Nedaleko Bratislavy dopadl meteorit. Místo dopadu láká sběratele i vědce

Události ČT: Na Slovensku dopadl meteorit (zdroj: ČT24)

Slovensko hlásí unikátní dopad meteoritu. Vědci totiž zřídka popíšou přesnou dráhu letu i přibližné místo, kde by se měl nacházet. U tohoto pomáhali také čeští astronomové. Úlomky dopadly v okolí města Senec, které se nachází asi pětadvacet kilometrů od Bratislavy. Do místa tak míří vědci i sběratelé. Úřady slibují, že meteority pojmenují po případných nálezcích.

Sběratel meteoritů Henrich Schiller používá k výzkumům moderní pomůcky. Pro archeologické nálezy jsou zakázané, on ale hledá kusy mnohem starších a vzdálenějších těles. „Když jsem vzal meteorit poprvé do ruky, tak mi přišlo fascinující, že je to z vesmíru, že je to z míst mimo naši planetu, a musel jsem si nějaký koupit a potom se tomu začít víc věnovat.“

Dnes jich má čtyřicet a další nabízí kolegům nebo institucím. Kusy z vesmíru dosud lovil hlavně přes internet, teď je však na stopě těch nejcennějších. 

Pro sběratele meteoritů je to štěstí skoro jako z jiného světa. Spadly mu zhruba patnáct kilometrů od domu, u obce Pusté Úľany. „Byl pozorovaný –⁠ což je velmi netypické –⁠ za bílého dne. Pozorovali ho čeští a moravští astronomové,“ informuje Schiller. Jenže právě denní dopad ztížil šance místo objevit. Mnohem lépe je žhnoucí meteor vidět v noci.

Pokud by se některé z kusů podařilo najít, ten největší by mohl mít zhruba půl kilogramu. Nejčastěji z nebe padají takzvané chondrity, silně magnetické meteority s příměsí železa a niklu, tedy prvku, který se ve volné přírodě prakticky nevyskytuje.

Části meteoritů může najít kdokoliv i v blízké vesnici. Dráha dopadu totiž prochází přímo přes ni. Zatím neúspěšně hledal i člen oficiální pátrací výpravy z bratislavské Univerzity Komenského Martin Baláž. „Je to mimořádná událost, protože pozorované pády nejsou nijak časté a navíc je poměrně obtížné meteority nalézt. Mohou spadnout do nepřístupných oblastí,“ vysvětluje astronom. 

Naděje mohou zhatit třeba orby traktorem. Slovensko každopádně tak blízko vzdáleným světům dlouho nebylo.