Člen IS přezdívaný Jihadi George dostal ve Spojených státech osm doživotních trestů za terorismus

Události: Osm doživotních trestů pro Jihadi George (zdroj: ČT24)

Celkem osm doživotních trestů bez možnosti podmíněného propuštění udělil soud ve Virginii bývalému členovi takzvaného Islámského státu přezdívanému Jihadi George. Alexanda Kotey byl shledán vinným mimo jiné z podpory terorismu a braní rukojmích. Muž se narodil v Británii a společně se třemi dalšími krajany se přidal k teroristům, kteří v Sýrii vraždili zajaté Američany. Skupině se kvůli britskému původu přezdívalo Beatles a jednotliví teroristé měli přezdívky po slavných hudebnících.

Čtyřčlenná skupina radikálních příslušníků IS, jejíž byl Kotey součástí, stojí za vraždami západních novinářů včetně Američanů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa, humanitárních pracovníků Kayly Muellerové a Petera Kassiga a syrských vojáků z let 2014 a 2015.

Kvůli britským přízvukům se skupině radikálů přezdívalo podle slavné britské kapely The Beatles. Hlavu skupiny zabil americký dron, další z členů si odpykává trest v tureckém vězení. Poslední dva se podařilo dopadnout v roce 2018, Koteyho a muže s přezdívkou Ringo. Kvůli vraždě amerických občanů o jejich potrestání usilovaly právě Spojené státy. Oběma souzeným teroristům teoreticky hrozil trest smrti. Američtí žalobci ale dopředu slíbili, že nejvyšší trest nebudou u soudu požadovat.

Pro americkou stranu bylo klíčové, aby Londýn, který muže mezitím zbavil občanství, neblokoval jejich vydání. Proto také dopředu souhlasila, že je nepošle na základnu Guantánamo, ale postaví je před běžný soud. „Vděčíme Velké Británii za podporu, kterou poskytla našemu vyšetřování. Právě díky této spolupráci jsme se dostali tak daleko,“ řekl jeden z amerických žalobců Zachary Terwilliger.

Oba souzení nejdříve odmítali uznat vinu. Kotey se ale loni v září přiznal k podpoře terorismu a braní rukojmích. Předpokládal, že bude odsouzen na doživotí. Po odpykání prvních patnácti let by ale mohl být převezen do vězení v rodné zemi. Druhého teroristu „Ringa“ porota uznala vinným před čtrnácti dny.

Kotey byl zadržen v Iráku americkou armádou v roce 2018 a následně převezen do USA před soud. Uzavřel dohodu s americkou vládou, že jí poskytne veškeré informace o svých aktivitách v Sýrii a slíbil plnou spolupráci. To zahrnovalo i setkání s pozůstalými po obětech, jež zemřely jeho rukou, pokud o to požádají.

Soudce Thomas Selby Ellis popsal Koteyho jednání jako „ohavné, násilné a nelidské“. O jeho obětech soudce hovořil jako o „vojácích dobra“. „Země oslavují hrdiny a my bychom měli oslavovat tyto osoby, které prokázaly odvahu, cílevědomost a soucit za těch nejtěžších okolností,“ řekl na adresu obětí soudce Ellis. Odsouzený podle BBC po vynesení výše trestu neprojevil žádné emoce. 

Takzvaný Islámský stát se podařilo na bojišti porazit v roce 2017. Část ozbrojenců ale unikla a dál představuje hrozbu. Útočí teď hlavně na severu Iráku, kde je napjatá situace kvůli sporům centrální vlády s kurdskou samosprávou a výpadům turecké armády proti pozicím PKK (Strana kurdských pracujících).