Rusové z Ukrajiny odvezli tisíce dětí. Protiprávní deportace jsou válečným zločinem

Horizont ČT24: Deportace ukrajinských dětí (zdroj: ČT24)

Ukrajina podle prezidenta Volodymyra Zelenského zaznamenala už jedenáct tisíc deportací ukrajinských dětí z Ruskem okupovaných území. Skutečný počet dětí odvlečených za hranice země ale může být mnohem vyšší. Kyjev usiluje o návrat unesených a snaží se o spolupráci s mezinárodním společenstvím.

Na podezřelé transfery dětí z Ukrajiny do Ruska tento týden znovu upozornil prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho vláda ustavila Radu pro ochranu a bezpečnost dětí, tento orgán aktuálně jednal přímo s generálním tajemníkem Organizace spojených národů António Guterresem.

„Diskutovali o tom, jak zastavit deportace ukrajinských dětí do Ruska a vrátit domů všechny, kteří byli násilně deportováni. Je to nejméně jedenáct tisíc dětí – známe je jménem. Ale to jsou jen ty, o kterých víme. Ve skutečnosti jich bylo deportovaných více,“ uvedl prezident Zelenskyj.

Podle náměstkyně generálního tajemníka OSN pro lidská práva Ilze Brandsové Kehrisové existují věrohodná obvinění z nucených přesunů dětí bez doprovodu na území okupované Ruskem nebo do samotné Ruské federace. „Jsme znepokojeni tím, že ruské úřady přijaly zjednodušený postup pro udělování ruského občanství dětem bez rodičovské péče a že tyto děti by mohly být způsobilé k adopci ruskými rodinami.“

Deportace zasahují budoucnost nové generace Ukrajinců

Ukrajinské děti Rusové dříve z okupovaných území transportovali například na prázdninové rekreace do Ruska nebo na jím kontrolovaná území. To je případ devítileté Poliny z Charkovské oblasti. Se souhlasem rodičů odjela v srpnu spolu s dalšími třinácti dětmi na tábor.

„Všecko bylo v pořádku. Rozloučili jsme se, dali si pusu,“ vzpomíná její matka Tatiana. Polina i ostatní se měli se vracet v polovině září. Území ale získaly zpět ukrajinské síly a nejméně do poloviny října s nimi pak rodiče neměli žádný další kontakt.

Ukrajina je schopná účinně vzdorovat přesile okupantů vojensky a získává zpět obsazená území. Zadržováním dětí, které Kreml vydává za humanitární akce, ale Rusko zasahuje do vývoje další generace občanů napadené země. Mezinárodní právo považuje protiprávní deportace lidí během válečného konfliktu za válečný zločin.