Španělsko zasáhla nejintenzivnější vlna veder za dvacet let, nyní se valí do Francie

Události: Jihozápadní Evropu sužuje vlna veder (zdroj: ČT24)

Ve Španělsku v úterý vyvrcholila silná vlna horka, kterou meteorologové označují za nejhorší v polovině června za posledních dvacet let. Masa teplého vzduchu se přesouvá z Pyrenejského poloostrova do Francie, kde by vysoké teploty měly přetrvat až do konce týdne, napsala agentura AFP.

Výstraha kvůli vysokým teplotám v úterý platila na celém území Španělska s výjimkou Kanárských ostrovů a regionu Asturie na severu země. V pondělí meteorologové zaznamenali bezmála 43 stupňů Celsia u města Córdoba v Andalusii a podle deníku El País v pondělí 68 meteorologických stanic naměřilo alespoň 40 stupňů. V úterý odpoledne se teploty vyšplhaly nad 40 stupňů například v oblasti Kastilie – La Mancha, kde stanice ve městě Talavera de la Reina naměřila 42,3 stupně. V Madridu se odpoledne teploty držely kolem 39 stupňů.

Podle španělské meteorologické služby Aemet byly teploty až o 12 stupňů vyšší, než kolik činí průměr v této části června. Podle mluvčího Aemetu Rubéna del Campa se jedná o nejsilnější vlnu horka v polovině června „za posledních nejméně dvacet let“. Podle badatele Juana Jesúse Gonzáleze Alemána to, že vlna veder přišla tak brzy a je tak silná, souvisí se změnami klimatu. Podle něj by takové teplo bylo ve 40. nebo 50. letech takřka nemožné.

Obavy z lesních požárů

Aemet uvedl, že velmi vysoké teploty se očekávají i ve středu. Vlna horka bude trvat nejméně do soboty, nelze ale vyloučit, že se protáhne i o několik dnů, stojí v předpovědi meteorologické služby.

Velmi teplé a suché počasí zvýšilo také obavy ze vzniku lesních požárů. Země od loňského října, kdy začíná hydrologický rok, zaznamenala o zhruba čtvrtinu nižší srážky než v předchozím období. Místopředsedkyně vlády a ministryně životního prostředí Teresa Riberová uvedla, že v létě nehrozí omezení dodávek vody. Španělsko ale se svými vodními zdroji podle ní musí nakládat s velkou opatrností.

Masa horkého vzduchu se postupně přesouvá do Francie. Podle agentury Méteo-France na jihozápadě země v úterý teploty stoupaly až na 36 stupňů. Největší horko meteorologové očekávají od čtvrtka do soboty, kdy by se teploty mohly pohybovat mezi 35 až 40 stupni nejen v jižní polovině Francie, ale také na severu, například v Paříži či v Bretani, kde se v pátek a sobotu očekává 40 stupňů. V noci by navíc teploty neměly klesnout pod tropických 20 stupňů.

Část departementů omezila spotřebu vody

„Je to poprvé, co zaznamenáváme vlnu horka tak brzy,“ zmínil meteorolog Olivier Proust. Očekává, že teploty poprvé od začátku roku vystoupí nad 40 stupňů. Francie zažila neobvykle teplé a suché jaro a na velké části území hrozí silné sucho. Podle agentury AFP ze 101 departementů jich 36 zavedlo omezení ve spotřebě vody.

Francouzská vláda v úterý vyzvala samosprávu k velké bdělosti a spuštění preventivních opatření. Vládní mluvčí Olivia Grégoireová řekla, že Francii čekají „velmi náročné dny“. Na pozoru by se měly mít hlavně lidé z rizikových skupin. Mezi ně patří senioři, malé děti nebo ti, kteří pracují pod širým nebem, například stavební dělníci. Vláda chce také zřídit speciální fond s 500 miliony eur (12,5 miliardy korun), který má financovat výsadbu zeleně a tvorbu nových zelených ploch ve městech.