Po týdnech klidu otřásly Kyjevem silné výbuchy

Události: Ukrajinská obrana na východní frontě (zdroj: ČT24)

Ruské síly pokračují v útoku na ukrajinské město Severodoněck. Podle hlavy Luhanské oblasti Serhije Hajdaje kontrolují východní část města. Silné exploze otřásly v neděli brzy ráno Kyjevem a nad městem stoupal sloupec dýmu. Starosta města se zmínil o jednom zraněném. Ostřelování stále čelí i Charkovská oblast. Ukrajinská armáda obvinila Rusy, že u Charkova použili fosforovou munici.

Ruské síly pokračují v útoku na ukrajinské město Severodoněck. Podle hlavy Luhanské oblasti Serhije Hajdaje kontrolují východní část města. Jak v neděli ráno uvedl generální štáb ukrajinské armády, ruští vojáci se v regionu zaměřují na útočné operace s cílem obklíčit ukrajinské jednotky v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku a zablokovat hlavní logistické trasy. 

„Ve směru na Severodoněck provádějí okupanti s podporou dělostřelectva útočné operace ve městě Severodoněck a ovládají východní část města,“ uvedl ráno generální štáb.

Ve svém pravidelném večerním hlášení pak štáb sdělil, že nepřítel opevňuje své pozice ve směru na Charkov a ostřeluje pozice ukrajinské armády i civilní cíle v okolí, stejně jako řadu obcí v dalších částech Ukrajiny. Ruská armáda podle štábu pokračuje v postupu na Slovjansk.

Zelenskyj navštívil Záporožskou oblast

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v neděli vydal na frontovou linii do Záporožské oblasti. V Záporoží se také setkal s uprchlíky z Mariupolu.

Teprve podruhé od začátku ruské invaze tak opustil Kyjevskou oblast, uvedla agentura Unian. Podle oznámení zveřejněného prezidentskou kanceláří poděkoval vojákům v Záporožské oblasti a obeznámil se se situací na přední linii.

Výbuchy v Kyjevě

V Kyjevě se v neděli ráno ozvalo několik výbuchů. Moskva tvrdí, že svými raketami zničila tanky a další obrněná vozidla dodaná na Ukrajinu východoevropskými zeměmi. Šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin potvrdil, že čtyři rakety zasáhly ráno opravnu vagónů v metropoli. Odmítl ale, že by se tam nacházely tanky. Podle starosty ukrajinské metropole Vitalije Klička při explozích nikdo nezemřel, ale jeden člověk utrpěl zranění a musel být převezen do nemocnice. Svědci viděli nad městem po explozích stoupat dým. 

Ukrajinská armáda později upřesnila, že Kyjev zasáhly střely, které byly vypáleny z ruských strategických bombardérů Tu-95 v oblasti Kaspického moře. Jednu z raket se ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit. Před explozemi byly v Kyjevské oblasti slyšet sirény, jež varují před leteckým útokem. 

Serhij Leščenko z vedení železniční společnosti Ukrzaliznycja uvedl, že útok zasáhl železniční infrastrukturu. Ředitel firmy Olksandr Kamyšin podle agentury Interfax Ukrajina později upřesnil, že rakety zasáhly drážní dílny Darnycja. 

Kyjev tvrdí, že se Moskva snaží zabít co nejvíce lidí

Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že terčem útoku na Kyjev byly tanky dodané na Ukrajinu ze zahraničí. „Vysoce přesné rakety dlouhého doletu odpálené ruskými vzdušnými silami zničily na předměstí Kyjeva tanky T-72 dodané východoevropskými zeměmi a další obrněná vozidla, která byla v hangárech,“ citovala agentura AFP tvrzení mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova. Tanky T-72 odjely na Ukrajinu z Česka, dvě stovky těchto strojů jí podle polského rozhlasu darovala i Varšava.

Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak je však přesvědčen, že Rusko nemířilo na vojenské cíle. „Kreml se uchyluje k novým zákeřným útokům. Dnešní raketové útoky v Kyjevě měly jediný cíl: zabít co nejvíce lidí,“ uvedl v neděli. Vyzval Západ, aby v souvislosti s tímto útokem na hlavní město uvalil na Rusko další sankce a zároveň pomohl Ukrajině tím, že jí dodá další zbraně. Také ředitel Ukrzaliznycje popřel, že by byly v zasažených drážních dílnách v Kyjevě ukryté tanky. „V prostoru (dílen) DVRZ nemáme vojenskou techniku,“ uvedl.

