Francouzské městečko se snaží být energeticky nezávislé a ekologicky čisté. Inspiruje i další obce

Události: Nejzelenější francouzské město (zdroj: ČT)

Dvoutisícová obec Muttersholtz na hranicích Alsaska a Německa se nově pyšní titulem ekologicky nejrozmanitější město ve Francii. Předčila devadesát soupeřů a kvůli respektu k životnímu prostředí se stala inspirací pro další místa po celé Evropě.

Podle starosty Muttersholtzu budou města v jednadvacátém století energeticky nezávislá a ekologicky čistá. V jeho obci devadesát procent žáků jezdí do základní školy na kole.

„Vytvořili jsme stezky pro pěší a kola, které vedou se souhlasem majitelů dokonce zahradami jejich domů, a děti se tak mohou do školy dostat naprosto bezpečně,“ popisuje starosta Patrick Barbier.

Sám jde příkladem, neboť do práce jezdí na kole i v zimě. Budova radnice je optimálně tepelně izolovaná a díky fotovoltaickým panelům se městečko snaží být energeticky nezávislé.

Dokonce tam odklonili rameno řeky, aby mohli vyrábět čistou energii. „Při průměrné spotřebě pokryje tato minielektrárna roční spotřebu přibližně 140 domácností,“ dodává Barbier s odkazem na místní vodní elektrárnu.

Podle starosty lze vybudovat na řece v různých částech města podobných zařízení více. Výhodou těchto malých hydroelektráren je také to, že elektrickou energii produkují čtyřiadvacet hodin denně.

Jídlo z lokálních produktů a ekologicky šetrný radar

V kuchyni nejoblíbenější místní restaurace l’Escale du Ried mají přednost suroviny vypěstované v okolí. „Restauraci řídím se svou ženou. Spolu s šéfkuchařem chceme, aby se tu všichni cítili jako doma. Vědí, že vaříme pouze z čerstvých lokálních produktů,“ uvádí majitel Jakup Idrizaj.

Do městečka šetrného k životnímu prostředí se stěhuje stále více lidí i ze vzdáleného okolí. „Jsem tady samozřejmě spokojený, je to správný směr, já sám mám fotovoltaický panel na svém vlastním domě i tepelné čerpadlo,“ pochvaluje si jeden z místních obyvatel.

Mnohem dříve než v ostatních městech začali v Muttersholtzu večer vypínat veřejné osvětlení – a úspory jsou značné. Podle starosty není důvod svítit v prázdných ulicích a sem tam projíždějící auto si už na cestu posvítí. Kdyby překročilo povolenou rychlost, zaznamená to radar, který je také šetrný k životnímu prostředí. Je totiž napájen z vlastních zdrojů, a tudíž energeticky soběstačný.