Porota odsoudila Maxwellovou k 20 letům vězení. Vodila dívky k Epsteinovi

Britka Ghislaine Maxwellová byla v úterý ve Spojených státech odsouzena k dvaceti rokům vězení za napomáhání násilníkovi a finančníkovi Jeffreymu Epsteinovi k sexuálnímu zneužívání náctiletých dívek.

Verdikt přichází téměř přesně dva roky poté, co americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) oznámil zatčení Maxwellové ve státě New Hampshire. Dcera mediálního magnáta Roberta Maxwella poté déle než rok čekala ve vazbě na proces, který skončil verdiktem o její vině.

V prosinci loňského roku byla šedesátiletá Maxwellová shledána vinou za to, že v letech 1994 až 2004 přilákala čtyři dívky, aby je mohl její tehdejší přítel Epstein sexuálně zneužívat. Porota ji také odsoudila za obchodování se sexem, zločinné spolčení a přepravu nezletilé s cílem provádět nezákonné sexuální aktivity.

Šestašedesátiletý Epstein, už dříve uznaný vinným ze sexuálních zločinů, v srpnu 2019 spáchal sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soudní proces. Kauza přitahovala pozornost i kvůli Epsteinovým stykům se známými osobnostmi včetně amerických exprezidentů Billa Clintona a Donalda Trumpa či britského prince Andrewa.

Predátorské chování

Čtyři ženy během soudního procesu v často emotivních a explicitních výpovědích uvedly, že Maxwellová byla klíčovou postavou v jejich zneužívání Epsteinem. Výši trestu oznámila soudkyně Alison Nathanová při slyšení u federálního soudu na Manhattanu.

Prokurátoři minulý týden označili chování Maxwellové za „šokující a predátorské“ a doporučili, aby byla odsouzena k nejméně k třiceti rokům vězení.

Právníci Maxwellové již dříve v uvedli, že by měla být odsouzena na maximálně pět a čtvrt roku, a argumentovali tím, že se stala obětí přehnané snahy americké vlády poté, co prokurátoři už nemohli postavit před soud Epsteina. Zároveň argumentovali tím, že ve vězení už značnou dobu strávila.