Čína uvalila sankce na Litvu kvůli cestě ministerské náměstkyně na Tchaj-wan

Čína uvalila sankce na Litvu a tamní náměstkyni ministra dopravy Agne Vaiciukevičiutéovou kvůli její návštěvě Tchaj-wanu. S jejím ministerstvem Peking přeruší kontakty a s Litvou celkově spolupráci na poli dopravy, napsala agentura Reuters.

Litevská delegace vedená náměstkyní pobývala na Tchaj-wanu pět dní. S tamními protějšky jednala náměstkyně o vzdušné a námořní dopravě, vývoji 5G technologií a jejich využití v systémech chytré dopravy a o elektromobilitě.

Minulý týden Čína oznámila, že kvůli návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu, armády, kriminality nebo imigrační politiky. Na cestu Pelosiové reagoval Peking také rozsáhlým vojenským cvičením v blízkosti ostrova.

Čína považuje demokratický Tchaj-wan za svoji odpadlickou provincii a návštěvy zahraničních politiků na ostrově nese stále neliběji.

Litva má s Čínou dlouhodobě narušené vztahy. Ty se zhoršily poté, co pobaltská země koncem loňského roku umožnila Tchaj-wanu otevřít si ve Vilniusu své de facto velvyslanectví. Litva navíc plánuje v září otevřít svůj zastupitelský úřad na Tchaj-wanu. Krok má posílit vzájemné vztahy baltského státu s asijským ostrovem. Tato euroasijská spolupráce však rozezlila Čínu natolik, že omezila vývoz z Litvy téměř na nulu.

Evropská unie podala v lednu u Světové obchodní organizace žalobu, v níž obvinila Čínu z diskriminačních obchodních praktik vůči Litvě, které podle ní ohrožují integritu jednotného trhu EU.