Neznámý muž střílel u sídla Kongresu ve Washingtonu, pak se zabil

Zatím neznámý muž najel ráno automobilem do zátarasů u amerického Kapitolu, sídla Kongresu, ve Washingtonu. Začal střílet do vzduchu a nakonec obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se, uvedla agentura AP s odvoláním na místní policii. Motiv jeho činu zatím není znám. Incident podle všeho trval jen několik vteřin, policisté ani nestihli opětovat palbu.

Identita střelce nebyla zveřejněna. Podle místních úřadů muž narazil do zábran, vylezl z auta a jeho vůz následně začal hořet. Muž začal střílet a vypálil několik ran do vzduchu, zatímco se k němu blížila policie. Pak se zastřelil. Policisté v tu dobu byli poblíž.

Podle policie „to nevypadá, že měl muž v úmyslu zaútočit na jakéhokoli člena Kongresu“. Vyšetřovatelé nyní okolnosti činu prověřují a pátrají po motivu. Nikdo další nebyl zraněn.

Jak poznamenala agentura AP, útok připomněl incident z dubna 2021, kdy útočník najel automobilem do dvou policistů hlídkujících u Kapitolu a jednoho z nich usmrtil. Nervózní atmosféra panuje na Kapitolu už od 6. ledna 2021, kdy do sídla Kongresu vtrhli příznivci Donalda Trumpa, aby zabránili zákonodárcům ve formálním potvrzení vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách z listopadu 2020.