Rusové jsou v Severodoněcku, Ukrajina tlačí u Chersonu. Biden odmítl dodat raketomety

Události: Boje o Severodoněck v Luhanské oblasti (zdroj: ČT24)

V Severodoněcku se již bojuje v ulicích, ruští vojáci postupují hlouběji do města. Podle webu listu Ukrajinska pravda to oznámil šéf Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Blízký Lysyčansk za řekou Severní Doněc je podle Hajdaje stále pod kontrolou Ukrajinců, stejně jako poslední silnice spojující město s Bachmutem a týlem. Ukrajinská armáda údajně naopak pokračuje v protiofenzivě poblíž hranic Chersonské oblasti na jihu země. Pokračují jednání o dodávkách západních zbraní, v pokročilém stádiu jsou v případě slovenských houfnic Zuzana. Naopak USA oznámily, že nedodají salvové raketomety s dlouhým dostřelem, o nichž se v posledních dnech hovořilo.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

„Bohužel máme neuspokojivé zprávy, nepřítel postupuje do města,“ oznámil v pondělí dopoledne k situaci v Severodoněcku hlava Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Starosta Severodoněcku následně v telefonickém rozhovoru s agenturou AP řekl, že „počet obětí roste každou hodinu, ale uprostřed pouličních bojů nedokážeme počítat mrtvé a raněné.“

Ve městě je podle starosty asi dvanáct až třináct tisíc civilistů. Před válkou mělo město přes sto tisíc obyvatel. Ti, kteří zůstávají, se před bombardováním uchýlili do sklepů či krytů.

Město Rusové vzali útokem poté, co se ho bezúspěšně pokoušeli obklíčit. Podle odhadů starosty tam od začátku války zemřelo na patnáct set civilistů, a to jak kvůli útokům samotným, tak také kvůli chybějícím lékům a nemožnosti dostat se k náležité zdravotní pomoci.

Hajdaj také oznámil, že je přerušeno zásobování vodou a plynem. V celém regionu je podle něj bez dodávek vody milion lidí. V okolí Severodoněcku ruské raketové a dělostřelecké ostřelování zničilo veškerou kritickou infrastrukturu a poškodilo devadesát procent všech domů, uvedl dříve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Hrozba obklíčení

„Hlavním cílem ruského nepřítele je obklíčit naše vojáky v okolí Lysyčansku a Severodoněcku a zablokovat hlavní logistické cesty,“ napsal ukrajinský generální štáb.

Jednotky v Severodoněcku a Lysyčansku jsou závislé na padesátikilometrové silnici, která je strategickou spojnicí mezi oběma městy a týlem. „Je tepnou, kudy ukrajinské síly zásobují své jednotky a kudy také ještě, byť za velmi dramatických okolností, probíhají evakuace civilistů,“ informuje z nedalekého Kramatorsku reportér ČT Václav Černohorský.

Invazní síly se soustředí také na Lyman a Slovjansk, kde se nachází další most přes Severní Doněc, popisuje dále Černohorský. Podle ukrajinského generálního štábu ruská armáda ve směru na Slovjansk přeskupuje síly v přípravách na obnovení ofenzivy v oblastech kolem Izjumu.

Sever a jih

Rusové ostřelují Ukrajinu i na severu od hlavních donbaských bojů. Střely podle místních úřadů dopadly na Charkov i příhraniční části Černihivské oblasti. V Charkově si vyžádaly tři raněné.

Na jihu ukrajinské síly naopak údajně zahájily úspěšný protiútok poblíž mezi městy Kryvyj Rih a Cherson, píše na webu americká televizní stanice CNN s odkazem na šéfa místní vojenské správy Oleksandra Vilkula. „Bylo zničeno třiašedesát útočníků a devatenáct jednotek nepřátelské techniky, včetně moderních tanků T-72, raketového systému Grad, dělostřelectva, vrtulníků a jednoho letounu SU-35,“ tvrdí Vilkul, který ale neposkytl detailní informace.

Události, komentáře: Analýza bojů (zdroj: ČT24)

Okupanti přichází o velitele

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v nedělním rozhovoru s francouzskou televizní stanicí TF1 připustil, že boje trvají déle, než Moskva původně očekávala.

Britské ministerstvo obrany zase tvrdí, že ruská armáda se potýká se značnými ztrátami v řadách důstojníků. Velitelé brigád a praporů prý bojují pravděpodobně v přední linii, a vystavují se tak neúměrnému riziku.

I nižší důstojníci podle Britů musí organizovat operace na nejnižší úrovni, poněvadž v armádě chybí dobře vycvičení níže postavení četaři či seržanti, kteří v západních armádách tuto úlohu obvykle zastávají.

Slovensko jedná o dodávce houfnic Zuzana 2

Ukrajinské bojové úsilí do značné míry závisí na dodávkách západních zbraní. Agentura Unian oznámila, že do země už přijelo osm slovenských houfnic Zuzana 2, na nichž se vojáci cvičí. Mluvčí ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková však později agentuře TASR sdělila, že o dodávce se dále jedná. Slovenský list Pravda připomněl, že šéf resortu obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) už dříve informoval, že jednání jsou v pokročilém stádiu. 

Naď se v pondělí spojil prostřednictvím videokonference se svým ukrajinským protějškem Oleksijem Reznikovem. Hovořili například o vývoji situace na Ukrajině a o dalších formách pomoci ze Slovenska.

„Ukrajina může nadále počítat s naší pomocí. Nikdo neumí odhadnout, kdy tento smutný a nesmyslný konflikt skončí. Ale jedno je jisté - demokratický svět se spojil, aby pomohl nevinným. Slovensko je ve formě a objemu pomoci jedním z lídrů. Ukrajina má v nás velkou důvěru,“ řekl podle listu Pravda šéf slovenského resortu obrany.

Rostislav Smirnov k obnově poničených měst (zdroj: ČT24)

Americké ne

Naopak Spojené státy navzdory opakovaným žádostem nedodají Ukrajině salvové raketomety, které by Kyjevu umožnily zasáhnout území Ruska. Podle agentury AFP to oznámil americký prezident Joe Biden. Podle Kremlu jde o racionální rozhodnutí.

Americká média v minulých dnech tvrdila, že Washington se chystá Kyjevu dodat salvové raketomety poté, co Kongres schválil další pomoc Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů (asi 933 miliard korun). Mluvčí Pentagonu John Kirby však nepotvrdil, že by se chystal Ukrajině darovat systémy HIMARS a M270 s dostřelem do tří set kilometrů.