Biden vydal exekutivní příkaz na boj s klimatickou krizí. Naráží ale na odpor republikánů

Události: Bidenův boj s klimatickou krizí (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden varoval, že klimatické změny ohrožují existenci Spojených států i celého světa. Jeho administrativa proto podle exektutivního příkazu uvolní v přepočtu pětapadesát miliard korun na vybudování infrastruktury, která má zmírnit následky extrémního počasí i přírodních katastrof.

„Jako prezident mám odpovědnost neodkladně jednat a rozhodnout se, když náš národ čelí jasnému a přítomnému nebezpečí. A tím je změna klimatu,“ uvedl americký prezident v projevu.

Biden promluvil symbolicky v Massachusetts, tedy jednom z více než dvou desítek států v USA, kde platí varování před extrémními teplotami. Je v něm i areál pět let odstavené uhelné elektrárny. 

Na klimatickou krizi má nyní reagovat exekutivní příkaz prezidenta s novým plánem investic. V přepočtu přes pětapadesát miliard korun půjde na rozšíření protipovodňové ochrany, údržbu inženýrských sítí, ale i na pomoc domácnostem v případě nouze.

Větrné elektrárny a prevence dopadů krize

K opatřením Bidenovy administrativy patří plány na rozsáhlou výstavbu větrných elektráren v Mexickém zálivu. Takto vyrobená energie podle prezidenta bude čistší než ta z uhelných elektráren, což přispěje ke zdraví obyvatel. V projevu rovněž zmínil vlastní předky, kteří pracovali v těžařství. Bílý dům podle agentury Reuters uvedl, že vláda již vytipovala i konkrétní lokality, kde by se mělo stavět.

Podle řady vědců jsou takové kroky nevyhnutelné a současný vývoj počasí jim dodává na naléhavosti. „Jenom v USA je nyní vystaveno extrémnímu horku sto milionů lidí. A to nezahrnuje to, čím prochází Evropa nebo Austrálie,“ podotýká pro ČT hydroložka a klimatoložka Joellen L. Russelová z Arizonské univerzity. 

„Ve hře je zdraví našich spoluobčanů,“ řekl Biden. Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) proto podle příkazu poskytne 2,3 miliardy dolarů (přes 55 miliard korun) na pomoc státům s budováním chladících center nebo na rozšíření protipovodňové ochrany a rodinám na uhrazení nákladů na vytápění a chlazení domácností. 

Výzvu demokratů k vyhlášení stavu nouze nevyslyšel

Ekologické ambice Bílého domu ale narážejí. Nejvyšší soud na konci června omezil pravomoci úřadů regulovat emise z elektráren. Senátem pak neprošla ani okleštěná verze zákona na podporu nízkoemisní energetiky. Někteří demokraté proto žádají, aby si prezident vyhlášením stavu federální nouze uvolnil ruce pro další mimořádné výdaje.

Biden uvedl, že stav nouze zatím nevyhlásil kvůli tomu, že chce „využít všechny možnosti svých pravomocí jako celku.“ Tvrdá opatření proti změně klimatu prosazuje od nástupu do funkce. Při mezinárodních jednáních se zavázal, že USA do roku 2030 sníží uhlíkové emise o padesát procent oproti roku 2005.