Zemřela Ivana Trumpová, bylo jí 73 let

Zemřela Ivana Trumpová, která byla první manželkou bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Rodačce ze Zlína bylo 73 let.

„S velkým smutkem musím informovat všechny, kteří ji milovali a kterých je mnoho, že Ivana Trumpová zemřela ve svém domě v New Yorku,“ uvedl Donald Trump v příspěvku na sociální mediální platformě Truth Social. Informovala o tom agentura Reuters. 

„Utekla před komunismem a přijala tuto zemi. Učila své děti kuráži a houževnatosti, soucitu a odhodlání,“ uvedla rodina Trumpové v prohlášení, které citovala stanice ABC News. Dodala, že vyrůstala pod komunistickou vládou v bývalém Československu. 

Ivana Trumpová v roce 2006 na festivalu v Cannes
Zdroj: Reuters

Ivana Trumpová (rozená Zelníčková) pocházela ze Zlína (tehdejšího Gottwaldova). Narodila se 20. února 1949. Když u ní rodiče zaznamenali pohybové vlohy, podporovali ji ve sportovní kariéře. Ve třech letech už stála na lyžích, ve dvanácti byla v reprezentaci. Studovala Fakultu tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově.

Aby mohla odejít na Západ, poprvé se vdala za lyžaře s rakouským pasem Alfreda Winkelmeiera. V Kanadě pracovala jako modelka, po příchodu do New Yorku se seznámila s Donaldem Trumpem. Vzali se v roce 1977 a rozvedli v roce 1992. Měli spolu tři děti: Donalda juniora, Ivanku a Erika. Ve Spojených státech podnikala v realitách.

V minulosti odmítla místo velvyslankyně USA v České republice. Uvedl to český prezident Miloš Zeman v roce 2017 po setkání s Trumpovou. Odůvodnila to podle něj tím, že by to bylo moc pracovně náročné.

Svět vzpomíná na Ivanu Trumpovou (zdroj: ČT24)