Patrně střela, která pak zasáhla Kyjev, proletěla podle státní společnosti Energoatom „kriticky nízko“ nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnou. Ta leží asi 350 kilometrů jižně od metropole. 

Generální štáb ukrajinské armády uvedl v neděli ráno, že „agresor nadále vede raketové a letecké útoky na civilní a vojenskou infrastrukturu v naší zemi, a to hlavně v Kyjevě“. Starosta obce Brovary na východním okraji Kyjeva se ráno zmínil také o ostřelování tohoto předměstí. Podle starosty ale nejsou informace o škodách.

Četnost útoků na ukrajinské hlavní město se snížila poté, co se ruská vojska stáhla z Kyjevské oblasti, úplně bezpečné však není. Raketový útok podnikly ruské jednotky například na konci dubna, kdy byl v Kyjevě na návštěvě generální tajemník OSN António Guterres. Posledních několik týdnů ale podobně velký útok nepřišel.

Kyjev je i přes aktuální útok v současnosti poměrně bezpečným městem ve srovnání s východem a jihem Ukrajiny, kde pokračují střety ukrajinských sil a ruských invazních jednotek. V bojích o Severodoněck tvrdí obě strany, že v sobotu dosáhly úspěchů, a hovoří o velkých ztrátách nepřítele.

Londýn potvrdil úspěšné ukrajinské protiútoky v Doněcku

Že Ukrajinci provedli úspěšné protiútoky, ovšem potvrdilo ve svém pravidelném hodnocení situace i britské ministerstvo obrany. Podle předsedy luhanské oblastní správy Serhije Hajdaje boje v Severodoněcku pokračují. „Město je víceméně rozděleno na poloviny,“ prohlásil. Rusové stále ovládají východní část města, podle Hajdaje byly při sobotních bojích poškozeny některé části chemičky Azot.

Londýn také uvedl, že do pouličních bojů v Severodoněcku nasadila ruská armáda hlavně jednotky ze samozvaných „republik“ v Doněcké a Luhanské oblasti. Podle ministerstva obrany je to taktika, kterou Rusové použili i v Sýrii, kde do městských bojů posílali hlavně své místní spojence, aby omezili vlastní ztráty.

Ukrajinský generální štáb uvedl, že ruské síly při útoku na obec Čerkaši Tyšky na předměstí Charkova použily zakázanou fosforovou munici. Toto tvrzení stejně jako další prohlášení obou stran o situaci na frontě nelze ověřit, obvinění Ruska z použití fosforu na Ukrajině se ovšem objevily již dříve.

Putin pohrozil útoky na nové cíle

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl v rozhovoru pro TASS a televizi Rossija 1, že by rozšířili své údery v případě, že by Západ dodal Ukrajině rakety delšího doletu. „Použijeme naše zbraně, kterých máme dostatek, a zaměříme se na cíle, které jsme dosud nezasáhli,“ pohrozil. Neupřesnil, na které cíle by se mohlo Rusko zaměřit.

Zároveň řekl, že neočekává, že by na frontě něco změnily avizované dodávky amerických  salvových raketometů na Ukrajinu. „Celý ten povyk kolem dalších dodávek zbraní má podle mého názoru jediný cíl: protahovat ozbrojený konflikt co nejdéle to bude možné,“ prohlásil Putin.

Vzájemná obvinění ze zničení historického kostela

Ukrajina a Rusko shodně tvrdí, že druhá strana je vinna zničením dřevěného chrámu Všech svatých v lávře – tedy pravoslavném klášteře, který je jedním z nejdůležitějších duchovních míst na Ukrajině – v Doněcké oblasti.

Zatímco Moskva tvrdí, že požár založili ustupující ukrajinští vojáci, podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za něj mohou ruští vojáci. „Vzplál v důsledku ruského dělostřeleckého útoku. Není to první útok na lávru, ve středu byli při ruském ostřelováni zabiti tři mniši,“ uvedl.

Obě strany se navzájem obviňují i z dalších útoků na civilisty. Regulérní hlava Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko obvinil ruské síly, že kvůli jejich aktivitě zahynulo za poslední den šest civilistů a dalších devět jich bylo zraněno. Naopak představitelé proruských sil ze samozvaného „státu“ na území Doněcké oblasti obvinili ukrajinskou armádu z bombardování civilních cílů, při kterém údajně zemřelo pět lidí a dalších dvacet bylo zraněno.