Pokračují tvrdé boje o město Severodoněck. Ukrajinci věří, že ho udrží

Události: Boje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Boje o získání kontroly nad Severodoněckem pokračují, uvedl v sobotu večer generální štáb ukrajinské armády. Ruský generál Michail Mizincev zároveň podle agentury TASS prohlásil, že ukrajinské síly čelí ve městě drtivým ztrátám a stahují se. Šéf správy města Oleksandr Strjuk ale podle agentury Unian vyjádřil přesvědčení, že navzdory „určitým“ minulým úspěchům ruské armády město zůstane v ukrajinských rukách.

I když Mizincev tvrdí, že ukrajinští vojáci se stahují k Lysyčansku, šéf severodoněcké městské správy Strjuk uvedl, že ukrajinským jednotkám se podařilo ve městě přeskupit a vytvořit obrannou linii.

„Nyní se přijímají veškerá opatření, aby bylo město vráceno pod plnou kontrolu Ukrajiny. Severodoněck zůstane ukrajinským,“ citovala Strjuka agentura Unian.

Sestřeleno několik řízených střel

Podle agentury Interfax Ukrajina sestřelila protivzdušná obrana několik řízených střel nad Oděskou a Mykolajivskou oblastí. Jedna střela přesto u Oděsy dopadla na areál zemědělského podniku. Agentura Unian uvedla s odvoláním na zástupce oblastní vojenské správy Serhije Bratčuka, že při útoku utrpěli dva lidé zranění. O třech obětech a čtyřech zraněných hovoří ukrajinské zdroje v souvislosti s ostřelováním Mykolajivu.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jejich síly sestřelily nad Černým mořem poblíž Oděsy transportní letadlo. Podle Moskvy přepravovalo na Ukrajinu zbraně a munici. Rusko po celou dobu války popírá útoky na civilní cíle, ale hovoří o likvidaci vojenských cílů. V sobotu se ministerstvo obrany zmínilo o údajných útocích na výcvikové centrum ukrajinské armády v Sumské oblasti a na pozice v Oděské oblasti, kde podle Moskvy byli „cizí žoldnéři“. Tvrzení o zasažených cílech nelze ověřit.

Obyvatelé opouštějí město Slovjansk

Generální štáb ukrajinské armády v sobotní ranní situační zprávě uvedl, že od města Bachmut se Rusové po neúspěšném pokusu o průlom stáhli.  

Další město, na jehož ovládnutí se v poslední době zaměřuje ruská armáda, je Slovjansk v Doněcké oblasti. Podle sobotního oznámení starosty Vadyma Ljacha město denně opouštějí stovky lidí a počet evakuovaných se tento týden zdvojnásobil. Ve městě, které mělo před válkou 110 tisíc obyvatel, jich nyní zůstalo asi 22 tisíc. Obyvatele k odjezdu podle Ljacha přiměl mimo jiné raketový útok, který v úterý zabil tři lidi, uvedla CNN.

Britské ministerstvo obrany ve svém hodnocení situace na Ukrajině uvedlo, že se Rusům na Donbasu daří koordinovat pozemní a vzdušné útoky. Ukrajinské síly čelí kombinaci dělostřeleckého ostřelování a náletů. To je podle Londýna hlavní příčina ruských úspěchů v regionu. 

Rusko a Ukrajina se v sobotu navzájem obvinily z poničení dřevěného kostela Všech svatých v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že ruská armáda dělostřelecký útok na Svatohorskou lávru, pravoslavný klášter u Svjatohirsku, podnikla záměrně. Před boji se podle něj na místě ukrývalo asi 300 civilistů včetně 60 dětí. Podle Moskvy kostel při ústupu naopak vypálili ukrajinští vojáci. 

Kyjev hledá způsob, jak osvobodit zajaté obránce Azovstalu

Ukrajinský ministr vnitra Denys Monastyrskyj v noci na sobotu oznámil, že jejich zpravodajské služby mají informace o zadržených bojovnících z ocelárny Azovstal v Mariupolu. Dělají rovněž všechno pro to, aby zajistily jejich propuštění. „Prostřednictvím zpravodajských služeb se dozvídáme o podmínkách, ve kterých je drží, o tom, co dostávají k jídlu, i o možnostech jejich propuštění,“ uvedl ministr vnitra v ukrajinské televizi.

Téměř dva tisíce bojovníků, kteří se ukrývali v komplexu obléhaném ruskými silami, opustilo ocelárny 20. května. Velitel ukrajinského pluku Azov tehdy uvedl, že jeho muži splnili svou misi a že je chce udržet naživu. Poté byl jejich osud dlouho nejasný, poznamenala agentura Reuters. Kyjev by chtěl bojovníky s Moskvou vyměnit za zajaté ruské vojáky. Někteří ruští zákonodárci nicméně trvají na tom, že by někteří ze zajatců měli být v Rusku souzeni. 

V pátek uplynulo sto dnů od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinská záchranná služba v této souvislosti oznámila, že od 24. února, tedy od prvního dne války, evakuovala 1,8 milionu lidí. Zlikvidováno bylo 9300 požárů, zachráněno 1397 osob a zneškodněno 128 424 kusů munice, včetně 1983 bomb. Mezi evakuovanými bylo přes 504 tisíc dětí a 32 tisíc osob se zdravotním postižením, napsal deník The Kyiv Independent.