Reportéři ČT: Na východě Ukrajiny obyvatele drtí ostřelování i brutální zacházení

Reportéři ČT: Tanky a kalina (zdroj: ČT24)

Na východě Ukrajiny se střílí čím dál víc. Soustředí se tam teď většina bojeschopných sil ruské armády. Cílem Ruska je výrazně rozšířit okupovanou oblast Ukrajiny. Ta se zatím na velké části fronty zvládá bránit. A ačkoliv už Rusko takřka obsadilo Mariupol, i tady zůstává významné ohnisko ukrajinského odporu. Svědectví o nelidských hrůzách, které na Ukrajině páchají ruští okupanti, přináší z některých míst východní Ukrajiny reportér ČT Tomáš Vlach.

V továrně Azovstal uprostřed Mariupolu se schovávají poslední obránci města. Spolu s civilisty, včetně dětí. Ruská armáda obránce obklíčila a po několika pokusech areál bombardovat nebo dobýt prezident Vladimir Putin nařídil od útoků upustit, prostor ale neprodyšně uzavřít.

Poradce mariupolského starosty Petro Andrjušenko, se kterým Reportéři ČT natáčeli už krátce před válkou, řekl, že v krytech pod Azovstalem může být tisíc až dva tisíce civilistů. Celkově jich je ale ve zničeném městě mnohem víc. 

Odjet z města není jednoduché. Lidé se musí podrobit kontrolám, které ruská strana prezentuje jako pátrání po zločincích. Podle Kyjeva Rusové na okupovaných územích zavedli systém takzvaných filtračních táborů, kde třídí obyvatele na spolehlivé a ty druhé. Jen v okolí Mariupolu se v nich nachází kolem dvaceti až třiceti tisíce lidí.

Těžce zkoušeni jsou i obyvatelé dalších měst jihu a východě Ukrajiny. Musí čelit masivnímu ostřelování i tvrdému zacházení ze strany okupantů.