Kreml vydal doporučení, jak mají v Rusku vypadat novoroční oslavy

Ruská prezidentská administrativa vydala místním úřadům doporučení, jak postupovat při oslavách Nového roku. Vladimir Putin mimo jiné navrhuje, aby obce, kulturní instituce a státní podniky „projevily zdrženlivost ve výdajích“, ale zároveň nezapomněly na „hrdinství vojáků“. Informovala o tom RBC, přičemž podrobnosti doporučení potvrdil serveru Meduza zdroj blízký jedné z regionálních správ. Ruské ministerstvo kultury také na konci listopadu zveřejnilo seznam „prioritních témat“ pro filmaře, kteří chtějí v příštím roce žádat o státní granty.

Rusko provedlo invazi na Ukrajinu v únoru letošního roku a dosud okupuje části území na východě a jihu. Kremelská propaganda od začátku mluví o speciální vojenské operaci místo o válce a potlačuje kritické hlasy. Ekonomicky na Rusko dopadají západní sankce.

Ve vztahu k oslavám okolo konce roku Kreml „doporučil“ občanům, aby byli zdrženlivější ve svých výdajích. V případě novoročních oslav ale Moskva označila za „velmi nežádoucí“ jakákoli omezení akcí pro děti. Spolu s tím se nicméně nemají opomenout zmínky o „hrdinství obránců vlasti“ a zasílání dětmi psaných blahopřání k Novému roku na frontu.

Kremelská výzva směřuje také do regionů a obcí, aby přály rodinám vojáků a pozdravovaly zraněné bojovníky v nemocnicích. Jako „nástroj konsolidace veřejnosti“ mají sloužit novoroční jarmarky: lidé mají pro účastníky takzvané speciální vojenské operace vybírat dary a projevovat snahu učinit „vše pro vítězství“.

Vlastenecky smýšlející umělci mají přednost

V okupovaných oblastech Ukrajiny na Donbase a v Chersonské a Záporožské oblasti se podle Moskvy mají vztyčit vánoční stromy a uspořádat jejich slavnostní rozsvícení.

Součástí pokynů Kremlu je také výzva k zapojení pohádkových postav do oslav – tradičně jde o Dědu Mráze a jeho vnučku a pomocnici Sněhurku. Ruským vojákům na Ukrajině mají popřát šťastný nový rok.

Rozhlasovým a televizním stanicím ruské vedení doporučilo, aby měly při sestavování plánů na paměti „vlastenecky smýšlející“ umělce. V seznamu jsou například zpěvačka Polina Gagarinová, kyrgyzská rocková kapela Gorod 312 nebo hudebník Oleg Gazmanov a jeho syn Rodion.

Na náměstích větších ruských měst by podle představ ruského diktátora měla vyrůst i mobilní televizní studia, kde by se natáčely a přenášely pozdravy pro účastníky invaze na Ukrajinu. Státním podnikům se pak doporučuje, aby se zdržely „nákladných a velkolepých oslav“.

Točte o vojácích a odporu k fašismu, nabádá Kreml

V rovině kultury se ruský stát také snaží vytyčit, co tamní publikum v budoucnu uvidí v kinech. Webové stránky ministerstva tak vyzývají filmové tvůrce usilující o státní podporu, aby „zvážili“ práci na jednom ze sedmnácti témat významných pro režimní propagandu. Jejich kompletní seznam přinesl zpravodajský web Meduza.

Patří mezi ně náměty čerpající z ruské historie, objevuje se ale i snaha o vykreslení aktuálních otázek, samozřejmě se „správným“ úhlem pohledu. Budoucí historické filmy ruských tvůrců by tak měly reflektovat „poučení z dějin a odpor proti revizionismu a falzifikacím“.

Za hodnou státní podpory považuje Moskva i filmovou aktualizaci některé z ruských literárních klasik, a nebrání se dokonce ani animované verzi. Tamní režim má také zájem o podporu snímků, které by dostatečně evokovaly „odpor proti současným projevům fašismu a neonacismu“.

S rolí ruských vojáků v průběhu „speciální vojenské operace“ pak souvisí i téma nazvané „popularizace služby v ruských ozbrojených silách“. Dílo věnující se právě tomuto námětu by podle ruského ministerstva kultury mělo „vyzdvihovat společenský status armády na historických a současných příkladech“.

Kriticky rozebrat je naopak podle Kremlu potřeba „neokoloniální politiku anglosaského světa“, která ve znění ruské propagandy způsobuje degradaci Evropy.

Konkrétní pokyny pro filmaře usilující o státní podporu svých projektů má zveřejnit ruské ministerstvo kultury ještě tento rok. Šéfka resortu Olga Ljubimovová podle svých slov doufá, že ruští filmoví tvůrci, kteří podají žádost o grant, zváží práci na tématech vyhlášených ministerstvem.

„V současných podmínkách považujeme za nutné zdůraznit, že je důležité bránit se snahám o falšování historie a současným projevům nacismu. Je důležité mluvit o hrdinství a statečnosti ruských vojáků během zvláštní operace a o práci frontových brigád a dobrovolníků,“ vyjádřila se Ljubimovová.