Kanye West přichází o sponzory. S americkým rapperem přestal spolupracovat Adidas i Gap

Horizont ČT24: Adidas ukončil partnerství s Kanye Westem (zdroj: ČT24)

Jeden z nejbohatších umělců světa, americký rapper Kanye West, který si teď říká Ye, ztrácí obchodní partnery. Kvůli jeho konspiračním a antisemitským tirádám na sociálních sítích s ním nejnověji přeťaly spolupráci společnosti Adidas a Gap. Už dříve s ním přestaly spolupracovat banky a Twitter i Facebook zmrazily jeho účty.

„Až se začnou dít šílené věci, uteč,“ zpívá v jedné ze svých nejslavnějších písní rapper Kanye West, nyní známý jako Ye. Že se heslo jednou v budoucnosti naplní a obrátí proti němu, při psaní textu ještě netušil. 

Umělcovu izolaci odstartovaly jeho antisemitské a kontroverzní výroky, jež se vystupňovaly začátkem měsíce. Pobouřil kvůli nim nejen své blízké a celebrity. Žalobu na něj podala i rodina zesnulého George Floyda. O něm prohlásil, že nezemřel na následky násilného policejního zákroku, ale předávkoval se drogami.

S okamžitou platností od Westa kvůli jeho výrokům daly ruce pryč taky módní společnosti Balenciaga, Gap nebo Adidas. „Adidas netoleruje antisemitismus ani jakékoliv jiné projevy nenávisti. Nedávné komentáře a činy rappera Ye jsou nepřijatelné, nenávistné a nebezpečné. Jsou v rozporu s hodnotami, které firma vyznává, jako je rozmanitost a začlenění, vzájemný respekt a čestnost,“ zní oficiální prohlášení společnosti. Ta kvůli tomu očekává krátkodobou ztrátu v čistém zisku ve výši až 250 milionů eur. 

„Jedná se o dlouhodobé partnerství, jehož hodnota se podle odhadů pohybuje mezi osmi a deseti procent veškerých příjmů společnosti Adidas. Přerušení vazeb s Kanyem je tedy pro ně obrovským krokem, ale spousta lidí by řekla, že to měli udělat rychleji,“ domnívá se Rebecca Stewardová z amerického týdeníku Adweek.

Ban na sociálních sítích

Do sporu se Ye dostal taky se sociálními sítěmi. Nejdříve mu jeho instagramový účet zablokovala společnost Meta kvůli porušování pravidel. Svou pozornost tak po dvou letech stočil na Twitter. To potěšilo třeba miliardáře Elona Muska, který ho na síti přivítal a sám je zastánce absolutní svobody projevu, kvůli čemuž se několikrát dostal do kontroverzí. 

Radost ale brzy oběma vyprchala poté, co Ye opět zveřejnil příspěvek s nepatřičným komentářem směrem k židovské komunitě. Vedení platformy ho smazalo a dočasně jeho účet zablokovalo. To umělce neodradilo. Před necelými deseti dny uzavřel předběžnou dohodu o převzetí pravicově orientované socíální sítě Parler. „Ve světě, kde se konzervativní názory považují za kontroverzní, musíme zajistit, abychom měli právo svobodně se vyjadřovat,“ prohlásil Ye.

„Kanye byl vždy, nebo alespoň v posledních deseti letech, tak trochu hromosvodem kontroverzí. Ale zdá se, že teď nastal okamžik, kdy jeho komentáře a věci, které řekl, jsou už příliš,“ řekla Stewardová pro Adweek.

Rozruch navíc americkou celebritu vychází draho. Časopis Forbes letos vyměřil Westův majetek na dvě miliardy dolarů, čímž se zařadil mezi nejbohatší lidi světa. Bez podpory módních společností jeho jmění klesne na „pouhých“ 400 milionů dolarů.