Květinová unie. Výzdoba českého předsednictví symbolizuje jednotu a ekologii

Události: Česká výzdoba budovy Rady EU (zdroj: ČT24)

Česko slavnostně představilo svou výzdobu Rady EU v Bruselu v rámci českého předsednictví. Po kontroverzní plastice Entropa z prvního předsednictví tentokrát Praha vsadila na květiny a témata jako ekologie nebo jednota.

Před třinácti lety visela u stropu budovy Rady EU plastika sochaře Davida Černého Entropa, která se strefovala do stereotypů unijních států. Dílo strhlo vlnu kritiky a české předsednictví ho raději předčasně sundalo.

Pro svou letošní výzdobu se Česko rozhodlo držet při zemi, a to doslova. Hlavní dekorací je totiž koberec s věnečkem dvanácti květů seřazených do tvaru a podoby unijní vlajky. „My se domníváme, že doba se změnila a že v této situaci je potřeba porozumění, pochopení a skutečně evropské jednoty,“ komentuje výzdobu kulturní atašé Denisa Šedivá.

Český koberec s věnečkem květů v sídle Rady EU
Zdroj: ČT24

Tedy jednota, soudržnost ale také ekologie. I proto se současná výzdoba jmenuje Květinová unie. „(Záměrem) Květinové unie, jak název sám napovídá, je přednést nějakou pozitivní prezentaci,“ dodává kurátor Národní galerie Michal Novotný.

Česko v budově bruselské Rady ovládlo i prostor u červeného koberce, kde umělkyně Barbora Fastrová a Johana Pošová vytvořily rozměrnou tapisérii z nastříhaného použitého textilu, jejímž tématem je recyklace.

Jde tedy o vysoce aktuální témata, která mohou být – stejně jako celá česká prezentace – na první pohled tentokrát trochu nenápadná. O to větší škoda by bylo je bez povšimnutí jen tak přejít.