Evropský zatýkací rozkaz je vydán na více než tisíc Čechů. Pět set jmen se dostalo na seznam Interpolu

Události: Nejhledanější čeští občané (zdroj: ČT24)

Policisté z mnoha zemí pátrají po více než tisícovce Čechů, na které je v současnosti vydán evropský zatýkací rozkaz. V další mezinárodní databázi Interpol pak figuruje kolem pěti set Čechů. Je mezi nimi například i muž zodpovědný za tuzemskou loupež století.

Po Františku Procházkovi pátrá policie už od prosince 2007, kdy společně s Milanem Čermákem ukradli přes půl miliardy korun z pražského sídla bezpečnostní agentury. V roce 2012 byli oba odsouzeni k devíti letům vězení.

Zatímco Čermák si část trestu odseděl a v roce 2017 byl podmínečně propuštěn, Procházka se nadále skrývá.

Dostat se přes hranice je snadné

Kromě něj má policie na seznamu hledaných přes tisíc lidí. „Je velice jednoduché přecházet hranice. Takže se to poslání do mezinárodního seznamu využívá poměrně často,“ říká mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Pátrací systém české policie se pak propojí s databázemi SIRENE a Interpolu. „Ve lhůtě maximálně šesti měsíců by měl soud vydat takzvaný evropský zatýkací rozkaz a nejpozději v horizontu jednoho roku by měl být vydaný mezinárodní zatýkací rozkaz,“ vysvětluje Libor Předota, vedoucí odboru operativní spolupráce z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Exposlanec v Paraguayi

Mimo schengenský prostor pak policie hledá víc než pět set zločinců. Mezi nimi například i bývalého poslance ČSSD Petra Wolfa, odsouzeného k šesti letům vězení za dotační podvody.

Už v roce 2019 policie zveřejnila informaci o jeho úkrytu v Paraguayi. K jeho vydání ale stále chybí dohoda o vydávání stíhaných osob. „Snažíme se při různých příležitostech s paraguayskými kolegy komunikovat, ale zatím tam nenastal žádný posun,“ říká Předota.

Za uplynulý rok se policii podařilo ze zemí mimo schengenský prostor dovézt do Česka devatenáct osob. Kolegům z Interpolu pak vyšetřovatelé pomohli najít dvacet lidí na českém území.