V Peru se opět střetli protivládní demonstranti s policií, desítky lidí utrpěly zranění

Při protivládních protestech v Peru se demonstranti v pátek večer po celé zemi opět dostali do ostrých střetů s policií. Při potyčkách bylo zraněno více než padesát lidí, někteří z nich vážně, uvedla agentura Reuters. V hlavním městě Limě použili policisté proti demonstrantům slzný plyn, odpůrci vlády házeli kamení, ukázaly záběry v místní televizi. Při protestech, které trvají od prosince, už pět desítek lidí zahynulo.

Policejní šéf Víctor Zanabria uvedl, že bylo nasazeno téměř dvanáct tisíc policistů. V celém Peru bylo k pátečnímu odpoledni podle úřadu ombudsmanky zraněno 58 lidí. V jednom městě úřady informovaly o osmi lidech, kteří byli kvůli zraněním hospitalizováni. Jsou mezi nimi pacienti se zlomeninami paží a nohou či poraněním očí a břicha.

„Je to celonárodní chaos, takhle se nedá žít. Jsme ve strašné nejistotě, pokud jde o ekonomiku a vandalismus,“ řekl obyvatel Limy Leonardo Rojas.

Donedávna se protesty konaly převážně v jižním regionu Peru, nyní se soustředí do hlavního města, kde žije asi třetina ze zhruba 34 milionů obyvatel této jihoamerické země. Do města přijelo mnoho lidí z odlehlých oblastí.

Protesty pokračují i v dalších částech země. Podle místních médií se ve druhém největším městě Arequipa na jihu Peru protestující pokusili vtrhnout na letiště. V provincii Chucuito odpůrci vlády zapálili policejní stanici, v regionu Cusco pak zařízení těžební společnosti. Vláda v šesti regionech vyhlásila výjimečný stav a omezila některá občanská práva. 

Nepokoje se na chvíli uklidnily po střetech ze čtvrteční noci, kdy vyhořela jedna z nejstarších budov v Limě. Zničení téměř sto let staré budovy v centru hlavního města označily úřady za obrovskou ztrátu, příčiny se vyšetřují. Vláda slíbila, že bude proti vandalům postupovat razantněji.

Pět desítek mrtvých

Od začátku protestů v prosinci už zemřelo kolem pěti desítek lidí. Organizace na ochranu lidských práv obvinily policii a armádu z použití smrtících střelných zbraní. Policie tvrdí, že demonstranti použili zbraně a podomácku vyrobené výbušniny.

Protesty otřásají touto jihoamerickou zemí od prosince, kdy byl sesazen prezident Pedro Castillo, který chtěl rozpustit parlament a ustanovit vládu bez kontroly zákonodárců. Castillo byl krátce po zbavení funkce zatčen a nyní je ve vazbě, čelí obžalobě ze vzpoury a spiknutí. Demonstranti požadují odstoupení prozatímní prezidentky Diny Boluarteové, rozpuštění Kongresu a propuštění vězněného bývalého prezidenta.