Hackeři pouští Rusům záběry z Ukrajiny a varují je před útokem NATO

Události: Hackerské útoky na Rusko nabírají na intenzitě (zdroj: ČT24)

Hackerské útoky na ruskou infrastrukturu nabírají na intenzitě. Cílí hlavně na oficiální internetové stránky úřadů nebo prokremelských médií. Před pár dny například falešná zpráva na webu ministerstva Rusy varovala před útokem NATO. Hnutí Anonymous dokonce vyhlásilo Rusku kybernetickou válku.

„Je nutné, aby si všichni občané udělali zásoby pohonných hmot osmdesát litrů na jedno vozidlo, zásoby pitné i užitkové vody, trvanlivých potravin a nutných základních léků,“ vyzývalo 19. dubna ruské ministerstvo pro mimořádné události na svém webu. Radilo také lidem připravit sklepy domů pro úkryt a zjistit si, kde se nachází nejbližší protiatomový bunkr.

Oznámení totiž varovalo, že NATO chystá během pravoslavných Velikonoc proti Rusku odvetný jaderný úder. Informační stránka ministerstva následně přestala fungovat, úřady ruské obyvatele prostřednictvím sociálních sítích uklidnily, že informace nejsou pravdivé, ale stojí za nimi hackerský útok.

Ruský expert: Kyberútoků je čtyřikrát víc

Ministerstvo pro mimořádné situace nebylo jediným ruským úřadem, který počítačoví útočníci za poslední dva měsíce napadli. Nejvíce útoků zaznamenal ruský expert na kybernetickou bezpečnost Alexander Gutnikov nedlouho po začátku ruské agrese vůči Ukrajině. „Vrcholu tyto útoky dosáhly 26. nebo 27. února,“ upřesnil.

Kybernetickou ochranou se zabývá více než deset let. Po začátku konfliktu na Ukrajině stoupl počet kyberútoků na ruské cíle podle něj čtyřikrát a navíc trvaly déle. „Podle mojí vlastní statistiky střední doba trvání útoku na účty našich klientů byla v průměru dvanáct minut, v tomto kvartále se prodloužila na více než dvacet čtyři hodin. To je kolosální rozdíl,“ srovnává Gutnikov. 

Hackerské hnutí Anonymous se dostalo i do televizního vysílání, aby propagandou cenzurovaný program narušily záběry z válkou ničené Ukrajiny. Tvrdí také, že se jim podařilo prolomit do počítačových systémů ruské vesmírné agentury a z provozu údajně vyřadili špionážní družice. Vedení Roskosmosu útok potvrdilo, ale její šéf Dmitrij Rogozin popřel, že by agentura ztratila kontrolu nad svými satelity, všechny kybernetické útoky měly být podle něj úspěšně odraženy.