Nizozemský soud potrestal velitele afghánské věznice z 80. let. Dopustil se válečných zločinů

Nizozemský soud ve čtvrtek poslal na dvanáct let do vězení šestasedmdesátiletého Afghánce s nizozemským občanstvím, kterého shledal vinným z válečných zločinů spáchaných v osmdesátých letech za komunistického režimu. Podle vyšetřovatelů několik let vedl nechvalně proslulou věznici Pul-e-Charkhi v Kábulu, kterou prošly tisíce politických vězňů. Odsouzený muž, identifikovaný jako Abdul Razzaq Rafief, tvrdí, že si jej úřady s někým pletou.

„S vězni zacházel krutě a ponižujícím způsobem a nahodile je zbavoval svobody. Jedná se o válečné zločiny: jednal v rozporu s mezinárodním humanitárním právem,“ odůvodnila rozsudek soudkyně Els Koleová. „Měl možnost zlepšit životní podmínky vězňů, ale neudělal to,“ dodala. Muži hrozil až dvacetiletý trest.

Tým nizozemských vyšetřovatelů v dané kauze vyzpovídal svědky a oběti v různých částech světa, píše agentura AP. Dospěl k závěru, že obžalovaný vedl zmíněnou věznici v letech 1983 až 1990. Na místě byli oponenti režimu zadržováni i několik let bez spravedlivého soudu, přičemž podle předložených svědectví byli pravidelně mučeni a přežívali v otřesných podmínkách.

Policie Rafiefa zadržela v roce 2019 v nizozemském městě Kerkrade, kde v té době trvale žil. Kriminalistům podle AFP tvrdil, že funkci ve věznici nikdy nezastával a je příliš nemocný, aby si cokoliv pamatoval.

Muž přicestoval do země v roce 2001, podle obžaloby pod falešným jménem, a úspěšně požádal o azyl. Získal také nizozemské občanství. Z těchto důvodů byl souzen podle nizozemských zákonů soudem v Haagu.

Stejný soud se zabýval válečnými zločiny spáchanými v Afghánistánu už dříve. V roce 2008 nizozemský nejvyšší soud potvrdil rozsudky soudů nižší instance, které shledaly vinnými z mučení dva vysoce postavené důstojníky afghánské vojenské zpravodajské služby.