první obviněný exprezident USA (zdroj: ČT24)

Obvinění Donalda Trumpa z trestného činu způsobí politickou krizi, která už tak rozdělenou společnost Spojených států silně zasáhne, uvedl Tomáš Klvaňa z New York University in Prague. Americkému exprezidentovi však může paradoxně zvýšit podporu, domnívá se komentátor a publicista Jefim Fištejn. O reakcích na obvinění i jeho možných důsledcích spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.

Příští týden americké úřady odeberou Donaldu Trumpovi otisky prstů, pořídí jeho policejní fotografie a předvedou jej před soudce. Trump se stal prvním obviněným bývalým prezidentem USA v historii. Podle velké soudní poroty v New Yorku existuje dostatek důkazů, že se dopustil finančního podvodu během kampaně v roce 2016. Obvinění ale Trumpovi podle zákona nebrání, aby kandidoval nebo byl zvolen do nejvyššího úřadu.

„Tito gauneři a radikálně levicové příšery právě obvinili 45. prezidenta Spojených států amerických a vedoucího republikánského kandidáta v nominaci na prezidenta v roce 2024. Je to útok na naši zemi, který ještě nikdo nezažil,“ vyjádřil se k obvinění Trump.

Reakce republikánů jsou bouřlivé. Většina ze špiček strany souhlasí s Trumpem, že jde o zpolitizovaný proces. Současný prezident Joe Biden stojící v čele demokratů se k případu nechce vyjadřovat.

Historické obvinění bývalého amerického prezidenta by mohlo otevřít novou éru. Je prvním, ale rozhodně ne posledním, míní Fištejn. „Amerika je natolik rozdělená ve svých názorech, že toto jen přileje oleje do ohně. Jsem přesvědčený, že to není první případ,“ uvedl komentátor.

„Je to průlom do americké politické kultury,“ řekl Klvaňa. Obvinění Trumpa však nesouvisí s rozdělenou společností, domnívá se. „To souvisí s jeho chováním. Chování je opravdu bezprecedentní,“ uvedl. Doplnil, že exprezident čelí čtyřem vyšetřováním a obvinění vzešlo z toho, které se jeví nejméně závažným.

Podle Klvani lze předpokládat, že podporovatelé Trumpa vyjdou do ulic a „budou se snažit diktovat soudům, jak mají rozhodovat,“ řekl. Podporu má exprezident i mezi členy republikánské strany, i když body obvinění nejsou stále známé. „Představte si, že by Donald Trump byl obviněn z vraždy. Myslíte si, že by republikáni reagovali stejně? Já se obávám, že ano. Že by našli důvody k tomu, označit obvinění za politický proces,“ řekl.

Klvaňa: Spojené státy čeká jedna z nejhorších kampaní v historii

Podle Fištejna tento přístup „zapadá do konspirologických teorií, které šíří sami republikáni“. Kroky proti Trumpovi se snaží někteří jeho spolustraníci prezentovat jako snahu demokratů, jak „zakázat přinejmenším část republikánské strany“ jako „odsouzeníhodnou, zpátečnickou, protipokrokovou“, přiblížil Fištejn.

Klvaňa však předpokládá, že se mezi republikány časem projeví nejednota a „někteří se postaví proti Trumpovi alespoň v některých bodech“. Podle Fištejna by obvinění mohlo Trumpovi paradoxně pomoci v republikánských primárkách. „Existuje psychologický efekt, kdy příliš horlivé pronásledování jakéhokoliv druhu vrhne sympatie na stranu obviněného,“ poznamenal.

Klvaňa má ale rozdílný názor. „I v jeho základně půjde s podporou o několik procent dolů – ze zhruba 22 na 13,“ předpokládá. V každém případě však nyní Spojené státy dle Klvani stojí před politickou krizí, která jejich obyvatele ještě více rozdělí. „Zaručí to, že politická kampaň před příštími volbami bude jednou z nejhorších v americké historii,“ dodal.