Separatisté v Podněstří obviňují Ukrajinu z pokusu o útok. Podle Kyjeva se chystá evakuace rodin ruských důstojníků

Ministerstvo vnitra neuznávaného Podněstří, které ovládají proruští separatisté, v úterý obvinilo Ukrajinu, že z jejího území odstartoval bezpilotní letoun s trhavinou a kanystrem se zápalnou směsí. Informuje o tom ruská agentura TASS. Podle ukrajinské armády se v Podněstří chystá evakuace rodin ruských důstojníků, větší detaily ale Kyjev neposkytl.

Úřady neuznávaného moldavského regionu Podněstří v posledních dnech obviňují Ukrajinu ze série incidentů, které označují za teroristické útoky na vojenskou i civilní infrastrukturu. V Podněstří jsou rozmístěny ruské jednotky a panují obavy, že by mohly posloužit k otevření nové fronty proti Ukrajině.

Ukrajinský generální štáb v úterý uvedl, že se v oblasti připravuje evakuace rodin ruských důstojníků. „Situace v Podněstří zůstává složitá. Jednotky ruských vojsk jsou nadále v plné bojové pohotovosti. Koná se příprava k evakuaci rodin důstojníků skupiny ruských vojsk,“ uvedlo ukrajinské velení bez dalších podobností v hlášení o situaci na bojišti. Stanice BBC poznamenala, že ve válečných podmínkách nelze toto tvrzení ověřit. 

Separatisté obviňují Ukrajinu z útoku dronem

Podle separatistů v úterý odstartoval z území Moldavska bezpilotní letoun s trhavinou a kanystrem se zápalnou směsí. Dron údajně v noci na úterý zneškodnila protivzdušná obrana chránící televizní a rozhlasový vysílač v obci Majak. Úřady v Podněstří věc označily za pokus o teroristický útok. Jedná se o další z řady incidentů, které minulý týden podle podněsterských úřadů cílily na tamní civilní i vojenskou infrastrukturu.

Kyjev poukazuje na to, že incidenty se odehrály poté, co velení ruské armády zveřejnilo plán ovládnout východ a jih Ukrajiny, a vytvořit tak pozemní most s Podněstřím. Náměstek ruského ministra zahraničí Andrej Ruděnko nicméně uvedl, že Moskva by se ráda vyhnula scénáři, kdy by byl tento region vtažen do konfliktu. 

Znepokojení v Kišiněvě

Moldavsko se obává, že by se na jeho území mohla přenést válka na Ukrajině. Prezidentka Maia Sanduová dříve uvedla, že za incidenty stojí podněsterské „proválečné frakce“ a že útoky jsou pokusem o vyostření napětí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reagoval, že hodnocení Sanduové plně sdílí.

Podněstří, převážně ruskojazyčný pás území na levém břehu řeky Dněstr se zhruba půl milionem obyvatel, se odtrhlo od Moldavska v roce 1990 v obavách ze sjednocení Moldavska s etnicky a jazykově spřízněným Rumunskem.

Od mírové dohody z roku 1992, která ukončila boje mezi separatisty podporovanými Moskvou a moldavskými vládními vojsky, tam Rusko udržuje vojenský kontingent zhruba patnáct set vojáků.