USA dají Ukrajině rekordní vojenskou pomoc. Zásadní změna, hodnotí Macko

Spojené státy poskytnou další vojenskou pomoc ve výši 3,75 miliardy dolarů (přibližně 84 miliard korun) Ukrajině a jejím sousedům na východním křídle NATO. Podle agentury AP to v pátek oznámil Bílý dům. Do Kyjeva zamíří téměř tři miliardy dolarů, do sousedních zemí 682 milionů. Je to zatím největší balík, součástí budou poprvé i obrněná vozidla Bradley. Podle slovenského generála Macka je to zásadní změna, která Ukrajině umožní větší ofenzivní akce.

Přislíbené vojenské vybavení zahrnuje mimo jiné 50 vozidel Bradley, která slouží k přepravě vojáků na bojiště a mohou pálit protitankové střely. Dále Ukrajinci obdrží 100 obrněných transportérů M113, 55 vozidel s ochranou proti minám MRAP, 138 terénních vozů Humvee, 500 protitankových střel, munici pro systémy HIMARS či protivzdušnou obranu a další zbraně.

„Je to úplně zásadní změna,“ zhodnotil v Horizontu ČT24 bývalý velitel Výcvikového centra spojeneckých sil NATO. Dosud Ukrajinci dostávali pasivní systémy protivzdušné obrany nebo malé protitankové zbraně.

Teď má však Ukrajina iniciativu a Rusové jsou odhodláni konflikt natahovat a protivníka vyčerpat. Pro Kyjev je tak nejlepší co nejrychleji zatlačit invazní vojska. Ta už však zaujala své pozice a Ukrajinci na protiútok potřebují jiný typ techniky, než používali při dosavadní flexibilní obraně. „A přesně tato technika jim nyní umožní vést ofenzivní operace,“ říká Macko. Připomíná, že Ukrajina čelí velké početní převaze.

Výcvik na západní zbraně by Ukrajinci měli zvládnout rychle, věří Macko. Za normálních okolností trvá pět až deset měsíců. „Jenže Ukrajina je ve válce. To znamená, že nemá jen osm hodin a pět dní týdně na výcvik, ale může cvičit prakticky nepřetržitě.“ Vojáci navíc už řadu dovedností mají a už dělostřelci prokázali, že se ze sovětských děl uměli na západní přeučit rychle. „To je jako když máte řidiče nějakého těžkého vozidla a ten přejde na jiný typ. To může trvat několik týdnů.“ Ocenil také technickou vzdělanost v zemi i množství špičkových odborníků, kteří jsou velmi flexibilní.

V oblasti logistiky jsou dodávky velkého množství typů zbraní komplikací. Ukrajina podle Macka bude novými typy vybavovat celé jednotky, aby zásobování a údržba byly co nejméně logisticky náročné. „Měli by to úplně v pohodě zvládnout.“

Horizont ČT24: Generál Macko o dodávce zbraní Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinský dík

„To je přesně to, co potřebujeme,“ reagoval ve svém videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na příslib bojových vozidel pěchoty Bradley. Nový balík americké pomoci označil za velmi silný, jde podle něj o konkrétní výsledky jeho prosincové návštěvy Washingtonu. Na Twitteru pak americkému prezidentovi Joe Bidenovi poděkoval. „Skvělý vánoční dárek pro Ukrajinu. S Američany se blížíme ke společnému vítězství,“ napsal Zelenskyj. Pravoslavná církev slaví Vánoce 7. ledna.

Poslední balík zahrnuje vojenské vybavení pro Kyjev ve výši 2,85 miliardy dolarů ze zásob Pentagonu. Dalších 225 milionů dolarů USA vyčlení mimo jiné na podporu modernizace ukrajinské armády, uvedl Bílý dům. Kromě toho 682 milionů dolarů Washington uvolní pro evropské spojence, aby si mohli doplnit své vojenské vybavení, které poskytli Ukrajině, upřesnila AP.

Blinken: Bezprecedentní pomoc

„Celková vojenská pomoc Spojených států Ukrajině od počátku fungování administrativy dosáhne bezprecedentní výše přibližně 24,9 miliard dolarů (přibližně 560 miliard korun),“ uvedl v pátek americký ministr zahraničí Antony Blinken ve svém prohlášení k novém balíku pomoci. Americké ministerstvo obrany mezitím zveřejnilo seznam zbraní a techniky, která zamíří na Ukrajinu.

„Válka je v kritickém bodě a musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom pomohli Ukrajincům bránit se ruské agresi,“ prohlásila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová při oznamování nového balíku pomoci.

Zbraně poskytne i Německo

Zelenskyj, který se minulý měsíc ve Washingtonu setkal s prezidentem Joe Bidenem, po západních zemích opakovaně žádal podporu v podobě pokročilejších zbraňových systémů a techniky.

Nový balík pomoci oznámilo rovněž Německo, o svém záměru informovalo po čtvrtečním telefonátu mezi kancléřem Olafem Scholzem a prezidentem Bidenem. Berlín Kyjevu poskytne čtyři desítky německých bojových vozů pěchoty Marder a přislíbil mu rovněž jednu baterii systému protivzdušné obrany Patriot. Zelenskyj na Twitteru rovněž oznámil, že si se Scholzem telefonoval, a kancléři poděkoval za „silný obranný balík“. V prosinci systém Patriot přislíbili Ukrajincům také Američané.

Právě protivzdušná obrana je tím, co by Ukrajina potřebovala posílit, aby mohla účinně bránit raketovým a dronovým úderům na celém svém velkém území. Na začátku měla osmdesát až sto systémů S-300, systémy BUK a další menší protiletecké zbraně. Teď je ohlášeno nebo dodáno osm systémů NASAMS, dva Patrioty, čtyři německé IRIS a mají taktické prostředky. „Aby ochránili hlavní administrativní centra, potřebovali by aspoň dvacet takových systémů,“ počítá Macko a dodává, že každá baterie je výraznou pomocí.