Libanon schválil dohodu o námořní hranici s Izraelem

Libanonský prezident Michel Aún v televizním projevu oznámil, že jeho země schválila dohodu o námořní hranici s Izraelem, kterou jako prostředník pomohly dojednat USA. Dohoda řeší spor týkající se 860 kilometrů čtverečních vod Středozemního moře, v nichž se nachází ložiska plynu. Dohodu už ve středu schválila izraelská vláda a dostal ji k posouzení parlament. Po jeho rozhodnutí pak čeká izraelskou vládu ještě nové hlasování.

Prostředníkem složitých jednání byl americký diplomat Amos Hochstein, dohoda se podle agentury AP považuje za významný průlom ve vztazích mezi Izraelem a Libanonem, které jsou technicky ve válečném stavu.

„Nepřímá dohoda vyhovuje libanonským požadavkům a zachovává naše práva,“ řekl Aún, který se předtím sešel s premiérem Nadžíbem Míkátím a předsedou parlamentu Nabím Barrím.

Libanon doufá, že jasně vyznačená námořní hranice umožní zahájit průzkum plynových nalezišť. „Doufám, že jsou tato jednání slibným začátkem ekonomického růstu, který těžbu ropy a plynu umožní. Přinese to stabilitu, bezpečnost a rozvoj, které Libanon potřebuje,“ řekl prezident, který ale také dodal, že dohoda neznamená normalizaci vztahů s Izraelem.

Podle Izraele snižuje dohoda riziko války s Hizballáhem

Plynová ložiska bude moci díky dohodě prozkoumat také Izrael, který dohodu považuje i za prostředek snižující riziko další války s libanonským Hizballáhem.

Dohoda stanovuje rozdělení sporných vod podle hranice naleziště Káná. Plyn v něm bude těžit Libanon. Káná částečně zasahuje do izraelských vod a těžařská firma bude Izraeli za jejich využívání platit. Izrael bude mít plnou kontrolu nad plynovým polem Kariš, které se nachází asi osmdesát kilometrů od Haify.

Dohoda podle agentury AP obsahuje garanci, že žádné peníze z plynu nepůjdou Hizballáhu, který má ozbrojené křídlo bojující proti Izraeli. Libanon připravuje průzkum s energetickou společností Total.